Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Hyöty irti parvekkeenkin neliöistä

Hanna Suhoselle parveke on kuin oma piha, joten hän toivoo parvekkeen toimivan käyttötarkoituksensa mukaisesti. Hanna-Mari Lappalainen Hanna Suhoselle parveke on kuin oma piha, joten hän toivoo parvekkeen toimivan käyttötarkoituksensa mukaisesti.

Sähköjen vetäminen parvekkeelle ei ole ajallisesti hankala rasti ja mahdollistaa parvekkeen käyttämisen monipuolisesti pimeinäkin vuodenaikoina. Urakan kustannukset voivat vaihdella paljonkin tapauksesta riippuen.

– Itse olin tottunut siihen, että lapsuudenkodissani oli parvekkeella sähköt ja valaistus, mikä helpotti hirveästi siivoamista ja parvekkeen käyttöä ylipäätään, Hanna Suhonen kertoo.
Suhonen muutti hiljattain Joensuun eteläisellä ruutukaavalla sijaitsevaan ensimmäiseen omaan asuntoonsa, jossa toteutettiin parvekeremontti kevään ja kesän aikana. Remontin yhteydessä Suhosen parvekkeelle vedettiin sähköt ja asennettiin kiinteä valo.
– Parvekkeet remontoitiin koko taloyhtiössä samaan aikaan, ja sähköjen vetämistä parvekkeille ei ollut alun alkaen suunniteltu, Suhonen kertoo.
Suhonen päätti tiedustella asian mahdollisuutta remonttia edeltävässä infotilaisuudessa, ja urakoitsija ja isännöitsijä ryhtyivät selvittämään asiaa. Lopulta useat taloyhtiön asukkaat olivat halukkaita asennuttamaan sähköt omille parvekkeilleen, joten kaikille halukkaille päädyttiin vetämään sähköt remontin yhteydessä.
– Sillä tavalla se tulee järkevämmäksi ja todennäköisesti edullisemmaksi, jos tehdään asia kerralla kaikille, Suhonen toteaa.
Pieni siivu remontista
Hanna Suhosen parvekeremontin yhteydessä sähköt vedettiin parvekkeelle tavalliseen tapaan olohuoneesta. Taloyhtiön rakennukset ovat niin vanhoja, että vikavirtasuojakytkimen asentaminen tuli tarpeeseen.
Remontin yhteydessä sähkötyöt kaikkine materiaaleineen ja valaisimineen maksoivat Suhosen mukaan joitakin satoja euroja, mikä oli koko remontin kustannuksista pieni siivu.
– Jos tehdään isoja ja kalliita remontteja, on asiaa minun mielestäni tärkeää miettiä kokonaisuuden kannalta. Samoin mielestäni tänä päivänä ei ole järkevää edes tehdä isoja parvekeremontteja, ellei parvekkeita lasiteta samalla, Suhonen toteaa.
Vaikka Suhosen parveke sijaitsee muutamien korttelien päässä joesta, kävisi parvekkeella ilman lasitusta silti sellainen tuuli, että siellä oleskeleminen ja tilan sisustaminen kävisivät hankalaksi.
– Edellisetkin asukkaat totesivat, ettei tässä pystynyt oikein mitään aiemmin tekemään tuulen vuoksi. Toki pienellä lasikuutiolla on hintaa, mutta mukavuuden takia olen itse valmis maksamaan.

Päivän urakka
Sähköjen vetäminen yksittäiselle parvekkeelle voi Itä-Suomen sähköpalvelun sähköinsinööri Seppo Lipsasen mukaan olla tilanteesta riippuen noin kahdesta kahdeksaan tuntiin kestävä urakka. Materiaalikustannukset vaihtelevat niin ikään ja voivat Lipsasen mukaan olla noin sadasta eurosta muutamaan sataan euroon mahdolliset valaisimet pois lukien.
Kokonaiskustannuksiltaan urakka voi olla kaikkea muutamasta sadasta eurosta noin tuhanteen euroon.
– Sanotaan näin, että 700–800 eurolla pitäisi saada jo vaikeampikin urakka hoidettua, Lipsanen kertoo.
Lipsasen mukaan sähköt vedetään tavallisesti parvekkeelle olohuoneesta, josta yleensä on myös parvekkeelle käynti.
Uudessa talossa sähkötyöt voivat hoitua helpommin, mutta vanhassa rakennuksessa parvekkeelle on asennettava myös vikavirtasuojakytkin, jonka takana ulos tulevien pistorasioiden on oltava.
– Myös sähkön riittävyys on rajallista, etenkin jos parvekkeelle tulee myös valaistus. Jos parveke on keittiön yhteydessä, voi sieltä saada jo vähän jytäkämpää sähköä. Sitä ei voi tietää, Lipsanen toteaa.

Lisälämmitystä
Suhonen suunnittelee asentavansa elokuun lopussa valmistuneelle parvekkeelleen vielä koristevaloja ja uusia parvekekalusteita. Parvekkeen käytännöllisyys ja viihtyisyys ovat hänelle tärkeitä, koska parveke toimii hänen mielestään kodin lisätilana.
– Kun asuu kerrostalossa, tämä on käytännössä minun pihani. Kaikista neliöistä on mukavaa saada hyöty irti, Suhonen toteaa.
– Itse asiassa viikonloppuna tarkoitus oli kavereiden kanssa ottaa tässä perinteiset parvekeskumpatkin, mutta jouduin perumaan ne flunssan takia.
Suhonen on suunnitellut myös infrapunalämmittimen hankkimista parvekkeelleen, jolloin tilan käyttöaika pitenisi syksyllä ja keväällä.
– Jos hankkisin jonkin lämpölaitteen, tänne voisi istuttaa keväällä aiemmin taimia ja yrttejäkin, Suhonen haaveilee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä