Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Talo, jonka valo hohtaa yllättävän kauas

Keskussairaalan lounaskahvila on luonteva paikka haastatella Suonna Konosta. Taloon liittyvät niin visuaaliset havainnot, miehen arvostama rakennuskulttuuri kuin ihmiselämään liittyvät tarinatkin. Kuva: Aimo Salonen Keskussairaalan lounaskahvila on luonteva paikka haastatella Suonna Konosta. Taloon liittyvät niin visuaaliset havainnot, miehen arvostama rakennuskulttuuri kuin ihmiselämään liittyvät tarinatkin. Kuva: Aimo Salonen
Mikä näistä 80 kolumnista tekee urasi parhaat?

Toimittaja-muusikko-kirjailija Suonna Kononen vetää pikkuisen takaisin siitä, mitä Konahtelua-kokoelman julkkareissa tuli sanoneeksi.

–  Joo, no se paras-sana on varmasti taas...

Mies hakee hetken sanojaan ja löytää oikean muotoilun:

–  Tiesin, että parissakymmenessä vuodessa on syntynyt sarja, missä näkyy kehityskulkuja. Nuo ovat semmoisia, missä on jotain julkaisupäivän yläpuolelle nousevaa.

Puhe on joensuulaisen Kirjokannen julkaisemasta kokoelmasta, joka koostuu pääosin toimittaja Konosen Karjalaiseen vuosina 1998–2019 kirjoittamista kolumneista.

Mukana on yksi vuonna 1993 kaupunkilehti Lappeenrantalaisessa julkaistu kolumni sekä yksi Etelä-Saimaassa vuonna 1997 julkaistu.

Mies on toki vanhetessaan kypsynyt, mutta jotkin asiat ovat pysyneet. Viittäkymppiä lähentelevänäkin Kononen on pystynyt hämmästyttävästi torjumaan kyynisyyttä ja säilyttämään peruslempeytensä, vaikka kirjoituksiin onkin mahtunut myös terävää kritiikkiä.

–  En halua ruveta moralisoimaan yksittäisiä ihmisiä ja heidän elämänvalintojaan ja oikein tai väärin tekemisiään, Kononen sanoo.

–  Jos olen moralisti, niin enemmän se liittyy siihen, että kaupungissa pitää suojella kaupunkiluontoa ja arvostaa vanhoja rakennuksia ja rakennushistoriaa.

Kulttuuritoimittaja ja -toimija myöntää, että häntä helpottaa se, että hän saa työnsä puolesta keskittyä itseään elähdyttäviin asioihin ja ihmisiin.

–  Toimittajana minun ei tarvitse seurata päivänpolitiikkaa. Minun ei tarvitse olla tekemisissä vallan ja rahan kanssa ja pettyä ihmisiin, jotka tekevät ratkaisunsa niissä kuvioissa.

Luonto on ollut 1990-luvulta saakka esillä Konosen teksteissä. Siihen liittyy usein melominen ja siinä yhteydessä tehdyt havainnot.

–  Tänäkin viikonloppuna olin kaverini Mikon kanssa melomassa Pielisjoella. Ihasteltiin, miten upeita maisemia on Utran koskien ja kanavan tienoilla.

Tuosta päästään siihen, että Konosen teksteissä  –  onpa kyse sitten laulu- tai lehtitekstistä  –  visuaaliset havainnot ovat merkittävässä roolissa. Mies on omistanut laulun Uimaharjun valoille, ja ainakin kahdessa Konahtelua-kokoelman kolumnissa mainitaan Tikkamäellä kohoava Pohjois-Karjalan keskussairaala, joka näkyy parhaimmillaan kymmenien kilometrien päähän.

Vuosi Joensuussa -kolumnissaan Kononen nosti 19.2.1999 esille silloisen havaintonsa keskussairaalasta:

Joensuun kaunein näky? Aika näyttää. Ehkä Niinivaaran keskussairaala, joka kirkkaina öinä hohtaa kummultaan yllättävän kauas.

Ja mitä keskussairaala merkitsee syyskuussa 2019 sanataiturille, joka lehtijuttujensa lisäksi on nyttemmin opittu tuntemaan myös lauluntekijänä ja Pohjois-Karjalan rakennuskulttuurista sekä Suomi-kantrista teokset julkaisseena tietokirjailijana?

–  Luulen, että monelle pohjoiskarjalaiselle tähän rakennukseen latautuu isoja asioita, Kononen miettii lusikoidessaan makkarasoppaa keskussairaalan lounaskahvilassa.

–  Itsekin olen käynyt katsomassa täällä tuttuja ja minua itseäni on käyty katsomassa. Oma lapsi on nähnyt täällä päivänvalon, ja tuolla yläkerran lastenosastolla häntä on käyty paikkaamassa.

Alkaa kuulostaa sen kokoluokan asioilta, että vieläkö näemme toimittaja-lauluntekijä-tietokirjailija Konosen lisäksi myös romaanikirjailija Konosen kuvauksia itäsuomalaisesta elämänmenosta?

–  Mitäpä sitä kieltämään. Aiheita on kyllä pyörinyt mielessä, mutta se vaatisi pitkän apurahan, että voisi kunnolla keskittyä semmoiseen.

Jos semmoinen romaani joskus ilmestyy, niin millaisista ihmisistä se kertoo?

Kononen nauraa.

–  No mistäs ne ensiromaanit tapaavat kertoa? Siinä olisi varmaan toimittaja tai muusikko.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä