Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Yhdessä on helpompi muuttaa tapojaan

Kärryssä istuva Saara Ihanamäki sekä Jenni Väisänen ja Matti Fritsch ovat mukana Vanamokatu 27:n korttelikokeilussa.Kuva: Aimo Salonen Kärryssä istuva Saara Ihanamäki sekä Jenni Väisänen ja Matti Fritsch ovat mukana Vanamokatu 27:n korttelikokeilussa.Kuva: Aimo Salonen
Virpi Virjamon suusta pääsee naurunsekainen tokaisu:

–  Eihän tämä onnistu näin pohjoisessa! Tässä jää valittavaksi joko asuminen tai syöminen.

Kanervalatalossa ollaan ja joukko Vanamokatu 27:n asukkaita on juuri saanut käsiinsä tiedot omasta ruokailustaan, asumisestaan, vapaa-ajanvietostaan ja muista asioista, jotka vaikuttavat hiilijalanjälkeen ja materiaalijalanjälkeen.

Virjamon ensireaktio on, että turhan tiukalta tuntuu: vanhempien ja kolmen lapsen talouden pitäisi yltää vielä 0,7:n tonnin vähentämiseen, kun tavoite on tonni per vuosi per ihminen.

Mistä Virjamo voisi kuvitella luopuvansa?

– Oota kun mie katon... no lemmikit on tietenkin, meillä on kaksi kissaa, jotka on lihansyöjiä, ja sitten voisi laskea sisälämpötilaa, josta taloyhtiö on jo päättänytkin, ja... no juustosta voisi luopua (naurua)...

Sitten Virjamo hoksaa, että hän on katsonut lukuja väärästä kohdasta:

–  Vertasinkin omia lukujani vuoden 2050 tavoitteeseen, joka on paljon tiukempi kuin tämän projektin tavoitteena oleva vuoden 2030 hiilijalanjälkitavoite. Sen täyttäminen onnistuu kyllä.

Joensuun kaupungilla on menossa Ilmastokorttelit-hanke, jonka korttelikokeiluun Vanamokatu 27 lähti mukaan.

Koko taloyhtiö on mukana ensi kesään saakka kestävä kokeilussa, jossa yhdessä asukkaiden kanssa muun muassa järjestetään pyöränkorjauspajoja, opetellaan käyttämään älykkäitä taloyhtiöappeja varauskalentereina ja suunnitellaan yhteisiä piha-alueita ilmastonmuutokseen paremmin sopeutuviksi.

Lisäksi yksitoista taloyhtiön kotitaloutta on mukana kokeilussa, jossa he katsovat kuukauden ajan, millaisiin elämäntapamuutoksiin he voivat sitoutua. Pohjana on tiedot tähänastisista tottumuksista, joiden pohjalta D-mat Oy laski kunkin kotitalouden omat tavoitteet. Kanervalatalolla kotitaloudet saivat omat tuloksensa.

–  Lähtötilanne kun tiedetään, mietitään yhdessä, miten hiilijalanjälkeä ja materiaalijalanjälkeä voitaisiin laskea, hankekoordinaattori Saara Ihanamäki sanoo.

Porvoon vastaavanlaisessa elämäntapakokeilussa huomattiin, että muutokset ovat helpompia, kun ne tehdään yhdessä.

–  Porvoon kokeilussa suurin anti oli, että kun mukana olleet tapasivat ja keskustelivat keskenään, he pystyivät antamaan tukea ja ideoita toisilleen, sanoo hankesuunnittelija Jenni Väisänen, joka itsekin asuu Vanamokatu 27:ssä.

Hallituksen puheenjohtaja Matti Fritsch huomauttaa, että taloyhtiö on jo ennestään kovin yhteisöllinen.

–  Mitään pyöränkorjaustalkoita meillä ei ole aikaisemmin ollut, mutta pihalla vietetään paljon aikaa yhdessä, ja onhan meillä talkoot niin kesäisin kuin syksyisinkin, Fritsch kertoo.

–  Pakkohan tässä ei ole mukana olla, vaan jokainen voi osallistua sen verran kuin haluaa.

Samaa korostaa Saara Ihanamäki:

–  Ideana on, että perheet ja kotitaloudet tekevät muutoksia ja kokeiluja omien rajojensa puitteissa. Tärkeintä on, että kokeilee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä