Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kuohari ja punkku ovat pikkujoulujen kestosuosikkeja

Kuohuviini on pikkujoulukauden kestohitti juhlavuutensa ansiosta.  Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Kuohuviini on pikkujoulukauden kestohitti juhlavuutensa ansiosta. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Pikkujoulukausi tuo mukanaan erilaiset sesonkiin suunnatut alkoholipitoiset ja alkoholittomat juomat, jotka saapuvat kauppojen hyllyille vuosittain lokakuun puolessavälissä. Alkon tuote- ja palvelukouluttaja Anri Lindströmin mukaan pikkujoulukausi alkaa näkyä Alkon myynnissä hiljalleen lokakuussa, josta vilkas kausi kestää aina jouluun saakka.

Lindströmin mukaan kysyntä kasvaa keskimäärin kaikissa tuoteryhmissä viimeistään joulukuussa. Jouluun ja pikkujoulukauteen liitetään tunnetusti mausteisia makuja, mikä näkyy myös juomien kulutuksessa.

– Tuoteryhmistä korostuvat erityisesti punaviinit, kuohuviinit, glögit, konjakit ja vahvemmat oluet.

Etenkin perinteisiä jouluruokia sisältävään pöytään Lindström suosittelee kokeilemaan maltaisia oluita.

– Olut antaa kaikille ruokalajeille tilaa maistua.

Tuoteryhmien lisäksi pikkujoulukaudella korostuu myös keskimääräistä arvokkaampien tuotteiden kulutus. Kuohuviini on kaikista tuotteista ehdoton kestohitti, joka sopii mausta ja suutuntumasta riippuen niin alkumaljaksi, pääruoan kanssa kuin jälkiruokienkin kylkeen.

– Alkumaljaksi kannattaa valita hedelmäisen raikas kuohari ja pikkujouluillallisen kanssa samppanja luultavasti miellyttää vieraita. Erilaiset hedelmin, marjoin ja maustein maustetut kuoharit voivat olla puolestaan hauskoja tarjottavia jälkiruokien kanssa.

 

 

Glögien kysyntä kasvaa joka vuosi säiden viiletessä, ja perinteisten glögien lisäksi kuluttajia kiinnostavat Lindströmin mukaan uudet makumaailmat; glögiä nautitaan nykyisin myös drinkkeinä cocktaileissa ja mocktaileissa.

– Perinteisen kuohuviinialkumaljan sijasta voi kokeilla tervetuliaismaljan valmistamista esimerkiksi kuivasta kuohuviinistä ja glögistä.

Glögien kulutuksessa on Lindströmin mukaan nähtävissä kuluttajatrendin muutos kohti matalampia alkoholipitoisuuksia. Pikkujouluja vietetään muutoinkin vuosi vuodelta yhä maltillisemmin eivätkä juhlat ole enää välttämättä niin kosteita kuin taannoin.

– Yhä useammat viettävät pikkujouluja ystävien kanssa illallispöydän ääressä, Lindström toteaa.

 

 

Punaviini on kuohuviinien ohella pikkujoulukauden toinen kestosuosikki, ja sitä myydään yksittäisistä tuoteryhmistä sesongin aikaan Alkossa eniten. Viime vuosina myös roseeviinin kulutus on noussut, ja rosee on tullut Lindströmin mukaan juhlakauteen jäädäkseen.

– Roseeviinit ovat marjaisia ja raikkaita, joten ne sopivat sekä ruokajuomaksi että seurusteluun.

Lindströmin mukaan myös valkoviini kuitenkin maistuu pikkujoulupöydässä, ja etenkin vegaaniset menut ja lisääntynyt vastuullisuus ovat siivittäneet luomusertifioitujen valkoviinien kulutusta.

– Valkoviinit sopivat erityisen hyvin juuri vegaaniseen menuun. Kuluttajat haluavat tehdä yhä enemmän valintoja, joista tulee hyvä mieli, joten esimerkiksi tuotteen luomusertifiointi voi vaikuttaa positiivisesti ostopäätökseen, Lindström toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä