Julkaistu    |  Päivitetty 

Aku Ankkoja ahmimalla oppii siinä missä aapista lukemalla

Moni sukupolvi on oppinut lukemaan Aku Ankkojen parissa ja sarjakuvat ovat edelleen tärkeässä roolissa lasten elämässä. Oppimista tukevat yhtä lailla myös digitaalisilta alustoilta lukeminen tai äänikirjojen kuuntelu. Kuva: Anni Karvinen Moni sukupolvi on oppinut lukemaan Aku Ankkojen parissa ja sarjakuvat ovat edelleen tärkeässä roolissa lasten elämässä. Oppimista tukevat yhtä lailla myös digitaalisilta alustoilta lukeminen tai äänikirjojen kuuntelu. Kuva: Anni Karvinen
Perinteisten kirjojen ohella on tärkeää innostaa poikia hyödyntämään erilaisia välineitä – esimerkiksi digitaaliset alustat, hallittu digitaalinen pelaaminen ja äänikirjat tarjoavat vaihtoehtoja kunkin oppijan omiin tottumuksiin ja tarpeisiin, todetaan Opetushallituksen tuoreessa poikien oppimista koskevassa tutkimuksessa.

– Poikien ja nuorten miesten seuraamien julkisuuden henkilöiden innoittavat esimerkit lukemisesta ja oppimisesta kannustavat poikia oppimaan. Pojille on myös tärkeää valaa tulevaisuususkoa oppimisen merkityksellisyyteen työelämässä ja elämän muilla osa-alueilla, opetusneuvos Samuli Leveälahti toteaa.

Sarjakuvilla on edelleen tärkeä rooli poikien lukemiseen oppimisessa, joten äitien ja isien ei ole syytä huolestua, jos lapsi viihtyy paremmin Aku Ankkojen kuin Dickensin parissa.

Ei ole väliä mitä ja mistä poika lukee, kunhan lukee.

Miesten aktiivinen rooli kasvattajana ja esikuvana tukee poikien oppimista ja tarjoaa rohkaisevan esimerkin poikien opinpolulle.

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää, että opettajakunnassa on niin miehiä kuin naisia ja että miehiä hakeutuu opettajiksi erityisesti myös varhaiskasvatukseen ja alakoulun kahdelle ensimmäiselle luokalle.

Poikien oppimishaasteet ja -ratkaisut vuoteen 2025 -raportissa käydään läpi ratkaisuja, joiden avulla poikien osaaminen saataisiin samalle tasolle tyttöjen kanssa. Erilaisten selvitysten ja tutkimusten pohjalta tiedetään jo, että tyttöjen oppimistulokset ovat pääsääntöisesti poikien oppimistuloksia paremmat.

Yhtenä ratkaisuna työryhmä esittää, että juuri käynnistyneelle hallituskaudelle perustetaan kansallinen vanhemmuus-ohjelma. Tutkimusten mukaan vanhempien lukutottumuksilla ja osaamistasolla on vaikutusta poikien oppimiseen, minkä takia myös vanhempien tukeminen on tärkeää.

Lukevan isän esimerkki kannustaa myös poikaa lukemaan.

70 asiantuntijan yhteisessä työskentelyssä koottiin kaikkiaan 12 toimenpide-ehdotusta.

Yhteistyössä oli mukana Opetushallituksen lisäksi Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, yliopistot, puolustusvoimat, nuorisoalan toimijat ja opiskelijajärjestöt.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä