Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Oman arvonsa tunteva neiti

Piskon Pouta pitää ihmisistä, mutta silloin kun se on päästetty nauttimaan vapaapäivästään, se ei ennen iltaa valmentajansa tai kasvattajansa luo tule.Kuvat: Aimo Salonen Piskon Pouta pitää ihmisistä, mutta silloin kun se on päästetty nauttimaan vapaapäivästään, se ei ennen iltaa valmentajansa tai kasvattajansa luo tule.Kuvat: Aimo Salonen
Taisto Rautiainen myhäilee, kun on aika siirtyä kameran kanssa jutun päähenkilön luo:

–  Aidan sisälle kun mennään, voit itse nähdä, millaisista eväistä lähtee ravihevonen. Apila on nyt tuota korkee, ja siellä se kävelee päivät.

Rääkkylän Rasivaarassa ollaan, ja Rautiaisten tallissa on mediapäivä. Karjalan Heilin jälkeen on tulossa Karjalainen, seuraavana päivänä Hevosurheilu.

Edellisenä päivänä oli julkistettu Kuninkuusraveihin valitut hevoset, ja kuningatarkilpailussa on mukana Piskon Pouta, Taisto Rautiaisen kasvattama ja Taiston tyttären Mari Rautiaisen valmentama tamma.

–  Et ehkä saa kuvia meistä ja Poudasta yhdessä, Mari Rautiainen pohtii.

–  Voi olla, että se ei tule luokse, se kun on vähän oman arvonsa tunteva neiti. Tuonne kun se on päästetty, se ei ehkä tule pois sieltä ennen kuin illalla.

Mari kertoo, että mitä tahansa ravihevosta ei voi päästää päiväksi apilan keskelle.

Jotkut söisivät itsensä ähkyyn, Piskon Pouta on sosiaalinen persoona, joka jättää mässäilyn väliin ja seurustelee mielellään muiden hevosten kanssa.

Ihmisistäkin Pouta pitää, vaikka juuri nyt sitä ei huvitakaan tulla poseeraamaan kameralle. Juoksunäytteen neiti sentään suvaitsee antaa.

–  Tänä kesänä se on muuttunut. Kisapaikoilla se on rauhoittunut ja oppinut keskittymään olennaiseen, Mari huomauttaa.

–  Nyt ihan tässä heinäkuun aikana tai kesäkuun lopussa tapahtui jotain semmoista, mitä me ei tiedetä. Tähän asti se on stressannut kuljettamista, mutta nyt se on lopettanut levottomuuden.

Aikaisemmin Piskon Poutaa ei voinut antaa kilpailuissa kenen tahansa ohjastettavaksi, vaikka se kotioloissa olikin rauhallinen.

Katoksesta kun lähdettiin, suuntana oli heti rata. Kokemattoman käsissä hevonen olisi ollut turvallisuusriski, luottokuski Kimmo Määttäsen hyppysissä tamma pysyi.

–  Kimmo tuntee hevosen, hän on ajanut sillä kaikki valmistelut ja startit. Hän luottaa hevoseen ja tietää, mihin se pystyy, Mari kertoo.

Määttänen kulkee aina Rautiaisten mukana, ja Kuninkuusraveissakin hän on lähellä.

–  On tosi kiva, että Kimmo on siinä ja elää hetkessä, eikä meidän tarvitse odottaa, että mistähän se kuski nyt tulisi.

–  Jos tulee tilanne, että joudumme muuttamaan joitakin systeemejä, voimme tehdä sen.

Piskon Pouta on nyt 8-vuotias, Mari Rautiaisen mukaan nuori vielä suomenhevoseksi.

–  Parhaat vuodet ovat vasta edessä. Nytkin me lähdemme kuningatarkilpailuun jalat maassa hakemaan oppia. Tämä on varmaan tulevien vuosien hevonen, Mari pohtii.

–  Nyt voimme olla kokonaiskilpailussa siellä puolenvälin tuntumassa, mutta toki tämä on semmoinen hevonen, että silloin kun et odota siltä paljon, se yllättää meidät kaikki.

Piskon Pouta tiedetään kestäväksi hevoseksi ja se on vahvuus Kuninkuusraveissa, missä on kestettävä kahden päivän aikana kolme kovaa lähtöä.

Toisaalta suurtapahtumassa on paljon sellaista ylimääräistä, joka ei kaikille sovi. Taisto Rautiainen nostaa esimerkiksi yleisön tavan taputtaa lähdön aikana.

–  Sitä ei pitäisi missään nimessä tehdä, se häiritsee hevosia, Taisto huomauttaa.

–  Katsomon aidan vieressä kun on tappinaan yleisöä niin, että kädet melkein yltää uloimpaan hevoseen, niin eihän siinä voi kuvitella, millainen häiriö siitä tulee. Kyllä ainakin Rapin Aatos häiriintyi ihan selkeästi ekoissa Kunkkareissaan Porissa.

Rapin Aatos on Rautiaisille tärkeä hevonen, sillä se on Mari Rautiaisen kasvattama, ja osallistuu tänäkin vuonna kuninkuuskisaan. Siihen osallistuu myös Tähen Toivomus, joka puolestaan on Taisto Rautiaisen kasvattama.

Isälle ja tyttärelle tämä onkin merkittävä kesä: paitsi että oma hevonen on ensimmäistä kertaa mukana Kunkkareissa, siellä on myös kaksi omaa kasvattia.

–  Tähen Toivomus oli tilausvarsa, joka lähti meiltä suoraan emän alta puolivuotiaana. Aatos oli meillä vielä ainakin yksivuotislaitumen. Se lähti silloin kaksivuotistalvena, Mari muistelee.

–  Toki nämä kaksi poikaa ovat tuoneet meille isoja elämyksiä, mutta seuraamme me Toto-TV:n kautta ihan joka ikisen kasvattimme edesottamuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä