Julkaistu    |  Päivitetty 
Jarno Keskinen

Bling blingiä ja rentoa juhlamieltä

Pitsiä, kimalletta ja pikkuisen paljasta pintaa on toimiva resepti naisen pikkujoulupukeutumiselle. Pitsiä, kimalletta ja pikkuisen paljasta pintaa on toimiva resepti naisen pikkujoulupukeutumiselle.
– Oman vartalon ominaisuudet ja edellytykset pitää ottaa huomioon vaatteita hankittaessa. Se tarkoittaa aina myös kokovartalopeilin käyttöä, käsipeili ei riitä, muoti- ja tyylikonsultti Leena Sarvi neuvoo.

Vaatteita ostaessa pitäisi pyrkiä eroon siitä ajatuksesta, että oma koko on yksi ja muuttumaton.

Pikkujoulutunnelman ei kannata antaa mennä pilalle, jos edellisenä vuonna juhlat on juhlittu koon 40 pikkumustassa ja tänä vuonna päälle sujahtaakin parhaiten mekko, joka on kokoa 42.

Asialla kun ei ole väliä muille kuin ehkä ostajalle itselleen.

–  Kukaan muu ei tiedä vaatteen kokoa kuin ostaja ja kassalla rahastaja, vaikka eivät hekään kokolappuja katsele. Aiempaa suuremman vaatteen ostaminen ei tee sen ostajasta yhtään huonompaa eikä heikompaa. Jos kokomerkintä ahdistaa, leikkaa se irti, Leena Sarvi toteaa.

Tyylikkyys lähtee siis oikean kokoisesta mutta ei kuitenkaan liian väljästä vaatteesta. Vaatteen tulee istua käyttäjänsä päälle.

Säkissä ei pikkujouluihin pidä lähteä ja siltä välttyy parhaiten, kun turvautuu pukeutumisneuvontataitoiseen myyjään.

–  Paras neuvoja on joku ihan muu kuin oma paras ystävätär, Sarvi muistuttaa.

Läpi vuoden pukeutumista ja vaateostoja helpottaa, jos löytää myyjän, jonka kanssa ajatukset pukeutumisesta menevät hyvin yhteen.

–  Koulutetun luottomyyjän löytäminen tarkoittaa myös selvää rahan säästöä. Luottomyyjä tietää, mitä asiakkaalla jo on ja osaa ehdottaa vaatekaappiin sopivia lisäyksiä, Sarvi toteaa.

Kuoharilasillisen kanssa kauniiseen korsettiin ja stay uppeihin pukeutuessa alkaa pikkujoulutunnelma nousta kuin itsestään – niin pukeutujalla kuin mahdollisella seuralaisellakin.

Mikään määrä silkkiä ja pitsiä ei kuitenkaan auta, jos alusasuissa erehtyy väärään kokoon. Alusasut ovat se kangas, jonka pintaan puetaan maalaus, ja jos pohja ei ole hyvä, ei pintakaan voi olla.

–  Asia on helppo todeta ihan katseella. Kun edessä on neljä rintaa ja takana kaksi lisää, on puettu vääränlainen alusasu.

–  Liian pieniin vaatteisiin pukeutuvien tulisi muistaa, että kaiken kokoisille on olemassa myös tyylikkäitä vaatteita, Leena Sarvi muistuttaa.

Mikäli aika tai rahat ovat tiukassa eikä mahdollisuutta tai halua uuden juhlavaatteen ostamiseen ole, on täysin hyväksyttävää ja järkevääkin käyttää vaatetta, jota on pitänyt monta kertaa aiemminkin.

Sarvi nimeää tällaiset vaatekappaleet luottovaatteiksi, joihin voi turvautua tilanteessa kuin tilanteessa.

–  Juhlissa voi keskittyä olennaiseen, kun huomio ei kiinnity koko ajan omiin vaatteisiin.

–  Sama pätee kenkiin. Ne pitää olla niin hyvin sisään ajettu, että niissä on mukava olla koko tilaisuuden ajan, Sarvi toteaa.

Helppo ja edullinen tapa uudistaa luottovaatetta on asustaa sitä tilaisuuteen sopivilla asusteilla. Sama pikkumusta käy erilaisilla koruilla, laukuilla, kengillä ja vaikkapa huiveilla asustettuna yhtä lailla virallisiin työtapaamisiin kuin vallattomiin pikkujouluihinkin.

Onko juhlapukeutumisessa sitten mietittävä, mikä on oman ikäiselle sopivaa pukeutumista?

Leena Sarven mukaan ehdottomasti ei.

–  Ei vaatteissa ole ikärajaa, itseltäni ei ainakaan ole koskaan papereita kysytty.

–  Tyylikkyys on kuitenkin myös sitä että mennään parhaat puolet edellä ja piilotetaan heikommat kohdat.

–  Jos esimerkiksi polvitaipeet eivät enää kestä kovinta katsetta, niin ne kannattaa peittää, Sarvi toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä