Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Vanha tekniikka toimii vieläkin

Perinteinen kansallispukunäytös pidettiin Wanhan kaupungin päivässä myös viime vuonna. Kuvat: Laura Sutinen Perinteinen kansallispukunäytös pidettiin Wanhan kaupungin päivässä myös viime vuonna. Kuvat: Laura Sutinen
Taitokortteli täyttyy jälleen elokuussa perinteikkäästi pukeutuneesta väestä, kun Taito Pohjois-Karjala ry järjestää Wanhan kaupungin päivän.

Tapahtumassa esitellään kädentaitojen ja kulttuurin osaajia sekä yrityksiä, jotka käyttävät perinteisiä tekniikoita toiminnassaan. Työnäytösten lisäksi paikan päällä on myös myyjiä, joilta voi ostaa vaikkapa erilaisia mökkituliaisia. Käsitöiden lisäksi Taitokorttelista voi poimia matkaansa muun muassa rääkkyläläisen Karjalanruusun kesäkukkia.

–  Meillä on mukana monia vakiintuneita toimijoita tästä läheltä ja maakunnan alueelta, monelta kulttuurinalalta, kertoo Taito Pohjois-Karjalan markkinointivastaava Laura Sutinen.

Sekä työnäytösten järjestäjät että myyjät ovat siis enimmäkseen paikallisia, ja paikallisuus näkyy myös ruoassa.

–  Lähiruokaa tapahtumassa on, mutta vanha aika ei ehkä niinkään ole ruoassa läsnä. Pettuleipää eivät toimijat sentään tarjoa, Sutinen naurahtaa.

Rakennusteknisistä perinteistä on tapahtumassa kertomassa Pohjois-Karjalan rakennusperinneyhdistys Räppänä. Myös pehmeät käsityöt ovat edustettuina, esimerkiksi kudonta ja kehruu.

–  Pointtina meillä on korostaa, että nämä vanhat tekniikat eivät olekaan auttamattoman vanhanaikaisia, vaan niitä voi edelleen hyödyntää nykypäivänä, Sutinen sanoo.

–  Vähän nykyaikaistettuina monet tekniikat vastaavat tämänkin hetken tarpeita.

Wanhan kaupungin päivän koko ohjelmaa Laura Sutinen ei vielä voi paljastaa.

–  Musiikkia on, kuten ennenkin, mutta esiintyjistä on vielä neuvottelu kesken. Musiikin lisäksi esiintymislavalla on tarjolla runonlausuntaa ja puhetekniikoiden esittelyä.

–  Meillähän on melko vakiintunut ohjelma, mutta joka vuosi siihen haetaan vähän jonkinnäköistä twistiä. Esimerkiksi tänä vuonna valokuvaaja Marko Sahlman tulee esittelemään vuonna 1851 keksittyä valokuvauksen märkälevytekniikkaa, Sutinen vinkkaa.

Tapahtumalla on kova kävijäodote. Sutisen mukaan paikalla pyörähtää tapahtuman aikana, kello 10–15 välillä, noin 7  000 ihmistä.

–  Päivän kävijämäärä on kasvanut joka vuosi, ja vakimyyjätkin ovat kertoneet tulevansa vuodesta toiseen takaisin tapahtuman tunnelman vuoksi. Se on sellainen lämminhenkisyys, joka varmasti vetoaa moneen, ja päivän rentous. Säätkin ovat aina hellineet meitä päivän aikaan. Kyseessä on hyvän mielen tapahtuma kaikille, Sutinen tuumaa.

Yleisöä on pyydetty tulemaan paikalle vanhan ajan asuissa, mutta onko tällainen tavoite toteutunut?

–  No, ei ehkä ihan niin hyvin kuin olemme toivoneet, mutta kyllä tapahtumassa aina näkee ihmisiä, joilla on mummon vanha kellohame päällä tai papan tuohikontti selässä.

–  Myös vanhempia armeija-asuja, kansallispukuja, nahkahousuja ja olkihattuja on nähty. Nämä vanhan ajan markkinat eivät ole sikäli vuosikymmeniin sidottu, vaan aikakausi on väljästi 1900-luvun alkuun sijoittuvaksi ajateltu. Ei vanhanaikaisesti pukeutumisesta tarvitse siis paineita ottaa, se ei ole edellytys osallistumiselle, Sutinen vakuuttaa.

Tapahtuman vetovastuu on ollut Taito Pohjois-Karjalan yhdistyksellä jo vuodesta 2007.

Wanhan kaupungin päivän markkina-alueen ja puitteiden rakentaminen alkaa vasta tapahtumaa edeltävänä päivänä, perjantaina 9. elokuuta.

–  Tosiaan, järjestelyt ja esiintymislavan rakentaminen tapahtuvat melkein kuin sormia napsauttamalla. Meillä on viisihenkinen tiimi, joka vastaa näistä järjestelyistä, ja perjantain ja sitten varhaisen lauantai-aamun aikana polkaisemme markkinat valmiiksi, Sutinen kertoo.

–  Tapahtuma alkaa jo kello 10 seuraavana aamuna, ja kello 11 aikaan Pohjois-Karjalan Kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi avaa tapahtuman puheellaan.

Wanhan kaupungin päivässä pidetyt puheet ovat tyypillisesti koskeneet talous- tai kulttuurielämää ja muun muassa niiden elinvoiman ylläpitoa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä