Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Taattua näkyvyyttä somen kautta – jos panostaa kunnolla

Sisustusmyymälä Turkoosin yrittäjä Minna Issakainen päivittää yrityksensä somekanaviin sisältöä lähes päivittäin. – Päivitysten tekeminen huolellisesti vie toisinaan aikaa, mutta se kannattaa, Issakainen kertoo. Hanna-Mari Lappalainen Sisustusmyymälä Turkoosin yrittäjä Minna Issakainen päivittää yrityksensä somekanaviin sisältöä lähes päivittäin. – Päivitysten tekeminen huolellisesti vie toisinaan aikaa, mutta se kannattaa, Issakainen kertoo.

Paras sisältö yrityksen somekanavissa on joko inspiroivaa tai informoivaa, mietitään Heilin haastattelemissa joensuulaisissa yrityksissä. Tärkeimpinä somekanavina pidetään Facebookia ja Instagramia.

Sosiaalista mediaa käytetään yritystoiminnassa yleisimmin imagon kehittämiseen ja tuotteiden markkinointiin, selviää Tilastokeskuksen vuonna 2017 julkaisemasta tutkimuksesta. Tämän vahvistivat myös Heilin haastattelemat joensuulaiset yritykset, jotka kertoivat somen toimivan näiden lisäksi myös tiedotuskanavana: some tavoittaa parhaiten paikalliset ihmiset, ja sen kautta tieto kulkee nopeasti.
Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2017 sosiaalista mediaa käytti 63 prosenttia suomalaisista yrityksistä, ja somea käyttävien yritysten lukumäärä oli lisääntynyt neljässä vuodessa 25 prosenttiyksikköä. Suurissa, yli sadan hengen yrityksissä somen käyttäminen oli huomattavasti yleisempää kuin pienissä yrityksissä.

Rennompi tarina
Joensuulaisen sisustusmyymälä Turkoosin yrittäjä Minna Issakainen toimii yrityksessään yksin, mutta järjestää sosiaalisen median päivittämiselle aikaa lähes päivittäin. Tarkkaa suunnitelmaa hän ei ole kuitenkaan päivitysten suhteen tehnyt.
– Olen lukenut, että someasiantuntijoiden mukaan yrityksellä kannattaisi olla suunnitelmallinen ja tavoitteellinen somestrategia, mutta minulla se menee fiilispohjalta, Issakainen kertoo.
Somen päivittäminen on Issakaiselle tuttua ja mieleistä puuhaa, jota hän on tehnyt jo kauan ennen omaa yritystään, joten hän kokee homman luontevaksi. Issakainen ei suoraan sano, että sisustusalan yrityksen olisi nykyisin välttämätöntä näkyä somessa, mutta antaa sille vahvan suosituksen.
– Jos asiaa ajattelee markkinoinnin kannalta, niin somen kautta minä tavoitan asiakkaani joka päivä. Parhaimmillaan on käynyt niin, että olen päivittänyt Instagramiin kuvan liikkeeseeni kuorman mukana saapuneista uusista tuotteista, ja parin minuutin sisään asiakas on tullut ostamaan tuotteen bongattuaan sen somesta, Issakainen kertoo.
Vuorokauden ajan näkyvää Instagram-tarinaa Issakainen kertoo päivittävänsä rennommalla otteella, mutta pysyviin postauksiin hän ottaa aina kuvat puhelimen sijasta kameralla ja suunnittelee päivitykset tarkemmin. Facebookiin hän tekee samat päivitykset kuin Instagramiin, sillä hän on havainnut eri ihmisten seuraavan pääasiassa tiettyjä somekanavia. Muita somekanavia Issakainen ei ole vielä kokenut tarpeelliseksi.
Turkoosilla on Instagramissa yli 2 000 seuraajaa.
– Instagram on visuaalisuutta ajatellen hyvä kanava tavoittaa ihmisiä ympäri Suomea ja ulkomailtakin. Facebook puolestaan toimii ehkä enemmän paikallisena tiedotuskanavana, Issakainen pohtii.

Oikeaa asiaa
Kuntoklubi Forever Joensuun sosiaalisesta mediasta vastaaminen on jyvitetty vajaasta paristakymmenestä työntekijästä pääasiassa asiakasneuvoja Sanni Hirsikankaalle. Toimitusjohtaja Birgitta Pöllänen informoi toisinaan Hirsikangasta kampanjoista ja muista ajankohtaisista asioista, joiden täytyy näkyä kuntoklubin somessa, mutta muuten Hirsikangas päättää somen sisällöstä itse – vaikkakin kaikki vakituiset työntekijät voivat halutessaan somea päivittää.
Tarkkaa aikaväliä Hirsikangas ei päivityksille latele, vaan hänen mielestään on tärkeämpää, että postauksessa on aina jokin oikea pointti.
– Pyrin kuitenkin päivittämään Foreverin Instagramia pari kertaa viikossa. Instagram-tarinan puolelle voi laittaa vähemmän tärkeitä juttuja, mutta pysyvämmässä postauksessa on mielestäni hyvä olla oikeaa asiaa, Hirsikangas miettii.
Hirsikankaan mukaan Forever käyttää Facebookia enemmän tiedotuskanavana, kun taas Instagramiin päivitetään useammin esimerkiksi treenivinkkejä videoiden muodossa.
– Minusta kuntosalienkin on tänä päivänä tärkeää näkyä sosiaalisessa mediassa. Ja olipa ala mikä tahansa, sisällön pitäisi olla inspiroivaa – sellaista, joka antaa ihmiselle uutta tietoa tai herättää tunteita, mieluiten positiivisia tietenkin, Hirsikangas toteaa.

Ulkoistettu some
Vastikään uudistettu ravintola Kielo on puolestaan laittanut remontin ja uusien keittiömestarien myötä myös somensa uusiksi. Ravintola Kielon omistava Petri Heikkinen on antanut keittiön vetovastuun Markus Rydenfeltille ja Sami Kosuselle, jotka vastaavat osittain myös ravintolan sosiaalisen median kanavista. Osittain somen päivittäminen on kuitenkin ulkoistettu.
– Päädyimme sellaiseen ratkaisuun, koska keittiö on meidän alueemme ja osaamme sen parhaiten. Haluamme tuottaa sisältöä myös someen, ja haluamme, että sen tekee henkilö, joka osaa tehdä homman tyylikkäästi, Kosunen kertoo.
Rydenfelt ja Heikkinen suunnittelevat itse someen päivitettävän sisällön, mutta kolmas osapuoli tekee käytännön työt. Keittiömestarit päivittävät itse ainoastaan Instagram-tarinaa sen lyhytkestoisuuden vuoksi.
Aiemmin Kielon työntekijät ovat tuottaneet somen sisällön täysin itse, mutta nyt ravintolan vanha sisältö on poistettu, sillä uudet keittiömestarit tahtoivat aloittaa puhtaalta pöydältä.
– Päätimme myös, että Facebookissa julkaisemme kaiken sisällön suomeksi, koska suurin osa seuraajistamme on siellä suomenkielisiä, mutta Instagramissa postaukset tehdään englanniksi. Sitä kautta voi tavoittaa ihmisiä niin paljon kauempaa, Kosunen selostaa.
Miesten mielestä ravintoloiden on tänä päivänä ehdottoman tärkeää näkyä sosiaalisessa mediassa.
– Suuri osa ihmisistä seuraa nykyisin somea, ja sitä kautta saa helposti levitettyä tietoa omasta ravintolastaan, Rydenfelt toteaa.
– Somen kautta voi saada hyvin laajastikin näkyvyyttä, jos vain jaksaa panostaa siihen, Kosunen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä