Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Yhä useampi voi pian työllistyä yrittäjänä

Nuoret yrittäjät Samuli Gavrilov (vas.) ja Eino Lehmusoksa kokevat saaneensa SPARKista paljon apua tuoreen Toasted-yrityksensä kanssa. Hanna-Mari Lappalainen Nuoret yrittäjät Samuli Gavrilov (vas.) ja Eino Lehmusoksa kokevat saaneensa SPARKista paljon apua tuoreen Toasted-yrityksensä kanssa.

Yrittäjyys ei ole enää pallo jalassa, vaan siihen kannustetaan alati enemmän. Opiskelijoiden yrittäjyyttä tukeva SPARK Joensuu pyrkii vastaamaan muuttuvan työmaailman tulevaisuuden näkymiin.

– Itse näen asian niin, että viiden tai kuuden vuoden päästä itsensä työllistäminen yrittäjänä tulee kasvamaan merkittävästi, toteaa lehtori Sanna Lappalainen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriasta.
Lappalainen on mukana 5. syyskuuta avatussa SPARK Joensuussa, jossa hän edustaa Riverian yrittäjyyden yksikkö ProRiveriaa. SPARK on parin vuoden ajan valmisteltu toimintamalli ja yrittäjien olohuone, joka sijaitsee Tiedepuistolla Network Oasiksen tiloissa.
Toimintamallin tavoitteena on rakentaa Joensuusta maailman paras paikka yhdistää opiskelu ja yrittäjyys ja rakentaa uusia kasvuyrityksiä työmaailman muuttuvia tulevaisuuden näkymiä silmällä pitäen. SPARKissa yhtenä toimijana mukana olevan Business Joensuun yritysvalmentaja Timo Ruohion mukaan tavoite on saada toimintamallin kautta kolmen vuoden aikana pystyyn peräti kaksisataa opiskelijayritystä.
Ruohion mukaan SPARK on maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö.
– Tavoite on, että kun tästä tulee tunnetumpi, sekä Suomessa että Euroopassa on kova juttu, jos joku kuuluu SPARKiin, Ruohio toteaa.

Lama iskosti pelon
Uusien kasvuyritysten synnyttämistä Joensuun seudulle pidetään seudun tulevaisuuden elinehtona, ja SPARK on kehitetty yhdistämään kaikki jo olemassa olevat, yrittäjyyttä tukevat tahot.
Tällä hetkellä mukana ovat Riverian ja Business Joensuun lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu sekä yrittäjäjärjestöt.
Sanna Lappalaisen mukaan yrittäjyyteen kannustetaan tänä päivänä kovasti, koska työnteon muodot tulevat muuttumaan merkittävästi. Työnantajien maksut ovat korkeita, minkä vuoksi ihmiset päätyvät tekemään entistä enemmän töitä samaan aikaan usealle työnantajalle.
– Villinä veikkauksena voisin heittää, että ei mene kuin muutamia vuosia, kun me opettajatkin olemme siinä tilanteessa – opiskelijoille annetaan nippu palveluseteleitä ja he päättävät, keneltä ostavat opetuksen, Lappalainen naurahtaa.
Lappalainen näkee yrittämisen yhtenä työllistämisen keinona ja työpaikkana muiden joukossa ihmisen elämässä.
Samalla hän toteaa, että asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet huomattavasti positiivisemmiksi: yrittäjyys ei ole enää pallo jalassa eikä siitä varoitella samaan tapaan kuin 1990-luvun laman aikaan, jolloin yrittäjyys oli monelle kirosana.
– Nyt arvostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut, lisää Karelian yrittäjyyden yliopettaja Heikki Immonen.
Immosen mukaan yrittäminen on tehty nykyisin aiempaa sujuvammaksi byrokratian kannalta, jonka ansiosta sivutoimista yrittäjyyttä on helpompaa kokeilla.
– Kun kynnys aloittaa laskee, yrittäjyys houkuttelee enemmän. Samalla maailma muuttuu, ja tietynlaisille tyypeille paras tapa rakentaa uraa voi olla yrittäjyyden kautta, Immonen toteaa.

Turvaverkko auttaa aloittamaan
Parhaillaan kaksoistutkintoa opiskelevat Eino Lehmusoksa ja Samuli Gavrilov pyörittävät SPARKin kautta omaa yritystään Toastedia, joka on täytettyjä toast-leipiä tarjoava pikaruokakonsepti. Aiemmin autoalaa opiskellut Lehmusoksa ja lukiota käynyt Gavrilov saivat ajatuksen yrittäjiksi ryhtymisestä vasta alle vuosi sitten, mutta yritystoiminta on miesten mukaan edennyt hyvin harppauksin.
– Kesällä meillä oli oma myyntipiste keskustassa ja sittemmin toastejamme myytiin G Wings & Barin kojussa, Lehmusoksa kertoo.
Miesten mukaan he ovat nuorina yrittäjinä saaneet korvaamatonta apua SPARKin eri toimijoilta.
– Kokonaisuus on toiminut hyvin. Kun me aloitimme homman, saimme joka puolelta apua eri ammattilaisilta. Kun esimerkiksi mietitimme tuotteen ympäristöpuolta, näistä samoista tiloista löytyi avuksi ympäristöasiantuntija, Gavrilov kertoo.
Tiloilla hän viittaa Tiedepuiston 3A-rakennuksen neljänteen kerrokseen, josta löytyvät nyt kootusti eri yritysasiantuntijat. Gavrilov ja Lehmusoksa itse toimivat yrityksensä parissa SPARKin tiloissa nyt kokopäiväisesti lukiojaksoja lukuun ottamatta. Liiketoiminnan perustutkinnon he saavat suoritettua loppuun käytännössä yritystään pyörittämällä.
– Ympärillä on ollut hyvä turvaverkko, Lehmusoksa summaa.


Yrittäjyys Suomessa
- Palvelualat työllistävät eniten
- Yksityinen sektori työllisti vuonna 2017 vajaat 1,9 miljoonaa henkilöä Suomessa, kun työtä tekeviä henkilöitä oli 2,57 miljoonaa.
- Yksityisen sektorin työntekijöiden osuus on 73 prosenttia kaikista 15–74-vuotiaista työllisistä
- Pohjois-Karjalassa yritysten henkilöstön määrä vuonna 2017 oli noin 33 000.
- Eniten työntekijöitä on palvelualoilla, joissa työskentelee 46 prosenttia yritysten henkilöstöstä koko maassa.
- Vuonna 2015 yli 93 prosenttia yrityksistä oli alle 10 hengen mikroyrityksiä.
Lähteenä käytetty Keskuskauppakamarin koostetta ”Yritykset Suomen rakentajina” vuodelta 2017 ja Tilastokeskuksen tilastoja.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä