Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Kansalaisopiston juhlavuoden tarjonta aiempaa laajempi

Kansalaisopisto tarjoaa tekemistä käsille, mielelle ja kropalle. 
Kuva: Marko Puumalainen Kansalaisopisto tarjoaa tekemistä käsille, mielelle ja kropalle. Kuva: Marko Puumalainen
Joensuun seudun kansalaisopisto juhlistaa lukuvuonna 2019–2020 satavuotisjuhlavuottaan runsaalla kurssitarjonnalla, monilla kokonaan uusilla kursseilla sekä normaalia edullisimmilla juhlavuoden OPISTO 100 -kursseilla.

Vuosi aloitetaan näyttävästi keskiviikkona ja torstaina opistotalon pihalla ja sisätiloissa järjestettävällä karnevaalihenkisellä juhlastartilla.

–  Jatkuvasti kasvavana kurssikokonaisuutena ovat esimerkiksi hyvinvointiin, kauneuteen ja terveyteen ja toisaalta ruokaan ja luontoon liittyvät kurssit, apulaisrehtori Hannele Autti valottaa syyslukukauden tarjontaa.

Yksittäisiä kursseja on tarjolla entiseen malliin runsaasti muun muassa liikunnan, kielien, musiikin, kuva- ja ilmaisutaiteen, kädentaitojen ja ruoanlaiton parissa. Lapsille ja nuorille tarjontaa on monipuolisesti taaperotanssista ja teatterista kiinalaisten herkkujen ja keppihevosten valmistamiseen.

Osa kursseista kestää useita viikkoja kun taas muutaman tunnin kestävä lyhyt kurssi voidaan viedä läpi yhdessä illassa tai viikonlopun aikana.

–  Kaikki eivät pysty tai halua sitoutua usean viikon tai kuukauden kestäville kursseille, joten lyhyitä päivän tai viikonlopun kestävien kurssien määrää on lisätty kysynnän kasvaessa, Autti kertoo.

Joensuun seudun kansalaisopiston perustehtävä on sama kuin se oli perustamisaikanaan sata vuotta sitten, toteaa Hannele Autti.

–  Tiivistää ja laajentaa maailmankatsomusta. Se on ihan yhtä tärkeää nyt kuin menneinä vuosinakin.

Tapa, jolla se tehdään, on toki muuttunut vuosien varrella.

– Alkuaikoina kansalaisopiston kurssitarjonta painottui vahvasti konkreettisten taitojen, kuten konekirjoitustaidon, radion rakentamisen tai kielten opiskeluun, Autti kertoo.

–  Kielten opiskelu on edelleen vahvasti läsnä mutta esimerkiksi liikunnan osuus kurssitarjonnasta on kasvanut huomattavasti siitä, mitä se oli joskus vuosia sitten.

Kurssitarjonta muovautuu niin opiston työntekijöiden, kurssiopettajien kuin kansalaistenkin myötavaikutuksella.

–  Meille on tullut pyyntöjä kurssista, jolla kerrotaan, mitä kaikkia konkreettisia järjestelyjä liittyy kuolemaan. Nyt syksyllä on tarjolla kurssi, jossa kerrotaan asioista, jotka kannattaa hoitaa itse kuntoon kun on vielä hyvissä voimissa ja asioista, jotka tulevat eteen ja hoidettaviksi, kun läheinen kuolee, Hannele Autti kertoo esimerkin kansalaisten aloitteesta järjestetyistä kursseista.

Kansalaisopistot tavoittavat vuosittain valtavan määrän kaikenlaisia ihmisiä. Pelkästään Joensuun seudun kansalaisopistossa opiskelee 23  000 kurssilaista joka vuosi. Sivistyksen levittämisen lisäksi kansalaisopistolla on tärkeä rooli kansalaisten aktivoijana ja yhteiskunnan tasa-arvoistajana.

–  Kurssimaksut pidetään tarkoituksella matalina, jotta mahdollisimman monella on mahdollisuus halutessaan osallistua kursseille, Hannele Autti kertoo.

–  Kursseilla hyvinkin erilaiset ihmiset kohtaavat yhteisen kiinnostuksenkohteen parissa, ja tämä on omiaan lisäämään vuorovaikutusta ja ymmärrystä erilaisten ihmisten välillä.

Kansalaisopiston juhlavuosi alkaa karnevaalihenkisellä juhlastartilla keskiviikkona ja torstaina 21–22.8.

Opistotalon pihalla ohjelmaa ja tekemistä järjestetään molempina päivinä kello 14–19. Sisätiloissa on tarjolla esityksiä, tietoiskuja, näytetunteja ja avioimia työpajoja kaikenikäisille.

Työpajoihin ja näytetunteihin voi osallistua ilmoittautumatta mutta liikuntatunneille tulee ilmoittautua etukäteen. Kaikki toiminta on näinä päivinä maksutonta. Juhlastartin ohjelmatiedot löytyvät sivulta http://www.joensuu.fi/kansalaisopisto.

Kansalaisopiston kurssikalenteri on jaettu kotitalouksiin Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä, Outokummussa ja Polvijärvellä. Kurssitarjonta, juhlavuoden luennot, koulutustilaisuudet, näyttelyt ja tapahtumat löytyvät myös opiston verkkosivuilta.

Ilmoittautumiset kursseille alkoivat tämän viikon torstaina ja perjantaina.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä