Julkaistu    |  Päivitetty 
Heini Myller

Kohta mennään käsipohjaa ja vaikka kroolia

Aivan vielä ei päästy uimasille. Erityis- ja terveysliikunnanohjaaja Hennariikka Virtanen kävi allaslaiteasentaja Ahto Kiskosen opastuksella katsomassa, kuinka Liprakan altaiden täyttö etenee. Kuva: Heini myller Aivan vielä ei päästy uimasille. Erityis- ja terveysliikunnanohjaaja Hennariikka Virtanen kävi allaslaiteasentaja Ahto Kiskosen opastuksella katsomassa, kuinka Liprakan altaiden täyttö etenee. Kuva: Heini myller
Veden laskeminen Liprakan uimahallin altaisiin on aloitettu juuri, kun Karjalan Heili ehättää halliin kameran kanssa. Kuvaushetkellä vettä on noin 10–50 senttiä  –  riippuu siitä, kummasta päästä allasta katsoo.

Vielä ei aivan käsipohjaa mahdu pulikoimaan, mutta ehkä jo huomenna.

– Täyttyminen vie 3–4 päivää. Muut työt on tehty. Vettä vaille valmista, sanoo allaslaiteasentaja Ahto Kiskonen.

Liperiläiset uimisen ystävät odottavat syyskuun ensimmäistä kuin kuuta nousevaa. Silloin vietetään Liprakka-uimahallin avajaisia Liperin Luovissa.

Vapaa-aikasihteeri Raimo Piiroinen kertoo hallitöiden etenemisestä elokuun puolivälissä. Pikkuhiljaa valmistuu, toteaa Piiroinen luottavaisesti.

– Halli on siivottu ja seuraavaksi lasketaan vettä altaisiin. Siitä sitten jatkuu seuranta, miten vesi siellä pysyy. Ja pysyyhän se, korjaukset on tehty ja paikat käyty läpi, Piiroinen sanoo.

Hallissa uusittiin haljenneita laattoja ja sinne asennettiin uusi vedenpuhdistusjärjestelmä. Työt etenivät hyvin aikataulussa.

– Viranomaisselvityksiä ynnä muita on tehty, eikä nyt pitäisi kummempia yllätyksiä olla edessä. Uimahalliin rekrytoitiin uudet uinninvalvojat, joiden perehdytys alkaa pian. 1.9. on luvassa avajaiset, ja siitä se toiminta sitten käynnistyy.

Liprakka suljettiin viitisen vuotta sitten. Hallin ylläpito oli ennen Ammattiopisto Luovin käsissä. Kun Luovi luopui ylläpitotehtävistä, alkoivat neuvottelut hallin tulevaisuudesta Liperin kunnan kanssa.

Nyt kunnalla on halliin vuokrasopimus ja ylläpito on kunnan vastuulla. Halli on vuokrattu käyttövalmiina Luovilta, mikä tarkoittaa, että Luovi on vastannut hallin kunnostamisesta.

Hallin yhteydessä on myös kuntosali. Kahviota uimahallissa ei ole, mutta Luovin ravintola on avoinna arkisin.

Uutta ovat ladattavat kulkukortit, joilla kuljetaan uimahalliin ja kuntosalille.

Kortteja voi ostaa uimahallin aulasta loppuvuoden ajan. Vuoden 2020 alusta alkaen myyntipistettä ei enää pidetä Liprakassa, vaan kortit ostetaan Liperin kunnan palvelupisteestä osoitteesta Varolantie 3 tai Käsämän Teboililta osoitteesta Käsämäntie 1.

Kortille ladataan käyttökertoja. Lataamisen voi hoitaa myös netissä.

Jatkossa siis uimahallin ja kuntosalin ovi aukeaa näyttämällä kulkukorttia lukijalle. Aulassa sijaitsevalta itsepalvelunäytöltä voi tarkistaa, kuinka paljon käyntikertoja on jäljellä.

Ensimmäistä kertaa paikkoja katselemaan tulevan ei kuitenkaan tarvitse heti ostaa korttia, sillä tutustumista varten uimahalliin ja kuntosalille voi ostaa kertaluontoisen pääsykoodin. Pääsykoodin voi lunastaa samoista myyntipisteistä kuin kulkukortitkin.

Liprakassa järjestetään kunnan vesiliikuntaryhmiä, jotka osoittautuivat jo valtavan suosituiksi. Ryhmiin mahtuu yhteensä sata liikkujaa, ja kaikki neljä ryhmää täyttyivät heti aamupäivän aikana, kun ilmoittautuminen aukesi.

Kunnan erityis- ja terveysliikunnanohjaaja Hennariikka Virtanen rauhoittelee vesiliikunnasta kiinnostuneita: myös kansalaisopisto järjestää Liperissä ohjattua vesiliikuntaa.

Mitä ilmeisimmin kunnan oman uimahallin aukeamista on siis odotettu kovasti.

Altaaseen pääsyä varten on joutunut uimahallittomien vuosien aikana näkemään hieman tavallista enemmän vaivaa.

– Senioreille on pidetty kahta allasjumpparyhmää, joita varten on menty bussikyydillä Outokumpuun. Omatoimisesti kuntalaiset ovat varmasti käyneet uimassa kuka missäkin, Virtanen sanoo.

Halliasia on herättänyt kovasti reaktioita myös kunnan sosiaalisen median kanavissa, ja kerättiinpä Liprakan uudelleen avaamiseksi aikanaan myös suurta suosiota kerännyt adressi.

Kunta järjestää allasliikunnan lisäksi monenlaista muuta ohjattua liikuntaa. Virtanen ohjaa ”märkien lajien” lisäksi useita kuivan maan jumppia, kuten seniorikuntopiiriä, kuntosaliharjoittelua ja uutena tuolijumppaa.

Vanhoihin tuttuihin ryhmiin kuntalaiset löytävät tiensä helposti, kun taas uusien lajien suhteen voi olla haaste saada osallistujia. Työikäisille sopivia ilta-aikaan järjestettäviä liikuntaryhmiä toivotaan paljon.

Liprakan uimahallin yhteydessä on myös kuntosali, jossa Virtanen ohjaa muun muassa ”switching ja spinning”-ryhmää. Siinä vuorotellaan spinning-pyörillä ja switching-laitteilla hikeä taatusti nostattaen.

– Kuntosali on erittäin monipuolinen ja siellä on laadukkaat laitteet, Virtanen kiittelee.

Toinen osa Hennariikka Virtasen työtä on liikuntaneuvonta. Neuvonnan maksuttomuus hämmästyttää usein.

– Monesti kysytään, että ihanko oikeasti tämä ei maksa mitään, Virtanen nauraa.

Neuvonta on osoitettu heille, jotka eivät liiku terveyden kannalta riittävästi. Asiakkaissa on esimerkiksi ihmisiä, joiden arkeen liikunta ei vielä kuulu ja jotka eivät ole löytäneet itselleen sopivinta liikuntamuotoa. Neuvonta onkin hyvä tilaisuus aloittaa mieluisen lajin etsiminen.

– On kokeiltu erilaisia lajeja, kartoitettu kuntoa ja tehty testejä. Moni kaipaa ihan vain tsempparia, kannustajaa.

Ohjattua liikuntaa on tarjolla kunnan ryhmien lisäksi esimerkiksi kansalaisopistolla ja monien seurojen ja yhdistysten tarjonnassa.

– Kaikki eivät halua ohjattuihin ryhmiin vaan liikkuvat mieluummin omatoimisesti. Heitä varten on myös paljon mahdollisuuksia, kuten erinomaiset retkeilyreitit, Virtanen muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä