Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Kaaos kuriin ja koti arkiasentoon

Tiina Anola-Pukkila neuvoo käymään kuiva-ainekaapin sisällön läpi, jotta tuotteet tulevat käyttöön ennen uusien ostamista. 
Kuva: Helen Hyttinen Tiina Anola-Pukkila neuvoo käymään kuiva-ainekaapin sisällön läpi, jotta tuotteet tulevat käyttöön ennen uusien ostamista. Kuva: Helen Hyttinen
Lämmin vuodenaika houkuttelee rentoutumaan ja puuhailemaan ulkotiloihin, mikä saattaa näkyä kodin epäjärjestyksenä. Imurin unohtaminen siivouskomeron pohjalle lienee lomalla jopa suotavaa, mutta arjen alkaessa moni haluaa pistää paikat ojennukseen.

Lomailujen jälkeen syyssiivouksen aloittaminen saattaa kuitenkin tuntua valtavalta urakalta. Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila kertoo, miten kodinhoito sujuu kesän päätteeksi.

Ensimmäisenä kannattaa purkaa kesän matkakassit ja viedä tavarat paikoilleen.

–  Pöytäpintojen tyhjentäminen epämääräisestä sälästä ja sellainen yleinen järjestely ovat hyviä tapoja aloittaa siivous. Arki on mukavampi aloittaa, kun paikat ovat kohtuullisen järjestyksessä, Anola-Pukkila neuvoo.

–  Moni siivoaa nykyisin pikkuhiljaa, aina kun ehtii ja jaksaa, mutta kesällä lepo saattaa saada enemmän sijaa viitseliäisyydeltä. Syksyssä on uuden alun tuntua, ja silloin ihmisillä on usein virtaa tarttua kotitöihinkin innokkaammin, kun on saatu kesästä energiaa.

Kodin yleisilme kannattaa järjestellä rauhalliseksi, ja omien voimavarojen ja tarpeiden mukaan voi tarttua seuraavaksi muihin kotitöihin.

Tiina Anola-Pukkila muistuttaa, ettei koko taloa kannata yrittää siivota kerralla.

–  Homman voi tehdä pienissä paloissa. Siitä tulee tosi hyvä mieli, kun saa jonkin askareen valmiiksi, vaikkei pesisi töiden jälkeen kuin kahvipannun.

Kesän jälkeen eniten huomiota tarvitsee usein keittiö. Jonakin päivänä voi tarttua kuiva-ainekaappiin, toisena sulattaa pakastimen, ja jossakin vaiheessa keittiö onkin siivottu kokonaan.

–  Kuiva-ainekaappiin saattaa herkästi kertyä lomaillessa lisätäytettä. Kaappi pitäisi käydä läpi, jotta aineet saisi käytettyä pois ennen uusien ostamista, Anola-Pukkila ohjeistaa.

Myös muut kotityöt kannattaa pilkkoa osiin ja lajitella esimerkiksi vaatekomeroiden sisältö kaappi kerrallaan.

–  Kausivaatteet tulisi säilöä syrjään kauden lopuksi joko pestynä tai tuuletettuna. Arjen kaaosta helpottaa, kun tietää, mistä mikäkin löytyy.

Omakoti- tai rivitaloasujan tehtävälista on yleensä pitempi kuin kerrostalon asukin. Pihapiirissä eniten tekemistä tuottaa syksyllä puunlehtien kaapiminen kouruista sekä pihan haravointi, mutta myös grillit ja puutarhakalusteet vaativat huoltotoimenpiteitä ennen talviteloille asettamista.

–  Grilli pitää tietenkin puhdistaa, ja pihakalusteet voi joko ihan pestä tai vain pyyhkäistä puhtaiksi tarpeen mukaan. Myös terassi tai parveke on hyvä pesaista. Jos haluaa, voi kesäkukkien tilalle laittaa syys- tai talvi-istutukset, niin on ulkonakin nätin näköistä.

–  Ulkohommiin uppoaa helposti paljon aikaa, etenkin omakotitaloissa. Suosittelen tekemään kaikki mahdolliset pihatyöt alta pois hyvissä ajoin, koska niitä on aika ankeaa tehdä sitten syyssateessa, Anola-Pukkila huomauttaa.

Siivoamisen yhteydessä löytyy usein tavaraa, jolle ei enää ole tarvetta. Rikkinäiset tai likaiset esineet tulee lajitella poltettavaan jätteeseen, mutta esimerkiksi risat t-paidat voi sitä ennen hyödyntää leikkaamalla niistä kertakäyttöisiä siivousrättejä. Järjestelmällisyyttä lisää näiden rättien pinoaminen omaan koriinsa valmiiksi odottamaan.

–  Jotkut käsityötaitoiset tekevät vaatteista myös matonkuteita, mutta se on nykyisin harvinaisempaa, Anola-Pukkila naurahtaa.

–  Kotona pitäisi osata karsia järkevästi, jotta tavarat eivät turhaan vie kaappitilaa. Kierrättäminen tulisi kuitenkin tehdä luontoa säästäen aina, kun se on mahdollista.

Syksyyn kuuluvat myös erilaiset huoltotyöt, jotka herkästi unohtuvat.

–  Ilmanvaihtoventtiilit, ilmastointilaitteet ja ihan vain pölynimurinkin suodattimet on hyvä tarkistaa ja puhdistaa, jotta ne toimivat tehokkaasti, Anola-Pukkila muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä