Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Vaikeuksien kautta voiton puolelle

Kemal Achourbekov toimii Rajaton taide -festivaalin taiteellisena johtajana nyt toista kertaa. Hanna-Mari Lappalainen Kemal Achourbekov toimii Rajaton taide -festivaalin taiteellisena johtajana nyt toista kertaa.

Rajaton taide saatiin vastoinkäymisistä huolimatta järjestymään tänäkin vuonna. Festarin pääkonsertissa nähdään sisarukset Ville Rusanen ja Johanna Rusanen-Kartano tulkitsemassa Toivo Kärjen ikivihreitä kappaleita.

Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Rajaton taide -festivaali on kohdannut vastoinkäymisiä, kun rahoitusta ei saatu viime vuoden tapaan ja festarin taustalla toimivan Rajaton taide ry:n puheenjohtaja Markku Kauppinen menehtyi äkillisesti kesäkuussa. Hänen seuraajakseen yhdistykseen tuli Raimo Hulmi, jonka kanssa festivaalin taiteellisen johtajan Kemal Achourbekovin mukaan yhteistyö on lähtenyt mainiosti käyntiin.
Haastatteluhetkellä festivaalin kolkutellessa ovella näyttää kaikki Achourbekovin mukaan jo paremmalta.
– Lipunmyynnin toivon vielä kiihtyvän, koska meidän pitäisi myydä ainakin yksi konsertti loppuun, Achourbekov toteaa.
Achourbekov suunnitteli tämän vuoden festivaalista alun perin nelipäiväistä, mutta budjetti ei siihen venynyt.
– Mielessäni oli muutakin ohjelmaa, mutta taide maksaa. Olemme kuitenkin saaneet aivan huippuluokan artisteja mukaan jo nyt.

Karjalaiset juuret
Festivaalin pääkonsertti on lauantaina nähtävä Toivo Kärki -ilta, jonka solisteiksi saapuvat sisarukset baritoni Ville Rusanen ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Heidän kanssaan lavalla kappaleita tulkitsevat muusikot Razvan Stoica, Arto Tarkkonen, Mika Tarkkonen, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, Lassi Hiltunen, Jani Leskinen ja Achourbekov itse.
Achourbekovin mukaan Toivo Kärki valikoitui pääkonsertin teemaksi siksi, että hän on Suomessa aliarvostettu mutta todella laajan ja tunnetun tuotannon tehnyt säveltäjä.
– Se oli Markun idea ja täysin hänen ansiotaan. Aloin perehtyä Kärjen tuotantoon, ja yllättäen huomasin, että en tiennyt monienkaan kappaleiden olevan juuri hänen sävellyksiään.
Kärjen sävellyksiin kuuluu muun muassa sellaisia ikivihreitä kuin Sellaista elämä on, Lentävä kalakukko ja Täysikuu. Kärjen juuriin ja tuotantoon liittyy myös vahvasti karjalaisuus.
– Konsertin kanssa samana päivänä vietetään myös maakuntapäivää, joten on hienoa, että teema näkyy meidänkin ohjelmistossamme, Achourbekov toteaa.

Vaihtelua klassiseen
Sekä automatkalta puhelimen päästä tavoitettu Ville Rusanen että niin ikään puhelimitse tavoitettu Johanna Rusanen-Kartano kertovat, että he suostuivat solisteiksi Rajattoman taiteen pääkonserttiin empimättä. Laulajien ja muusikoiden yhteistyö on tuttua jo vuosien takaa.
– Osittain sen vuoksi lähdinkin mukaan, koska kanssamme esiintyvät muusikot ovat niin tavattoman lahjakkaita ja monipuolisia, että tiesin että tulemme saamaan ihanat sovitukset, Rusanen-Kartano toteaa.
Toivo Kärjen tuotannon esittäminen on molempien sisarusten mukaan virkistävää vaihtelua klassisiin konsertteihin.
– On aina mukavaa, jos ohjelmistossa on jotakin sellaista, jota ei näe klassisen laulajan perusohjelmistossa. Nytkin olen joutunut jopa ihan opettelemaan ja harjoittelemaan joitakin kappaleita, Rusanen-Kartano nauraa.
Kärjeltä ei voi välttyä
Kuopiosta kotoisin olevat sisarukset tunnetaan Sibeliuksen Kullervo-sinfoniasta, jota he ovat kiertäneet esittämässä ympäri maailmaa. Molemmat työskentelevät tällä hetkellä freelancereina: Ville Rusanen nähtiin vastikään muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla Sevillan parturissa, ja Johanna Rusanen-Kartano valmistautuu parhaillaan Kansallisoopperan suurtuotantoon, jossa nähdään Wagnerin Niebelungin sormus.
Syyskuussa sisarukset suuntaavat yhdessä Zürichiin kapellimestari Paavo Järven johdolla esittämään kolme Kullervo-konserttia.
Myös Rajaton taide ja Toivo Kärki -ilta ovat työllistäneet laulajia kiitettävästi.
– On esimerkiksi täytynyt miettiä, haluanko kuulostaa oopperalaulajalta vai pitää sävellajit siinä mihin säveltäjä on ne ajatellutkin, jolloin taas oma soundikin kuulostaa erilaiselta. Siihen lopulta päädyinkin, sillä en halunnut muokata teoksista mitään ooppera-aarioita, Rusanen-Kartano kertoo.
Konsertissa tullaan kuulemaan muiden muassa Sinun silmiesi tähden, Siks oon mä surullinen ja Kaikessa soi blues.
– Muistan jo pienenä Suomi-filmejä katsoessani niissä kuuluneen näitä kaikkien tuntemia kappaleita. Niiden kuulemiselta ei ole voinut välttyä, jos on vähänkään suomalaista musiikkia kuunnellut, Ville Rusanen summaa.

Rajaton taide Joensuussa 30.8–1.9. Pääkonsertti Toivo Kärki -ilta lauantaina 31.8. Carelia-salissa kello 18.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä