Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nopea ja hyvä lukemaan peliä

Syyskuussa Valtteri Mervola näytti nopeuttaan BC Nokiaa vastaan. Kuva: Kimmo Kirves Syyskuussa Valtteri Mervola näytti nopeuttaan BC Nokiaa vastaan. Kuva: Kimmo Kirves
Varttunut herrasmieskaksikko seurasi maanantaina tarkasti Korisliigan ottelua Kataja–Korihait ja kommentoi näkemäänsä.

Valtteri Mervola, 17, juoksi kentälle toisen erän alussa.

–  Tulevaisuuden takamies, ihasteli toinen herroista.

–  Sehän on saanut jo peliaikaa pelin keskelläkin, vahvisti toinen.

Kentällä Mervola näytti nopeuttaan, antoi tarkkoja syöttöjä, ajoi koria kohti, sai vastustajan rikkomaan ja heitti viivalta molemmat vaparinsa varmasti sisään.

Erän loppupuolella Mervola palasi vaihtopenkille ja juoksi takaisin kentälle pelin loppuminuuteiksi, jolloin Kataja oli repinyt jo selvän johdon.

–  Suunnilleen saman verran olen saanut tämän syksyn muissakin otteluissa peliaikaa ja välillä vähän enemmän, syyslomaansa viettävä lukion kakkosluokkalainen kertoi tiistaiaamuna Karjalan Heilin haastattelussa.

–  Onhan roolini nyt kasvanut. Vaikka pääsinkin edustusjoukkueeseen jo viime kaudella, en silloin ollut vielä ihan 12 pelaajan ringissä mukana. Nyt olen.

Mervola edustaa Katajan tehostunutta juniorityötä.

Edustusjoukkue on pelannut Korisliigassa menestyksekkäästi vuosituhannen alusta saakka, mutta omat kasvatit eivät ole hirveästi peliaikaa saaneet. Nyt näyttää hyvältä: Mervola pelaa edustusjoukkueen lisäksi 19-vuotiaiden SM-sarjaa, minkä lisäksi myös 17-vuotiaat pääsivät tänä syksynä pelaamaan oman ikäluokkansa SM-sarjaa.

Mervola pelaa myös oman ikäluokkansa maajoukkueessa.

Heinäkuussa seuran sivuille tuli päivitys, jonka mukaan nuorukainen teki Latviassa seurahistoriaa. Kun takamieslupaus heitti 18-vuotiaiden maaottelussa kuusi pistettä, hän nousi samalla 193 maaottelupisteellään Katajan kaikkien aikojen parhaaksi maaottelupisteiden tekijäksi ohi Karl-Erik Michelsenin, joka kokosi 16- ja 18-vuotiaiden maaotteluissa vuosina 1973–76 yhteensä 192 pistettä.

Miehen tähtäin on ulkomailla.

–  Ensin pitää tunkeutua kunnolla liigajoukkueeseen, ja siellä kun pelaa tarpeeksi hyvin, saattaa päästä pelaamaan Suomen ulkopuolelle kovempiin sarjoihin, Mervola pohtii.

Mervola näkee kasvattajaseuransa hyvänä ponnahduslautana.

–  Katajassa voi päästä pelaamaan europelejä. Sieltähän ne varmaan Topias Palm ja Ilari Seppäläkin ovat päässeet ulkomaille.

Mervola on vielä vaiheessa, jossa hän yrittää kasvattaa peliaikaansa miesten liigajoukkueessa. Nyt hän on jo 12 pelaajan ringissä, mutta kuinka pitkä matka on paikkaan avausviisikossa?

–  Omasta mielestäni pystyn jo nyt pelaamaan ihan hyvin, mutta vielä pitää tehdä fyysisesti töitä, että pystyisin olemaan yksi sarjan parhaista pelaajista.

Eli fysiikastako se on kiinni?

–  Ei pelkästään, kaikkeahan pitää kehittää. Fysiikan vain kun saa kuntoon, pystyy tekemään kaikkea muutakin.

Mervola pitää vahvuutena sitä, että hän osaa lukea peliä hyvin.

–  Pystyn tekemään itsekin koreja, ja kun en ole itse vapaana, löydän kyllä vapaan pelaajan.

Maanantaina Mervola ei juuri pelitilanteissa heittopaikkoihin päässyt, mutta saalistamansa kaksi vapaaheittoa hän upotti varmasti koriin.

–  Vaparit ovat kivoja. Sinne kannattaa yrittää päästä ajamalla ja hakea virheitä ja päästä heittämään vapareita, Mervola paljastaa.

Yhteiskoulun lukiossa opiskeleva urheilija sanoo löytävänsä kyllä aikaa myös kouluasioiden hoitoon.

–  Europeleihin en varmaankaan lähde ainakaan kovin usein ulkomaille, hän pohtii.

Mies harjoittelee pääasiassa edustusjoukkueen mukana ja pelaa sekä miesten liigaa että 19-vuotiaiden SM-sarjaa. Juniorien harjoituksiin hän menee silloin, kun edustuksella on harjoituksista vapaa päivä.

–  Suurimman osan kanssa ollaan pelattu yhdessä tosi pienestä lähtien, Mervola kommentoi 19-vuotiaiden joukkuetta.

–  Muutama vuosi sitten saatiin pelaajia Savosta, ja nyt on hyvä, kun päästiin SM-sarjaan.

Mervolan mukaan myös nuoremmista ikäluokista on tulossa hyviä junioreja.

–  Joensuu on hyvä koripallokaupunki. Katajalla on loistava organisaatio, ja kun edustusjoukkue pelaa europelejäkin, se varmaan houkuttelee tänne pelaajia. Ja nyt on kaksi juniorijoukkuettakin SM-sarjassa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä