Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Puutarhan syksy syntyy koristekasveista, valoista ja lannoitteesta

Viileää kestävät syklaamit tuovat väriä syksyiselle pihalle, kuvailee K-Rauta Naumasen puutarha-asiantuntija Tarja Suppola KuvaT: Sara Korppila Viileää kestävät syklaamit tuovat väriä syksyiselle pihalle, kuvailee K-Rauta Naumasen puutarha-asiantuntija Tarja Suppola KuvaT: Sara Korppila
Syksyn värjätessä hiljalleen luontoa vihreästä keltaiseen, on aika siirtää katse myös kotipihaan ja puutarhaan. Ennen kuin ryhtyy varsinaisiin siivoustalkoisiin, on ensimmäinen askel syyspihan laittamisessa sadonkorjuu.

– Marja- ja omenasatoa sekä kasvimaan antimia kerätään sitä mukaa kun ne kypsyvät. Sadonkorjuusta kaikki lähtee, aloittaa K-Rauta Naumasen puutarha-asiantuntija Tarja Suppola.

Kun pihamaan herkut ja vitamiinipommit on saatu talteen, voi seuraavaksi suunnitella uusien kasvien istuttamista.

– Syksyllä maa on kostea ja kesän jäljiltä vielä lämmin. Kasvit ehtivät juurtua hyvin, joten nyt on aika laittaa pensaita ja omenapuita tulemaan, Suppola kuvailee syksyn tuomia mahdollisuuksia.

Kasvien ja pensaiden siistimisen ja muotoilun lisäksi muita syksyn pihapuuhia ovat ulkokalusteiden sekä grillin puhdistus ja säilöön laittaminen tarpeen mukaan. Katetulla terassilla tätä ei tarvitse tehdä välttämättä ollenkaan.

Maahan pudonneiden lehtien kohdalla on makukysymys, mitä niille haluaa tehdä. Suppola suosittelee edes pintapuolista haravointia.

– Mikäli lehtiä jää nurmikon pintaan paksu kerros ja lumi sataa siihen päälle, lehdet muhivat lumen alla koko talven ja vaikuttavat siten nurmikon kuntoon.

Jos haravan heilutus ei innosta, voi lehdet hurauttaa ruohonleikkurillakin. Silppu ei jätä maata yhtä märäksi verrattuna siihen, jos lehdet jäävät lojumaan puusta pudottuaan.

Nurmikolle ja pensaille lannoitteet ja kalkki ovat ravinteikkaita herkkuja. Tarja Suppolan mukaan syyslannoitus aloitetaan useimmiten elokuun puolessa välissä, mutta vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa.

– Niin kauan kun kasvi kasvaa, se saa lannoitteesta irti tarvitsemiaan ravinteita. Aikaa on hyvin syyskuun loppuun asti, Suppola opastaa.

Marjapensaille lannoitetta on hyvä laittaa heti sadonkorjuun jälkeen, koristekasveille puolestaan elokuun puolesta välistä syyskuun loppuun. Kasvimaahan voi lisätä multaa ja turvetta tarpeen mukaan samalla, kun maan kääntää.

Nurmikon kohdalla lannoittaminen ja kalkitseminen ovat keskeisiä. Homma saattaa kuitenkin jäädä tekemättä, tai sen tärkeyttä ei ehkä ajatella.

– Kalkki ja lannoite vaikuttavat merkittävästi nurmikon kuntoon. Ilman lannoitetta tuloksena saattaa olla huonokuntoinen nurmikko, Suppola kertoo.

Syksyllä perustetaan myös paljon kokonaan uusia nurmikoita. Jotta keväällä esiin nousee kauniin vihreä ja tasainen nurmikko, kannattaa kunnon multaa laittaa paksu kerros ja olla muutenkaan oikomatta perustuksissa.

– Näitä ongelmia ollaan joskus asiakkaan kanssa pohdittu. Jos haluaa hyvän lopputuloksen, kannattaa panostaa taimiin, siemeniin ja muihin pohjatöihin. Kun ne on tehty kerralla hyvin, tarvitsee jälkiä harvemmin enää korjailla, Suppola ohjeistaa.

Kesän jälkeen pihalla koittaa syyskukkien ja koristekasvien aika. Kasveja voi istuttaa niin ruukkuihin kuin perennapenkkeihinkin. Yhteistä syyskasveille on niiden kyky sietää kylmää, jopa pientä pakkasta.

Vihreän ja violetin sävyissä pörhistelevät koristekaalit ja punaisena liekehtivät syklaamit viihtyvät ulkona, eivätkä hätkähdä viileää.

– Kun ilma kylmenee kunnolla ja ollaan selvästi pakkasen puolella, on callunoiden vuoro. Ne kestävät koko talven, eivätkä ole vaikeahoitoisia, kuvailee Tarja Suppola.

Kasvien lisäksi piristettä pimenevälle syyspihalle saa erilaisilla valaistusratkaisuilla. Valoja sijoittaessa kannattaa miettiä, haluaako valolla luoda tunnelmaa vai valaista tehokkaasti tiettyä paikkaa.

– Erityisesti aurinkokennovalaisimissa valon väri on pehmeä ja tunnelmallinen, eikä niiden tarkoituskaan ole valaista sähkövalon tavoin, Suppola kertoo.

Illan hämäryydessä syttyviä aurinkokennovalaisimia voi sijoittaa esimerkiksi polkua osoittamaan ja perennapenkkiä koristamaan. Koska sijoittelussa ei tarvitse miettiä pistorasian paikkaa, voi valolyhtyjä ja -pylväitä asettaa minne päin pihaa tahansa.

– Nykyisin pihan- ja puutarhanhoitoa tehdään usein ympäri vuoden, eikä koristelu rajoitu vain kesäkukkasiin. Pihaa huolletaan ja sen halutaan näyttävän siistiltä vuodenajasta riippumatta, Suppola summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä