Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Näppärä nelivetoinen katumaasturi

Hyundai Kona on muotoilultaan rohkeasti erilainen. Erilaisen ulkokuoren alla on kuitenkin toimivaksi todettua suhteellisen tavallista tekniikkaa. Kuva: Marko Siintomaa Hyundai Kona on muotoilultaan rohkeasti erilainen. Erilaisen ulkokuoren alla on kuitenkin toimivaksi todettua suhteellisen tavallista tekniikkaa. Kuva: Marko Siintomaa

Katumaasturit ovat tällä hetkellä kuuminta hottia mitä automarkkinoilta löytyy, ja lähes jokainen valmistaja yrittää saada osansa kuumana käyvistä markkinoista. Monesti katumaastureiden eli englanniksi crossovereiden ulkonäkö lupaa enemmän kuin auto pystyy todellisuudessa maastossa teknisesti tarjoamaan. Monesti tilanne on, huolimatta korkeasta maanvarasta, että esimerkiksi nelivetoa ei ole tarjolla lainkaan. Tällöin automallin eduksi jää lähinnä korkeampi ajoasento ja helpompi autoon nouseminen. Väestö vanhenee, joten ei ihme, että suosio on niin kova.

 

 

Katumaasturikokoluokan tunnetuin edustaja lienee Nissan Qashqai. Huolimatta varsin kehnosta pärjäämisestä katsastustilastoissa se on hallinnut vuosia suvereenisti myyntitilastoja. Kilpailijoita tästä autoluokasta ei puutu, ja myös korealaiset autonvalmistajat ovat heränneet. Tunnetusti ne taas ovat pärjänneet erinomaisesti katsastustilastoissa ja antavat pitkän seitsemän vuoden takuun tuotteelleen.

Hyundai Kona jakaa teknisiä ratkaisuja muiden saman konsernin automallien kanssa, joten sisällä on paljon samaa kuin Hyundai i20:ssa ja Kia Rio/Stonicissa. Edellä mainittuja ei kuitenkaan saa nelivetoisena, mikä on Konalle suuri etu. Lisäksi Konasta on olemassa täysin sähköinen akuilla toimiva etuvetoinen versio kahdella erikokoisella akulla. Tämän mallin toimitusaika on kuitenkin tämän jutun kirjoitushetkellä pitkä.

Myös juuri ilmestynyt etuvetoinen ei-ladattava hybrid-malli tulee täydentämään mallivalikoimaa ja siitä on helppo povata myyntimenestystä, kiitos Suomen CO2-perustaisen autoveron.

 

 

Koeajo-Kona on tehokkaammalla 177-heppaisella 1.6-litraisella rivinelosturbomoottorilla. Vaihteistona on seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinlaatikko, jota myös automaattivaihteistoksi jotkut kutsuvat. Moottori on reilummalla kaasujalalla käskyttäessä ärhäkän oloinen, ja pienehkö auto liikkuu raikkaan oloisesti.

Nollasta sataan kiihtymisen pitäisi tapahtua tehtaan ilmoituksen mukaan alle kahdeksassa sekunnissa, ja perstuntumalla se pitäneekin paikkansa. Kaksoiskytkinvaihdelaatikko tuntuu arpovan varsinkin pienemmissä nopeuksissa välillä hieman vaihteiden välillä, ja 80 km/h nopeus tuntuu olevan välityksille hieman haasteellinen: ylämäissä se vaihtaa varsin herkästi seiskalta kuutosvaihteelle, vaikka varsinaisesti tarvetta sille ei olisi.

Rengasmelu on kaupungissa vielä hyvällä mallilla, mutta maantiellä äänieristyksessä olisi vielä kehittämisen varaa. Tähän on varmasti osasyyllinen varsin isohko rengaskoko tämän kokoiseen autoon eli 235/45 R18.

 

 

Korotettu painopiste ei pääsääntöisesti tee hyvää ajo-ominaisuuksille. Tästä huolimatta Hyundai on onnistunut tekemään Konaan asiallisen alustan. Aivan pientä huojumista esiintyy joissakin tilanteissa, mutta tämä on vähäistä.

Ohjaus on pääpiirteissään asiallinen. Tuntuma tiehen on pääosin kohdillaan ja ohjaus tuntuu keskittävän reilusti. Ei ihan maailman paras ohjaus, mutta sen kanssa tulee hyvin toimeen ja mutkateillä se toimii riittävän hyvin.

Nelivetoa tuli sen verran testattua, että auto jättää neljä rantua hiekkaan. Nelivedon saa lukittua napista päälle jatkuvaksi 30 km/h nopeuteen asti. Muuten neliveto on päällä vain tarvittaessa ja auto on etuvetoinen. Kurjalla kelillä Kona-kuskilla on täten enemmän itseluottamusta huonommilla taipaleilla liikkuessa, koska talvi tulee kuitenkin edelleen Suomeen ajan myötä.

 

 

Koeajoauto maksaa

38 796,77 euroa ja hinnat alkaen -mallin saa karkeasti tästä puolella eli 19  990 eurolla. Mikäli pelkkä etuveto riittää ja haluaa säästää polttoainetta kaupungissa, Hybrid-Konan saa talliinsa alkaen 27 990 eurolla.

Kona on pirteä kokonaisuus, joka pääsääntöisesti ei jätä kyytiläisiään kylmäksi. Mikäli ulkomuodon pirteistä muodoista pitää, Konasta saa itselleen kelpo auton. Neliveto ja automaattivaihteisto tuovat lisää varmuutta liikkumiseen. Lisäksi lämmitettyä rattia moni varmasti arvostaa talven kylmillä, ja jäätävää keliä Suomessa riittää varmasti vielä pitkään.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä