Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Unelmaa sarvista kiinni

Heili oli paikalla seuraamassa, kun Esko Tiainen (vas.) ja Tuukka Pennanen toteuttivat Wet and sandy -haasteen, johon kuului muun muassa tukinkantoa. Hanna-Mari Lappalainen Heili oli paikalla seuraamassa, kun Esko Tiainen (vas.) ja Tuukka Pennanen toteuttivat Wet and sandy -haasteen, johon kuului muun muassa tukinkantoa.

Asettamalla itsensä fyysisen kestävyytensä rajoille voi kasvattaa henkistä kanttia, todistavat Esko Tiainen ja Tuukka Pennanen.

Kuinka päästä kiinni unelmiinsa? No kantamalla tukkia, kastautumalla kylmässä järvessä, kierimällä hiekassa ja tekemällä Burner 400 -treenin viisi kertaa putkeen – tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi juoksemalla vajaat 53 kilometriä 30 asteen pakkasessa. Se toimii ainakin Esko Tiaisen ja Tuukka Pennasen mielestä.
Pian kolmannen vuotensa ammattikorkeakoulussa aloittavat fysioterapeuttiopiskelijat päättivät viime syksynä kokeilla huvikseen, missä menevät omat rajat ja mikä jarruttaa haaveiden toteuttamista.
– Päätimme lähteä äijäporukalla kokeilemaan noin 60 kilometrin mittaista Jaama Trailia. Juoksuksihan se eskaloitui. Aluksi oli ihan hauskaa, mutta kun olimme 20 kilometriä juosseet sitä etukäteen suunnittelematonta matkaa, tajusimme, ettei se ehkä olekaan niin mukavaa.
– Loppu olikin sitten aika hiljaista matkankäyntiä, Tiainen nauraa.
Vaelluksen päättymisen jälkeen oli tunne kuitenkin niin uskomaton, että sitä oli saatava lisää.
– Kolmen tai neljän päivän päästä lähdimme jo tekemään uutta haastetta, Pennanen muistelee.

Mahdollisimman epämukavaa
Nyt Raffihaasteet-nimellä kulkeva kaksikko on toteuttanut jo muun muassa neljän tunnin spinninghaasteen, 12 tunnin opiskeluhaasteen ja kahdeksan tunnin juoksuhaasteen pakkasessa. Juttua tehdessä on vuorossa Kuhasalosta Linnunlahdelle, Laulurinteelle ja takaisin kulkeutuva Wet and sandy -niminen haaste.
Haaste alkoi Kuhasalossa, josta miehet kantoivat hartioillaan herra Käyräksi nimetyn tukin Linnunlahdelle. Tämän jälkeen miehet tekevät vedessä käymisen ja hiekassa kieriskelyn jälkeen Burner 400 -pikatreenin, jossa tehdään sata kehonpainokyykkyä, sata etunojapunnerrusta, sata mountain climberia ja sata burpeeta. Kierros huipentuu tukin kantamiseen Laulurinteen ympäri – ja sitten kaikki alkaa alusta, ja sama toistetaan viisi kertaa.
– Pyrimme tekemään tästä mahdollisimman epämukavaa siksi, että vaikka koettelemmekin itseämme fyysisen tekemisen kautta, on mentaalinen tekeminen se pääjuttu. Että ei luovuta. Fyysisesti kyllä jaksaa, jos vain mieli ei anna periksi, Tiainen kertoo kierrosten välissä.
Se voi tuntua monesta hullulta, ja niin näyttää tuntuvan ohikulkijoistakin – eräs koiranulkoiluttaja ilmoittaa pysähtyneensä jo toista kertaa ihmettelemään hiekkaisten miesten pikatreeniä, ja vieressä rakennettavasta Suomen Tivolistakin käydään kutsumassa Raffihaasteen kaverukset hattaralle.

Pallo nuorille
Raffihaasteet pääsi viime keväänä mukaan Draft-ohjelmaan, jonka kautta Tiainen ja Pennanen pääsivät mukaan myös Riverian Asenne-hankkeeseen. Sen tiimoilta miehet käyvät syksyn aikana kertomassa kouluilla Raffihaasteiden mentaliteetista tarkoituksenaan saada liekki syttymään muissakin nuorissa.
– Puhumme nuorille itsensä haastamisesta ja siitä, miten tärkeää on seurata omaa intohimoaan ja unelmaansa. Ensiaskel, joka on unelman ja tämänhetkisen tilanteen välissä, voi viedä loppujen lopuksi pitkälle, Pennanen toteaa.
Samalla pallo heitetään nuorille, jotka yritetään myös saada haastamaan itsensä.
– Tehdään joko yhdessä jokin haaste paikan päällä tai sitten kehotetaan esimerkiksi kaikkia laatimaan itselleen tavoitteita jokaiselle päivälle ja toteuttamaan ne tavoitteet, Tiainen selostaa.

Unelma välitavoitteena
Raffihaasteet syntyi osana Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemian opintoja, ja Tiainen ja Pennanen toimivat tällä hetkellä Osuuskunta Tekimön kautta. Raffihaasteet ei ole kuitenkaan vain hetken huumaa osana opintoja, vaan miesten tarkoitus on tehdä siitä itselleen ammatti.
– Raffihaasteet on meille nykyisin elämäntapa, molemmat toteavat.
Tiaisen mukaan yksi Raffihaasteiden ydinajatuksista on itsensä vieminen epämukavuusalueelle joka päivä.
– Sen ei tarvitse olla mitään fyysistä, vaan se voi olla mitä tahansa.
Kun mieli käskee lopettamaan, miten sitten voi psyykata itsensä jatkamaan?
– Olemme ennen tätäkin Wet and Sandy -haastetta miettineet etukäteen, mitä mahdollisia kysymyksiä mieleen voi tulla, kun tekee mieli luovuttaa, ja olemme keksineet vastaukset niihin valmiiksi, Tiainen kertoo.
– Erilaisia kikkoja oman jaksamisensa buustaamiseen on tosi paljon. Yksi on positiivinen ajattelu: kun tekee mieli lopettaa, pitää vain hokea, että minä pystyn tähän, ja hokea sitä niin kauan, että siitä tulee totta, Pennanen jatkaa.
Miesten mukaan seuraava haaste syys–lokakuun vaihteeseen on jo mietinnässä, ja lääniä on, sillä edellisissä haasteissa limiitti ei ole ollut vielä lähelläkään.
– Meidän motto on, että tee unelmastasi välitavoite. Jos pyrkii vielä korkeammalle, unelma on todennäköisesti jo saavutettu siinä välissä, Pennanen summaa.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä