Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Vanhat laji-ihmiset löysivät viime kaudella tiensä takaisin katsomoon

Viime kevään Hurmos-muistoihin kuuluu Kyyjärven voittaminen liigakarsintojen kotiottelussa. Kuva: Juha Inkinen Viime kevään Hurmos-muistoihin kuuluu Kyyjärven voittaminen liigakarsintojen kotiottelussa. Kuva: Juha Inkinen
Mitä Hurmos lupaa yleisölle alkavalla lentopallokaudella?

–  Väitän, että lajin erilaisuus on katsojalle kiihoke, urheilutoimenjohtaja Marko Räsänen vastaa.

–  Peli itsessään on tapahtumarikkaampi kuin muut palloilulajit ja siinä tapahtuu koko ajan. Aina, kun tuomari viheltää pilliin, seuraavat 8–15 sekuntia ovat täyttä tykistystä.

Räsänen vastasi kysymykseen, miten liigajoukkue voi löytää katsojat tilanteessa, missä juuri tähän seuraan liittyviä perinteitä ei ole, eikä seuralle ole myöskään ehtinyt vielä kehittyä omia pelaajalegendoja, joita ihmiset haluavat tulla katsomaan.

Legendoja ja tarinoitahan Joensuun seudun lentopalloilussa riittää vaikka kuinka paljon.

Marko Räsäsen isä Pentti Räsänen esimerkiksi ehti pelata siinä Uimaharjun Karin 1980-luvun ykkössarjajoukkueessa, jota muistellaan vieläkin. Niistä peleistä Markolla itsellään ei vielä ole omakohtaisia muistoja, mutta isä-Pentin peleistä Prihojen miesjoukkueessa Rantakylän hallissa on jo jotain mielikuvia.

Mutalan Riennon, sittemmin Liiga-Riennon, ottelujen tunnelma syöpyi paikalla olleiden mieliin, eikä runsaan kahden vuoden takainen liigafuusio ollut kaikkien mieleen.

–  Kun yhdistyminen tapahtui ja ensimmäinen kausi lähti liikkeelle, tehtiin varmasti paljon asioita väärin, Räsänen tunnustaa.

–  Viime vuosi oli jo tosi hyvä. Meillä oli selkeästi ykkössarjan paras yleisökeskiarvo ja pitkään lentopalloa seurannutta väkeä rupesi löytämään takaisin katsomoon.

Uusi muistoja syntyi viime kaudella liiganousun lisäksi myös Suomen cupin ottelussa, jossa kaatui liigajoukkue SaVo.

–  Siinä näki, mitä tapahtuu, kun kaveri tuli tänne takki auki. Mestaruusliigaa johtava joukkue tuli Joensuuhun hakemaan ykkössarjalaiselta helpon jatkopaikan, Räsänen muistelee.

–  Urheilussa ylipäätään on vaikeaa, jos parempi joukkue pudottaa itsensä huonomman tasolle. Jos annat itsellesi alitajuisesti luvan olla tekemättä satakymmenen lasissa, on rytmiä hirmu vaikea kääntää kesken pelin takaisin.

Tunnelmaa urheilutalolla riitti. Marko Räsänen toteaa, että joensuulainen yleisö osaa kyllä olla äänekäs, kun joukkue pärjää.

Ja miten Hurmos sitten pärjää tällä kaudella?

Räsänen luottaa joukkueeseen, joka on ollut yhdessä elokuusta lähtien.

–  Tällä hetkellä Mestaruusliigasta erottuu neljä joukkuetta: SaVo ja VaLePa ovat suosikit, ja niiden takana tulevat Hurrikaani ja A-volley, mutta sitten sijat 5–10 tulevat olemaan tasaisia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä