Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Kolottaa se välillä koiraakin

Koirahieroja Maaret Sorjosen vastaanottohuoneen ovi aukeaa ja sisään tassuttelee valkoinen pumpulipilvi, bichon frisé -rotuinen Siru. Omistajat Auni ja Ari-Pekka Räsänen jättävät nappisilmän tottuneesti Sorjosen hoteisiin, sillä kyseessä on vakioasiakas.

– Siru tietää jo, miten homma toimii. Nyt sen pitää nähtävästi hiukan paimentaa vierasta ihmistä, Sorjonen hymähtää viitaten tuolilla istuvaan toimittajaan.

Sirun haukku laantuu kuitenkin nopeasti, kun Sorjonen asettuu lattialle istumaan ja nappaa koiran käsiensä väliin.

Sirua hierotaan sen jäykkien etujalkojen vuoksi. Erilaisista syistä johtuvat lihasjäykkyydet ovat yleisin syy tulla Sorjosen vastaanotolle.

– Jäykät lihakset voivat johtua liikunnasta, mutta myös sen puutteesta. Lihakset kipeytyvät myös vääristä asennoista, jotka taas saattavat johtua esimerkiksi synnynnäisestä lonkka- tai kyynärviasta, Sorjonen kuvailee.

Omistaja ei välttämättä tule ajatelleeksi koiransa tarvitsevan hierontaa, vaan vie sen eläinlääkärille.

– Kun selvää lääketieteellistä syytä oireelle ei löydy, eläinlääkäri ehdottaa usein hierontaa. On hyvä, että aluksi suljetaan pois mahdollinen sairaus tai muu.

Joskus koiran lihasjäykkyys voi näkyä selvästi ulospäin. Oireita ovat esimerkiksi selän vetäminen köyryyn sekä peitsaaminen, eli koira liikuttaa saman puolen jalkoja yhtä aikaa.

– Yleinen vaisuus ja apeus saattavat kieliä myös kireiden lihasten aiheuttamasta tukalasta olosta. Koira ei välttämättä lähde lenkille yhtä innoissaan kuin ennen, tai se saattaa kieltäytyä kokonaan liikkumasta, Maaret Sorjonen luettelee.

Lihaskipu saattaa tehdä ennen säyseästä karvakuo-nosta jopa aggressiivisen.

– Jos koira ei käyttäydy tai liiku normaalisti, omistaja yleensä tajuaa sen voinnissa olevan jotain häikkää. Jokainen koira on aina omanlaisensa ja hierontakin suunnitellaan yksilöllisesti, Sorjonen sanoo.

Sorjosen hierottavana käy harrastus- ja metsästyskoiria, eri alojen palveluskoiria sekä tavallisia kotiseuralaisia.

– Palveluskoiria käy paljon. Koska ne vahtivat ja seuraavat ihmistään tiiviisti, niille tulee lihasjumeja erityisesti kaulan alueelle, Sorjonen tarkentaa.

Toisin kuin ihmisillä, koirilla hieronta on harvoin tarkoitettu puhtaasti hemmotteluksi. Jotkut koirat toki voivat nautiskella hieronnasta niinkin paljon, että nukahtavat käsittelyn aikana.

– Koira ei tule vastaanotolle varsinaisesti tietoisena siitä, että nyt hierotaan ja rentoudutaan, Maaret Sorjonen kuvailee.

Joskus Sorjonen näkee jo ovelta, että hierottavaksi tuleva koira on toispuoleinen ja kipeän näköinen. Aluksi koira saattaa olla hermostunut, mutta tutustuminen ja vastaanottohuoneen läpi nuuskiminen usein rentouttavat. Jos omistajalla on toinen koira, voi se jäädä seuraksi ja tuomaan turvallisuuden tunnetta.

– Jos lihakset ovat aivan jumissa, niiden käsittely tuntuu tietenkin alkuun kipeältä. Koira toimii vaistojensa varassa, eli se yrittää temppuilla pois ikävästä tilanteesta. Milloin yritetään nuolla naamaa tai jotain muuta. Näykkimistä tapahtuu hyvin harvoin, Sorjonen kertoo.

Siru ei temppuile, vaan napottaa kiltisti Sorjosen käsittelyssä. Hieronnan lisäksi se saa laser-käsittelyn.

– Laseria käytän erittäin kipeisiin lihaksiin tai hermostuneempiin koiriin. Silloin ei tarvitse käsin painella yhtä paljon. Laser kiihdyttää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jonka ansiosta lihas lämpenee ja rentoutuu.

Hierontaan voi tuoda minkä ikäisen tai kokoisen koiran tahansa. Ennen hierontaa koira on hyvä käyttää tarpeillaan, eikä ruokaa tulisi antaa pariin tuntiin.

– Hieronnan jälkeen on tärkeää ottaa loppupäivä rennosti, eli ei heti metsään tai lenkille juoksemaan, Sorjonen muistuttaa.

Metsälenkin sijaan omistajiensa syliin kirmaava Siru saattaa suunnata kotisohvalle, sille hyppääminen kun onnistuu taas.

– Aiemmin Sirun etuset olivat kuin tönkkösuolatut muikut. Ero aiempaan on huomattava ja hieronnan jälkeen se on paljon vetreämpi, Auni Räsänen tiivistää hieronnan tuloksia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä