Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Dannenberg

"Ei ainakaan jouluisia tipetipetiptapeja"

Bilebändi Groupie Nightsilla on tiedossa useampia pikkujouluesiintymisiä. Kuva: Salla Seeslahti Bilebändi Groupie Nightsilla on tiedossa useampia pikkujouluesiintymisiä. Kuva: Salla Seeslahti

Elävä musiikki on monen mielestä se helmi, joka kruunaa onnistuneet pikkujoulut, mutta myös monen muusikon mielestä pikkujoulukeikat kuuluvat vuoden kohokohtiin.

– Kun porukka kerran vuodessa pääsee juhlimaan, niin tunnelma on railakas ja hyvä, toteaa joensuulainen kitaristi Tony Moisio.

Hän keikkailee kitara-lauluduo Emmi ja Tonyn toisena osapuolena sekä bilebändi Groupie Nightsissa. Pikkujouluesiintymisiä on tällekin syksylle sovittuna jo useampia.

– Marraskuun lopussa ollaan lähdössä reissuun, siksi tänä vuonna on vähän hiljaisempaa. Mutta joitakin keikkoja on kyllä tulossa.

Ylipäänsä Moisio arvioi, että pikkujoulukeikat ovat viime vuosina vähentyneet jonkin verran. Runsaat viisi vuotta sitten keikkoja oli marraskuussa helposti useampanakin iltana viikossa.

– Budjetistahan se on monesti kiinni, hän tiivistää.

 

 

Pikkujoulukeikkojen tunnelmasta nauttii myös joensuulainen lauluyhtye Kvartsi. Neljän nuoren miehen kvartetti tunnetaan viihteellisyydestään ja hauskoista laulusovituksistaan.

– Pikkujoulut ovat mahtavia hetkiä. Lähtökohtaisesti tunnelma on jo sellainen, että siihen on virittäydytty pilke silmäkulmassa, yhtyeen baritoni Ilkka Marttinen luonnehtii.

Pikkujoulukausi on kvartetille vuoden vilkkain sesonki. Juuri lokakuussa alkaa yhtyeen kalenteri yleensä täyttyä, kun esimerkiksi yhdistykset päättävät vuosikokouksissaan pikkujoulujen järjestämisestä ja budjetista, mutta jonkin verran kyselyjä tulee vielä marraskuun puolellakin. Tänä syksynä Kvartsia työllistää keikkailun lisäksi myös oma konsertti taidemuseolla marraskuussa.

Elävää musiikkia haluavat juhliinsa niin yritykset, yhdistykset kuin yksityishenkilötkin.

– Meitä kyselevät esiintymään sellaiset, jotka etsivät vaihtoehtoa perinteiselle bilebändille tai piano-laulu-duolle. Toisaalta monilla on mieskvartetista sellainen ennakkokäsitys, että se on korkeakulttuuria tai jotenkin elitististä. Sitä pyrimme rikkomaan.

Pikkujouluihin sopiikin hyvin esitys, jossa on hilpeä perusvire sekä Marttisen mukaan aina jonkinlainen yllätysmomentti.

 

 

Musiikkitoiveet ovat pikkujouluissa pitkälti samankaltaisia kuin muillakin keikoilla. Tutut klassikot uppoavat yleisöön aina, varsinkin sellaiset, joissa voi itsekin laulaa mukana.

– Esimerkiksi Dingon Levoton Tuhkimo on aina suosittu. Ja Anssi Kelan 1972, se ”meistä tuli muurareita” -biisi, Tony Moisio kuvailee.

Joululauluja ei pikkujouluissa sen sijaan kaivata.

– Kymmeniä pikkujoulukeikkoja olen yhteensä tehnyt, ja ehkä kaksi kertaa on pyydetty joululauluja.

Myös Kvartsin Ilkka Marttinen vahvistaa, että järjestäjiltä kysytään aina mahdollisista jouluisista musiikkitoiveista, mutta harvempi toivoo joululauluja, vaikka niitäkin ohjelmistosta löytyy.

Muutoin artisteille annetaan yleensä varsin vapaat kädet. Pikkujouluissa olennaista on Marttisen mukaan viihteellisyys ja pönötystunnelmasta eroon pääseminen, mitä asiakkaat usein toivovatkin.

Bilebändin keikoilla tärkeää on puolestaan se, että yleisö pääsee fiilistelemään ja itsekin osallistumaan.

– Laulatus- ja huudatuskohtia pitää biiseissä olla, Tony Moisio summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä