Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nyt jännittää ja niin pitääkin

Minna Pensolaan, Iiro Rantalaan ja Eero Lehtimäkeen voi törmätä tällä viikolla eri puolilla Joensuuta. Minna Pensolaan, Iiro Rantalaan ja Eero Lehtimäkeen voi törmätä tällä viikolla eri puolilla Joensuuta.

Joensuun kaupunginorkesterin kolmikko Pensola–Rantala–Lehtimäki aloittaa jalkautumisensa ihmisten keskelle tiistaina pääkirjastolta.

 

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki sekä taiteelliset partnerit, viulisti Minna Pensola ja pianisti Iiro Rantala, esiintyvät tänään tiistaina kello 18 alkaen Orkesteri omaksi -tuokiossa pääkirjaston Muikku-salissa.

Aamupäiväharjoitusten tauolla tehty haastattelu ainakin alkoi lupaavasti: nyt ei mennä vanhojen kaavojen mukaan.

Mutta jääkö teille enää mitään salaisuuksia, kun se torstain konsertin biisilista on jo luettavissa orkesterin nettisivuilta?

Toimittaja esittää ensimmäisen kysymyksen, ja sen jälkeenpä hänen ei juuri tarvitse äänessä ollakaan. Lehtimäki, Pensola ja Rantala kun kaappaavat tilanteen haltuunsa ja ovat äänessä lähes koko harjoitustauon ajan.

Salaisuuksilla viitattiin Lehtimäen podcastiin, jossa taiteellinen johtaja varoi visusti paljastamasta kauden avauskonsertin kappalelistaa. Puhetulvan aloitti Pensola:

– No Iiron asuhan on aina...

– Siihen on nyt panostettu erityisesti, Rantala vahvisti ja jatkoi huomauttamalla, että yllätyksiä tulee kyllä – niin musiikillisia kuin verbaalisiakin.

– Kyllä. Kaikkea kuitenkaan ei lue ohjelmassa, painotti Lehtimäki.


Rentoutta ja jännitystä

Joensuussa ollaan nyt uuden ajan kynnyksellä. Lehtimäki on puhunut valinnastaan lähtien siitä, että klassisen musiikin konserttiin saa tulla rennoin mielin pelkäämättä, että eihän siitä musiikista kuitenkaan mitään ymmärrä. Kynnystä pyritään madaltamaan muun muassa konsertin jälkeisellä iltaklubilla, missä voi hakea juotavaa ja jopa jutella, vaikka muusikot esiintyvätkin.

Avauskonsertti on nimetty gaalaksi, jossa kaavoja on murrettu. Perinteisen alkusoitto-soolonumero-väliaika-väliajan jälkeinen pitempi teos sijasta Carelia-salissa kuullaan tällä viikolla monia pienempiä kappaleita, useita sooloja, rentoa jutustelua ja kolmikon lupaamia yllätyksiä, jotka ovat vielä tässä vaiheessa salaisuuksia.

– Kyllä mua vähän jännittää, Pensola tunnustaa.

– No sua pitääkin kyllä jännittää, mutta yleisön puolella ei tarvitse panikoida, Lehtimäki huomauttaa.


Lisää kuulijoita

Rantala heittää väliin jotain helkkarin vaikeasta Sarasatesta ja siitä, kuinka siinä on nuotteja hirveästi ja kuinka on kunnia Pensolalle, jos se sattuisi menemään...

Loppu meni toimittajalta ohi, mutta Pensola, Rantala ja Lehtimäki purskahtivat naurunkätkätykseen, jonka jälkeen Pensola vakavoitui ja alkoi puhua taas rentoudesta ja jännittämisestä.

– Minäkin kuuntelin sen Eeron podcastin. Kun Eero puhui, että konsertti on rento tilanne, niin onhan se, mutta esiintyjälle se on kuumottava hetki. Siihen on panostettu, eikä muusikko saa tulla sinne henkseleitä paukuttaen.

– Täsmälleen. Yleisö saa relata, koska me olemme siellä jännittämässä, Lehtimäki vahvistaa.

Rantala jatkaa, että häntä jos jokin jännittää niin se, saadaanko tämä uusi konsepti myytyä.

– Jos nyt puhun hetken käsi Raamatulla, niin kyllähän tarkoituksemme on saada enemmän porukkaa tuonne saliin.


Saa tulla juttelemaan

Tällä viikolla kolmikko jalkautuu kaupungille. Tiistaina he ovat ihmisten keskellä Joensuun pääkirjastolla, torstaina Rantala käy ennen konserttia puhumassa konservatoriolla opiskelijoille, ja illalla on vielä Teatteriravintolassa iltaklubi, missä myös Eero Lehtimäki tarttuu klarinettiinsa ja esiintyy muusikkona.

Kaikki kolme lupaavat, että heitä saa tarttua kaupungilla hihasta jututtamista varten ja Pensolaa vaikka jalasta.

– Mulla meni kumpparit rikki, ja minä aion jalkautua tuonne Sokoksen jalkineosastolle. Jos joku ottaa jalasta kiinni, niin kyllä minä vastaan.

Puhe siirtyy paikkoihin, joissa joensuulaisia voi kohdata, ja Rantala valpastuu kuullessaan, että Kirkkokadulla on ravintola, jossa voi kuulla keskiviikkoisin pianomusiikkia.

– Saakohan sinne viiden minuutin slotin, jos huomenna jalkaudutaan sinne, Rantala pohtii ja ennen kuin tajuakaan, hänen kädessään on puhelin ja juttukumppanina Kemal Achourbekov.


Kuin käsityötä

Yleisön puolella on aistittavissa odotusta, mutta tunteeko kolmikko itse aloittavansa nyt jotain uutta?

– Tuota pitää kysyä vasta torstain konsertin jälkeen, Pensola tiivistää.

Viulisti huomauttaa, että harjoituksissa on jo tullut tunne, että orkesterin kanssa yhteys on saavutettu, mutta vasta torstaina saadaan ensimmäisiä vastauksia kysymykseen, miten joensuulaiset ottavat uuden ajan vastaan.

– Livekonsertti on erityisyys, josta me emme voi etukäteen tietää, mitä siinä tapahtuu. Vasta torstai-iltana tiedämme, aistimmeko yleisöstä läsnäolon tunteen.

Lehtimäki huomauttaa, että konsertti on käsityökokemus:

– Se on ainutkertainen kokemus, joka tapahtuu siinä paikassa ja hetkessä. Jos et ole ollut siellä, sitä ei uusita ikinä.


Uuden ajan avajaisgaala – Joensuun kaupunginorkesterin syyskauden avaus Carelia-salissa torstaina 12. syyskuuta kello 19. Iltaklubi konsertin jälkeen Teatteriravintolan lasiterassilla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä