Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Lentopalloilu palasi selkeään työnjakoon

Marko Räsäsen kesä meni liigajoukkuetta kootessa. Kuva: Aimo Salonen Marko Räsäsen kesä meni liigajoukkuetta kootessa. Kuva: Aimo Salonen
Joensuun lentopalloilu palasi viikonloppuna liigatasolle, kun Karelian Hurmos hävisi Vantaan Ducksille 1–3, mutta missä menee paikallinen lentopalloilu kokonaisuudessaan?

Pitkään mentiin takavuosikymmeninä selkeällä kuviolla, missä Riento vastasi miesten lentopalloilusta ja Prihat naisten. Sitten alkoi hiukan sekava vaihe: ensin kaatui Prihat, sitten Rientokin putosi miesten liigasta ja seuroja ja joukkueita oli monenlaisia.

Pinnallisempi urheilun seuraaja ei enää tahtonut pysyä menossa mukana.

–  Onhan tässä ollut isoja muutoksia useampana vuonna, Hurmoksen urheilutoimenjohtaja Marko Räsänen myöntää.

Nyt ollaan taas selkeässä työnajossa: Hurmos vastaa miesten edustuslentopalloilusta ja Joen Juju naisten. Vielä viime keväänä sekä Hurmos että Juju kamppailivat naisten ykkösen kärkipäässä, Hurmos oli jopa vähällä yltää jättipottiin eli liiganousuun sekä miesten että naisten puolella.

–  Keväällä oltiin tilanteessa, missä miesten toiminta saadaan pysymään elinvoimaisena Hurmoksessa niin, että ei oteta liian suurta riskiä. Kohtuuhelposti syntyi naapuriseuran kanssa päätös, että keskitetään naisten lentopalloilu toistaiseksi Jujuun, Räsänen kertoo.

–  Nytkin meillä on Jujun kanssa hyvää yhteistyötä. Treenilöissä ollaan tekemisissä keskenämme vuorojen vaihdon yhteydessä, ja on meillä vähän yhteistä myös yhteistyökumppaneiden sektorilla.

Hurmos syntyi keväällä 2017, kun Riento, Susiraja Volley ja Niceteam yhdistyivät. Viikonloppuna siis alkoi kolmas kausi.

Marko Räsäsellä on ollut suuri vastuu uuden seuran rakentamisessa.

–  Onhan tämä erittäin haastavaa. Vieläkin on seuratoiminnassa paljon asioita, jotka vaatisivat täyspäiväisen seuratyöntekijän, Räsänen tunnustaa.

Keväällä Riento palkkasikin toiminnanjohtajan, joka kuitenkin totesi varsin pian, että tehtävä ei ollut häntä varten.

–  Suurin rajoittava tekijä työssämme on, että ei vain löydy tyyppiä, jolla olisi seurahenkiset työhaalarit päällä.

Räsänen sanoo arvostavansa erittäin paljon työtä, mitä Joensuun Maila on tehnyt viime vuosina.

–  JoMa on noussut ehdottomaksi ykköseksi Joensuun urheiluseuratoiminnassa. Se on ammattimaista, ja heillä on kaikki fasiliteetit toteuttaa sitä viimeisen päälle.

Hurmos pelaa kotiottelunsa urheilutalolla, joka Räsäsen mukaan soveltuu hyvin pelaamiseen, mutta jossa on mahdotonta toteuttaa monia asioita, joita liigajoukkueelta odotetaan.

–  Siellä on tasan kaksi erillistä huonetta, mihin voi järjestää jotain, ja käytännössä toinen menee otteluisännälle. Toivotaan, että kun uusi palloiluhalli valmistuu Mehtimäelle, se tuo meillekin jotain uutta.

Urheilutoimenjohtaja Räsäsen oma aika meni kesällä joukkueen rakentamiseen ja siihen, että hän kiersi omalta osaltaan yhteistyökumppaneita.

–  Elokuun alussa saimme palkattua kolmen hengen myyntitiimin, jossa on tradenomikoulutuksesta valmistuneita lajitaustaisia hemmoja. Ryhmässä on sopivassa määrin innokkuutta ja tietynlaista röyhkeyttä, mitä tässä hommassa pitää olla.

Puutelistalla on muun muassa lajista innostunut, osaava mediapersoona  –  semmoinen kuin vaikka JoMan Joona-Pekka Hirvonen. Hurmoksella on kyllä näyttävät kotisivut, mutta ihan kaikkea semmoista tietoa sieltä ei löydä, jota juttua tekevä toimittaja on tottunut seurojen sivuilta etsimään.

–  Meillä ei ole riittävästi osaavia käsiä ja ne mitkä on, on sidottu muuhun seuratoimintaan. Kellään ei tahdo riittää aika ja paukut kotisivujen ylläpitämiseen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä