Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Padel koukuttaa helppoudellaan

Jarmo Perälä (vas.) ja Joonas Kekäle ehtivät pelata verkon toisella puolella olevan peliparinsa kanssa pitkiäkin palloralleja sinä aikana, kun kuvaaja napsi heistä kuvia. Kuva: Jentta Ilanmaa Jarmo Perälä (vas.) ja Joonas Kekäle ehtivät pelata verkon toisella puolella olevan peliparinsa kanssa pitkiäkin palloralleja sinä aikana, kun kuvaaja napsi heistä kuvia. Kuva: Jentta Ilanmaa
Ei tennistä eikä squashia, vaan jotain siltä ja väliltä, eli padelia. Joensuun Kuntokeitaan kaksi padel-kenttää ovat molemmat varattuja toimittajan ilmaantuessa paikan päälle.

–  Aika normaali tilanne. Uusia harrastajia löytää näköjään lajin pariin viikko viikolta enemmän, Kuntokeitaan yrittäjä Rauno Bies kertoo.

Padelin harrastajat vertaavat lajia aloittelijan kannalta vähän samanlaiseksi kuin sulkapalloa.

–  Erittäin helppo ja kiva laji aloittaa, Joensuuhun tänä syksynä perustetun padel-seuran Periferian Padelin puheenjohtaja Kimmo Kotro kertoo.

–  Pallot eivät karkaa ja seinistä voi jatkaa. Vasta-alkajillakin pallot kestävät paljon kauemmin kuin esimerkiksi tenniksessä, jossa aloittelijoilla suurin osa ajasta menee helposti palloja hakiessa ja maasta noukkiessa.

–  Matalan aloittamiskynnyksen ja pitkien pelipallojen lisäksi laji on myös mukavan sosiaalinen. Padelia pelataan nelinpelinä, ja naiset ja miehet pelaavat padelia paljon sekanelinpelinä. Myös perheille tämä on kiva yhteinen urheiluharrastus, Kotro kertoo.

Treenimielessä padelia voi toki pelata myös kaksinpelinä.

Padelissa on paljon samaa kuin tenniksessä: pistelasku, melkein sama verkon korkeus, lähes samanlaiset pallot ja syöttöruudut. Toisin kuin tenniksessä, syöttö tapahtuu kuitenkin alakautta.

–  Ei siis tarvitse käyttää kahta vuotta pelkän syötön opetteluun, naurahtaa Rauno Bies.

Squashista muistuttavat seinät, jotka kuuluvat pelikenttään.

–  Ensin pallon on osuttava vastakkaisella kenttäpuoliskolla maahan, mutta siitä se voi osua seinään, ja seinästä voi pelaaja jatkaa palloa taas verkon yli toiselle puolelle, Kimmo Kotro kertoo.

Padel-maila on kevyt ja siitä puuttuvat tennismailaan kuuluvat jänteet ja jousitus.

Varsinaisia pelivarusteita ei lajiin tutustumaan mielivä tarvitse. Mailat, pallot ja henkilökunnan neuvot tulevat kentän vuokran mukana, joten normaali sisäpelivarustus riittää hyvin ensimmäisille pelikerroille.

Padel on alun perin meksikolainen puistopeli, joka levisi sittemmin Atlantin yli Eurooppaan. Nykyään lajin mahtimaa on Espanja, jossa padel häviää suosituimmuudessa ainoastaan jalkapallolle.

–  Padel-kenttiä on Espanjassa ihan joka puolella, ja siellä tutustuin lajiin itsekin, kymmenisen vuotta sitten Espanjassa runsaan vuoden asunut Kimmo Kotro kertoo.

Nimenomaan Espanjan kävijöiltä ja siellä lajiin tykästyneiltä ihmisiltä padelista kuuli ensimmäisen kerran myös yrittäjä Rauno Bies.

–  En ollut aiemmin kuullut edes koko sanaa. Tutustuin sittemmin lajiin Espanjassa ja ymmärsin, miksi niin monet ovat koukuttuneet siihen.

–  Helppona ja ei-kilpailullisena lajina tämä tarjoaa mukavan mahdollisuuden harrastaa mailapeliä myös niille asiakkaille, jotka eivät ole vähän vaikempina lajeina pidetyistä squashista tai tenniksestä innostuneet.

–  Aika mukavasti kentillä onkin väkeä riittänyt. Sellaisia, jotka ovat pelanneet padelia lomamatkoillaan Espanjassa ja jatkavat nyt harrastusta kotimaassa, mutta myös ihan uusia asiakkaita, jotka ovat tulleet kokeilemaan uutta lajia ja jääneet sitten siihen koukkuun.

Padelia pelataan myös kilpatasolla, ja Espanjassa sitä pelataan tenniksen tavoin ammattina ja isoista rahoista. Suomessa kovan tason harrastajat ovat toistaiseksi keskittyneet Etelä-Suomeen.

–  Tarkoitus on, että jatkossa kilpailuja ja turnauksia järjestetään myös Joensuussa, Periferian Padelin puheenjohtaja Kimmo Kotro kertoo.

–  Myös erilaista opastusta, ohjausta ja valmennusta on jo suunnitteilla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä