Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Karnevaaleja, taidetta, liikuntaa ja keskustelua yksinäisyydestä

Seppä takoo Möhkön Ruukin pajalla maakuntapäivänä kello 18–21. Kuva viime vuoden Valon yö -tapahtumasta. 
Kuva: Helena Romppanen Seppä takoo Möhkön Ruukin pajalla maakuntapäivänä kello 18–21. Kuva viime vuoden Valon yö -tapahtumasta. Kuva: Helena Romppanen
Pohjois-Karjalan maakuntapäivää vietetään lauantaina 31. elokuuta, minkä kunniaksi järjestetään yhteensä viisikymmentä erilaista tapahtumaa eri puolilla maakuntaa. Osa tapahtumista on järjestetty tai järjestetään jo ennakkoon tällä viikolla, mutta pääosa tapahtumista keskittyy lauantaihin.

Varsinainen maakuntapäivä avataan Joensuussa maakuntalipun nostolla Pielisjoen linnan pihalla kello 9, ja saman tilaisuuden yhteydessä palkitaan lisäksi ensimmäistä kertaa maakunnan yksinäisyyttä vähentävä teko. Ehdotuksia palkinnon saajaksi on etsitty kesäkampanjan ja nettikyselyn avulla, ja voittaja valitaan yli 70 vastauksen joukosta. Tilaisuus on kaikille avoin.

Sinkkolassa on maakuntapäivänä ohjelmaa kello 10–14, kun kotieläinpihassa vietetään perhekarnevaalia. Luvassa on muun muassa pellehyppykisailua, TaiKa-lastenkulttuurikeskuksen työpajoja, yhteisen teoksen taiteilua ja herkuttelua.

Kello 11–14 puolestaan on mahdollisuus osallistua Marttojen sienimaistiaisiin, jotka järjestetään Marttakeskuksen edustalla Koskikadulla. Makupaloja on maistattamassa keittiömestari ja villiyrttivalmentaja Jouko Martikainen yhdessä Marttojen kotitalousasiantuntijoiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tapahtumapaikalla on myös ruokasieninäyttely.

Taidekeskus Ahjossa nähdään maakuntapäivänä Joensuun taiteilijaseuran ja Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen yhteistyössä toteuttamaa performanssitaidetta kello 12–16. Päivän aikana ohjelmassa on yhteisötaideteoksen tekoa, runovideoita ja maakuntapinssityöpaja Ahjon Koksi-salissa. Pinssin tekijä voi myös halutessaan osallistua maakuntapinssikilpailuun, jonka voittajapinssin tekijä palkitaan.

Pakkahuoneella nähdään kello 14–16 teatteriohjaaja Surya Mohan Kulhsreshtha ja koreografi Mridula Bharwaj Intiasta sekä Teatteri Fiaskon jäsenet, jotka kertovat, kuinka joensuulaisen teatterin esittämä Kalevala hurmasi intialaiset. Tilaisuuden kulkua johdattavat näytelmäkirjailija Pirkko Kurikka ja teatteriohjaaja Tuire Hindikka.

Kello 15–16 puolestaan keskustellaan yksinäisyydestä Kauppaneuvoksen kahvilassa. Asiantuntijoina paikalla ovat tutkijatohtori Elisa Tiilikainen Itä-Suomen yliopistosta sekä markkinointipäällikkö Heli Räsänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta. Kahvilassa keskustellaan esimerkiksi siitä, millaista yksinäisyys on Suomessa, kuinka yleistä se on ja kuinka yksinäisyyden haasteisiin voisi vastata.

Höytiäisen satamassa järjestetään koko perheelle suunnattu iltapäivätapahtuma Höytiäisen Hummaus kello 12–16. Ohjelmassa on muun muassa seurakunnan hartaus, kaksi taikuriesitystä, pomppulinnat ja sumopainijapuvut, mönkijäesittely, tietonurkkaus kalastuksesta, askartelu, arpajaiset, onnenpyörä sekä hevosajelua pientä maksua vastaan. Paikalta on myös mahdollista ostaa muurinpohjalettuja, makkaraa, kahvia ja mehua.

Pohjois-Karjalan Liikunta ry järjestää yhdessä Liperin kunnan ja paikallisten liikuntaseurojen kanssa Liikunnan Iloa -tapahtuman Jyrin urheilukentällä kello 12–15. Ohjelmassa on muun muassa erilaisia toiminnallisia liikuntapisteitä niin lapsille kuin aikuisillekin, UKK-kävelytesti, Cooperin testi sekä paikallisten urheiluseurojen esittelyä.

Outokummussa vietetään Lapsellista maakuntapäivää Kummun koululla kello 10–16. Pääsymaksuttomassa tilaisuudessa on muun muassa Itä-Suomen yliopiston järjestämä lapsiperheille suunnattu tiedekaruselli, Outokummun Voimistelun ja Liikunnan järjestämää livemusiikkia ja liikuntaa, sirkustaiteilija Iida Valjuksen esitys, Vuoden kylän julkistaminen ja voittajan musiikkiesitys sekä Outokummun Voimistelun ja Liikunnan järjestämä taukojumppa. Tapahtuman lopuksi on myös mahdollisuus osallistua bussilla kyläkierrokselle.

Ilomantsin Möhkön kylässä järjestetään valon yö kello 11–23.30, jolloin Möhkössä syttyvät sadat soihdut ja lyhdyt. Tapahtumassa ratkotaan myös Pietarsaaren mysteeriä valaistulla polulla. Kaikenikäisille soveltuva reitti alkaa Möhkön Pytingin pihalta ja reitillä on tehtävä- ja tarinapisteitä. Pytingin pihalle saavuttuaan seikkailijat saavat muiston ratkaistusta arvoituksesta. Reitti on noin kilometrin mittainen ja sille voi lähteä kello 18.30–21 välisenä aikana.

Pimenevässä illassa nähdään myös tulitaidetta: Sirkus Supiainen esittää kylän teatterilavalla 20 minuutin valo-tuli-akrobatiaesityksen kello 21.30 alkaen. Kylän tanssilavalla puolestaan käynnistyvät karaoketanssit kello 20, ja Valon yön kokko sytytetään kello 22.30.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä