Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Ulkomaalaus onnistuu vielä kesän jälkeenkin

Sisustussuunnittelija Ira Martikainen esittelee tämän hetken suosittuja sävyjä ulkomaalauskohteissa. Kuva: Helen Hyttinen Sisustussuunnittelija Ira Martikainen esittelee tämän hetken suosittuja sävyjä ulkomaalauskohteissa. Kuva: Helen Hyttinen
Ulkomaalaaminen voi olla isokin urakka, mutta oikeanlaiset maalit ja välineet tekevät hommasta huomattavasti sujuvampaa. Joensuun Carlsonin rautakaupan sisustussuunnittelija Ira Martikainen kertoo, mitä maalausurakkaa suunniteltaessa pitää muistaa.

Maalia valittaessa on hyvä tietää, mitä materiaalia maalattava alusta on, olipa kyseessä vanha tai uusi kohde.

–  Puutyyppi sanelee sen, millaista maalia tai öljyä lähdetään hakemaan. Esimerkiksi hirrelle sopivat kuultavat tuotteet hyvin, ja hienosahatulle puulle voidaan laittaa peittävämpää puunsuojaa tai ulkomaalia, Ira Martikainen selittää.

Vanhan rakennuksen tapauksessa tulee myös selvittää, minkä tyyppistä maalia pohjalla jo on, sillä esimerkiksi vesiohenteisen maalin päälle ei voi enää maalata öljymaalilla.

–  Jos asiakas ei tiedä mitä maalia on alun perin käytetty, meille voi tuoda vaikka mallipuupalan kohteesta. Me pystymme testaamaan, onko kyseessä vesi- vai öljyohenteinen maali ja missä kunnossa vanha maali on, Martikainen kertoo.

Maalikaupoilta olisi hyvä hankkia myös laadukkaat välineet ja riittävä suojavarustus.

–  Etenkin ruiskumaalatessa hengitystiet ja silmät on suojattava. Sivellin on turvallisempi vaihtoehto, mutta kyllä silloinkin tietysti kannattaa suojata itsensä.

–  Laadukkaan ulkomaalin ostettuaan ei kannata pihistellä välineissä. Hyvällä siveltimellä jälki on parempaa ja työ mielekkäämpää, Martikainen muistuttaa.

Ennen ensimmäisen maalikerroksen vetämistä maalattavan pinnan tulee olla puhdas, pohjustettu ja kuiva.

–  Uusia pintoja ei yleensä tarvitse pestä, mutta aikaisemmin maalattu kohde tulee puhdistaa huolella siihen tarkoitetuilla aineilla, etenkin, jos se on ottanut pintahometta, Martikainen ohjeistaa.

Kuiva pinta käsitellään pohjusteella eli homeenestoaineella, sillä maalien sisältämät homesuojat eivät yllä riittävän syvälle puuhun, jotta ne suojaisivat puuta sisältä. Jos sää on sopivan tuulinen ja kuiva, voi maalisivellintä päästä heiluttamaan jo pohjatöitä seuraavana päivänä. Märkää puuta ei koskaan pidä pintakäsitellä, sillä käsittely ei tule kestämään hyvänä.

–  Jos on aikaa, niin maalaaminen kannattaa aloittaa aamupuolella. Urakassa ehtii pitkälle, kun kerros kuivahtaa illan aikana.

–  Säällä on sen verran väliä, että sateella tai myöskään kovin kuumalla kelillä ei kannata ryhtyä maalaushommiin. Kuumalla, aurinkoisella säällä maali kuivuu liian nopeasti, eikä pääse tarttumaan kunnolla. Puolipoutainen, vähän tuulinen sää olisi ihanteellinen. Maalaisjärkeä saa käyttää, Martikainen summaa.

Maalipurkin kyljessä yleensä ilmoitetaan suositeltu ilman suhteellisen kosteuden aste. Kulloisenkin ilmankosteusprosentin voi tarkistaa verkon sääennusteista.

Pinnat määräävät hyvin pitkälti käytettävän maalityypin, mutta esimerkiksi värivaihtoehdoista voi jokainen maalari valita itselleen mieleisen.

–  Jos ollaan kaava-alueella, niin pitää toki tarkistaa alueen värisuositukset ja edetä niitä mukaillen, mutta kaava-alueen ulkopuolella voi valita vapaammin. Monesti katsellaan vähän naapureiden valintoja, ja valitaan sellainen maastoon sopiva sävymaailma. Ulkotiloissa, myös terassien sävytyksessä aika suosittu sävy viime aikoina on ollut kelonharmaa, mutta myös ruskeaa ostetaan paljon, Ira Martikainen kuvailee.

Hirsirakentaminen on nyt pinnalla, samoin luonnollisuus, ja moni haluaakin hirrelle kuultavan pintakäsittelyn.

–  Kyllä erilaiset kuullotteet ovat suosituin vaihtoehto hirrelle. Selvästi tykätään, että puun syyt näkyvät.

Tarvittavan maalin määrän arvioiminen itse voi olla kinkkistä.

–  Esimerkiksi tuossa kuullotteessa voi olla iso haitari. Riippuu materiaalin huokoisuudesta ja karheudesta sekä maalaajan käyttämästä määrästä, paljonko ainetta tarvitaan. Asiantuntijaliikkeissä osataan antaa arvio sopivasta määrästä, Martikainen vakuuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä