Julkaistu 
Aimo Salonen

JoMan lippukauppa käy hurjana

Tuomas Jussila pääsi maanantaina kirjoittamaan nimmaria fanipaitaan. Aimo Salonen Tuomas Jussila pääsi maanantaina kirjoittamaan nimmaria fanipaitaan.

Joensuussa pelattavaan toiseen loppuotteluun on myyty jo pitkälle yli 2  000 lippua.


Taas nousee pesäpallohuuma Joensuussa. Kerubi stadionilla lauantaina 14. syyskuuta pelattava superpesiksen toinen loppuottelu myydään mitä todennäköisimmin pikaisesti loppuun, vaikka vastustajaa ei vielä tiedetäkään.

Lippukauppa avattiin maanantaina ja tahti on ollut hurja.

– Ensimmäisen tunnin aikana myytiin 200 lippua, tänään on toimistolta haettu kymmenessä minuutissa 70 lippua ja yhteensä on myyty pitkälle yli 2 000 lippua. Jos tahti jatkuu samana, ottelu on huomenna loppuunmyyty, JoMan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen arveli tiistaina aamupäivällä.


Hymyilyä siirtopuheille

Karjalan Heili tapasi joukkueen kapteenin Tuomas Jussilan jo maanantaina. Haastattelu avattiin kysymyksellä, mitä mies miettii siitä, että häntä ollaan viemässä ensi kaudeksi Oulun Lippoon. Jussila vastasi omalla pohjoispohjalaisella nuotillaan:

– Hymyissä suinhan minä noita juttuja kattelen, onko niitä nyt kymmenkunta joukkuetta, missä minä ensi kesänä pellaan. Sitä en tiijä vielä itekään, mutta kyllä se täsä jossakin vaiheessa selekiää.

Menossa on nyt seitsemäs kausi Joensuussa, jota Jussila pitää tällä hetkellä jokaisen pesäpalloilijan unelmapaikkana.

– En minä täällä näin pitkään olisi ollut, jos en olisi viihtynyt. Hommat toimivat viimeisen päälle kuten on sovittukin.


Mukana hienossa nousukaudessa

Jussilan seitsemään JoMa-kauteen mahtuu lajin nousukausi Joensuussa. Taustoja on vankistettu, Suomen komein stadion saatu, ensimmäinen miesten mestaruus voitettu ja nyt saatiin superpesisjoukkue myös naisten puolelle.

– Hienoltahan tämä tuntuu. Suunta on ollut koko ajan eteenpäin, ja nytkin ihmiset löytävät kauden edetessä koko ajan paremmin pesäpallokentälle, Jussila sanoo.

Mies vetää nimmaria toimituksesta mukaan tarttuneeseen fanipaitaan.

– Aika ajoin ihmiset tulee juttelemaan, jos sattuvat kaupungilla tunnistamaan, mutta tänä kesänä olen ehtinyt pyöriskellä kaupungilla aika vähän. Uskon kuitenkin, että pesäpallo on nyt ihmisten keskuudessa aika pinnalla.


Jännitystä se oli

Välieräsarja alkoi Vimpelissä haparoiden, ja syyksi arveltiin sitä, että JoMalle ehti kertyä viikon tauko puolivälieräsarjassa Hyvinkäästä otetun 3–0-voiton jälkeen.

– Toki viikon tauko on jo niin pitkä, että pelituntuma ehtii kadota, mutta minä kyllä uskon, että se takkuilu johtui puhtaasti jännityksestä. Näitä pelejä on odotettu ja päällä oli niin kova latinki, että jännitys oli siinä varmasti iso tekijä, Jussila sanoo.

Silmiin paistanutta aurinkoakin esitettiin syyksi sille, että Jussilan räpylän vierestä livahti ulos pallo, jonka ulkopelin luottomies normaalisti nappaa kiinni. Mies itse nauraa selitykselle.

– No ei paistanut! Siinä tapahtui varmaan se klassinen juttu, että rupesin tekemään paloa jo ennen kuin pallo oli edes räpylässä. Noita alokasmaisia virheitä tulee välillä, ja hienosti siitä kyllä noustiin joukkueena.


Pientä analyysiä

Koska myös Vimpeli-sarja meni poikki suoraan 3–0, on JoMalla jälleen menossa viikon tauko ennen sunnuntaina alkavia loppuotteluja.

– Ei tässä poppakonsteja ole, treenaaminen on ainoa tapa pitää virettä yllä. Yritetään tehdä harjoitteita, joissa on yllä samanlainen tempo kuin peleissä.

Haastatteluhetkellä edessä oli vielä Kouvolan ja Sotkamon välinen neljäs välieräottelu.

– Tottahan niitä pitää silmäillä sillä silmällä, että kumpi sattuu vastaan tulemaan, Jussila toteaa.

– Pienellä analyyttisellä silmällä katsellaan, mutta ei kuitenkaan vielä liikaa. Aivan varmasti me ehditään vielä paneutua joukkueeseen, joka tulee vastaan.


Kentästä viis

Tuleepa kumpi tahansa, varmaa on, että vieraspeleissä joudutaan pelaamaan takatilanteita. Molemmat kun ovat pomppujoukkueita ja molempien kotikentällä pomppu nousee vastustamattomasti.

– Toisaalta taas pompuissa puuttuu vaihtotilanteissa vaarallisuus, pohtii Jussila, joka Vimpeli-otteluissa tottui näkemään läpilyöntejä monenlaisissa tilanteissa.

– Molemmissa joukkueissa on kyllä ammattimiehiä, jotka ovat elämänsä aikana lyöneet muutakin kuin pomppua eli ei se ole heillekään kynnyskysymys. Mielenkiintoista on nähdä, miten he lähtevät peliin varsinkin meidän kentällä, missä pomppu ei nouse.

Vähintään yhden vierasvoiton joutuu JoMa ottamaan, jos se mielii mestaruutensa uusia, mutta onko pesäpallossa oikeasti olemassa yhdelläkään joukkueella kotietua?

– Ei se ainakaan meidän pelaamiseen vaikuta millään tavalla. Saman kokoiset ne kentät ovat ja samassa kohti rajat.


Superpesiksen toinen loppuottelu Kerubi stadionilla pelataan lauantaina 14. syyskuuta kello 16. Ensimmäinen loppuottelu pelataan joko Kouvolassa tai Sotkamossa sunnuntaina 8. syyskuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä