Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Dannenberg

Avaimet hukassa ja ranne sökönä - normipikkujoulut?

Juhlakengät, juhlakunto ja liukas keli ovat huono yhdistelmä, mikä näkyy ensiavussa. Fiksu juhlija keskittyy bileillan jälkeen kävelyyn ja vilkuilee kännykkäänsä vasta taksissa. Kuva: Mikko Makkonen Juhlakengät, juhlakunto ja liukas keli ovat huono yhdistelmä, mikä näkyy ensiavussa. Fiksu juhlija keskittyy bileillan jälkeen kävelyyn ja vilkuilee kännykkäänsä vasta taksissa. Kuva: Mikko Makkonen
Pikkujoulut ovat yleensä odotettuja ja iloisia tapahtumia. Kun iso määrä ihmisiä juhlii samaan aikaan ja juhlajuomiakin kuluu usein runsaanpuoleisesti, sillä voi olla kuitenkin myös lieveilmiöitä.

Minkä verran pikkujoulujen seurauksia siis joudutaan selvittelemään loppuillasta tai tulevina päivinä?

Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä pikkujoulukausi ei aiheuta ongelmia, kertoo päivystyksen ylihoitaja Petteri Hakkarainen Siun sotesta.

Sen sijaan merkitystä on säällä. Syksyn ensimmäiset liukkaat kelit näkyvät päivystyksessä aina tapaturmien lisääntymisenä, ja usein ne osuvat juuri pikkujoulusesonkiin, mikä on hankala yhdistelmä.

–  Kun liikutaan pikkujoulutunnelmissa ja -varustuksessa, niin liukastumisia ja kaatumisia sattuu. Jos on kova pakkanen, voi tulla myös kylmettymisiä, Hakkarainen luonnehtii.

Muutoin pikkujouluaika ei hänen mielestään nykyään juurikaan eroa muista viikonlopuista. Esimerkiksi vappu sekä koulujen alkaminen ja päättyminen ovat päivystyksessä huomattavasti kiireisempiä.

–  Vielä kymmenisen vuotta sitten yrityksillä oli varaa kestitä työntekijöitä enemmän, ja se näkyi päivystyksessäkin. Viime vuosina pikkujoulujen viettäminen on kuitenkin muuttunut selvästi siistimpään suuntaan, Hakkarainen kiittelee juhlijoita.

Myöskään apteekeissa pikkujouluaika ei näy erityisempänä sesonkina. Särkylääkkeiden kysyntä kasvaa yleensä syksyllä hieman, mutta se johtuu pikemminkin flunssakaudesta, toteaa proviisori Päivi Kerkkänen Yliopiston Apteekista Joensuusta.

–  Ehkä asiakaskunnassa pikkujoulukausi erottuu jonkin verran. Nuoria miespuolisia asiakkaita käy hakemassa särkylääkkeitä enemmän kuin muulloin, Joensuun Uuden Apteekin apteekkari Eero Suihko puolestaan arvelee.

Sen sijaan vakavammat seuraukset ovat harvinaisia. Esimerkiksi jälkiehkäisyvalmisteita ei apteekeista kysellä pikkujouluaikana enempää kuin muulloinkaan.

Mitkä sitten ovat apteekkihenkilökunnan vinkit bilettäjille?

Veden juonti ja kohtuullinen juhliminen, toteavat sekä Kerkkänen että Suihko.

Kun nauttii vettä runsaasti pitkin iltaa, elimistö ei pääse kuivumaan ja olo on aamulla parempi. Nestetasapainosta huolehtimiseen saa myös poretabletteina nesteytysjuomaa, joka imeytyy paremmin kuin pelkkä vesi.

–  Ja jos päätä särkee juhlinnan jälkeen, kannattaa valita särkylääkkeeksi jokin muu kuin parasetamoli. Parasetamoli ja alkoholi yhdessä rasittavat maksaa, Päivi Kerkkänen muistuttaa.

Löytötavarapalveluissa pikkujoulukausi puolestaan aiheuttaa selvän piikin.

–  Kun ihmisiä liikkuu paljon viihteellä ja taskut auki, niin kyllähän se jonkin verran vilkastuttaa, virastomestari Pekka Kontkanen poliisin löytötavarapalveluista Joensuusta kuvailee.

Juhlasesonki alkaa nykyään paikoitellen jo lokakuussa, joten myös tavaroiden hukkaaminen jakautuu usean viikonlopun ajalle.

Poliisin hoteisiin toimitetaan etenkin julkisille paikoille pudonneita kännyköitä, lompakoita ja silmälaseja. Joensuun alueen ravintoloista ja hotelleista valtaosa taas toimittaa löytönsä Pohjois-Karjalan Löytötavarapalvelut Oy:lle, joten sinne päätyy esimerkiksi narikkaan jääneitä takkeja, pipoja ja hanskoja.

–  Ja talvisin yllättävän paljon koruja. Kun on pakkasta ja sisään tullessa otetaan kylmistä käsistä hanskat pois, niin sormus tippuu, yrittäjä Petri Maaranen täydentää.

Suurin osa hukatusta omaisuudesta löytää kuitenkin tiensä takaisin kotiin. Esimerkiksi puhelimen omistaja on mahdollista selvittää operaattorin kautta. Silmälasit taas ovat sen verran kalliita ja käyttäjälleen tärkeitä, että niiden perään lähdetään herkästi kyselemään.

–  Kesällä meille päätyy paljon esimerkiksi aurinkolaseja, joille ei välttämättä löydy omistajaa. Mutta pikkujouluissa ihmiset eivät yleensä pidä mukana joutavia tavaroita, virastomestari Kontkanen tiivistää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä