Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Onko Karin timantteja Liperissä?

Elokuussa tulee kuluneeksi kolme vuotta, kun Facebookiin ilmestyi faniryhmä nimeltä Kari Hirvosen Timantit. Sisko Sammalniemen ja Kyllikki Hokkasen ylläpitämässä suljetussa ryhmässä on jäseniä noin 1300 ja keskustelu käy vilkkaana.

Jutun juurta riittää yleisesti musiikista keikkoihin, mutta pääsääntöisesti puheenaiheet liittyvät aina jotenkin vuoden 2003 tangokuninkaaseen, Kari Hirvoseen, 36.

Itsekin ryhmään sen perustamisaikoihin liittynyt Hirvonen pitää ”timanttejaan” erittäin tärkeinä ja fiksuna porukkana.

–  Liityin alussa vähän katsellakseni sitä meininkiä, ja sieltähän saa välittömän palautteen. Kun keikalla vedät jonkin biisin, palaute on siellä jo ennen kuin biisi ehtii loppua, kotikaupungistaan Ähtäristä puhelinhaastatteluun tavoitettu Hirvonen naurahtaa.

Sen verran arvokkaita fanit hänelle ovat, että toisinaan ryhmän jäsenille järjestetään erityisiä Timantti-tapaamisia. Niissä tangokuningas istuu iltaa rennosti faniensa kanssa rupatellen niitä näitä.

Seuraava Timantti-tapaaminen on elokuun lopulla Orimattilassa ennen illan keikkaa.

–  On ollut mukava huomata, että tapaamisten kautta joistain ryhmäläisistä on tullut ystäviäkin. Ryhmän perustajilta olen saanut myös palautetta, että jotkut jäsenetkin ovat ystävystyneet keskenään. Se on ollut monelle voimaannuttavaa, Hirvonen täydentää.

Kersasta asti musiikki- ja bändihommissa touhunnut Hirvonen itse ei ole fanittanut koskaan ketään, vaikka muisteleekin kuuluvansa edelleen Elviksen faniklubiin.

Ylöspäin hän on kuitenkin katsonut useita, ja Hirvonen kertoo arvostavansa eniten pitkän linjan artisteja.

–  Lapsuudenkodissa äitini kuunteli paljon Reijo Taipaletta, Kari Tapiota ja Topi Sorsakoskea, ja sieltä sain sen kipinän omaankin musiikkiini. Vaikka en silloin välttämättä keskittynyt niihin biiseihin, alitajuntaan ja sielun sopukoihin ne kappaleet silti jäivät, hän muotoilee.

Yksi Hirvosen suurimmista esikuvista on viime huhtikuussa kuollut iskelmälaulaja Reijo Taipale, jonka tuotantoon tangokuningas paneutuu lähitulevaisuudessa ihan tosissaan.

Syyskuussa aloittaa Suomen-kiertueensa Satumaan kuningas -konserttisarja, jossa tähtisolistit Hirvonen mukaan lukien tulkitsevat Taipaleen aikoinaan levyttämiä lauluja.

Hirvosen ohella mukana kiertueella ovat iskelmälaulajat Antti Huovila, J. Eskelinen ja Tarja Lunnas sekä vuoden 2006 tangoprinssi Jarno Itkonen.

Hirvosen oma suosikki Taipaleen tuotannosta on Satumaa.

–  Äiti pani minut pienenä opettelemaan Satumaan johonkin lasten laulukilpailuun, ja kappale on minulla vieläkin ohjelmistossa. Mitä syksyn konserteissa lauletaan, en tiedä, koska en ole vielä saanut biisilistaa, hän paljastaa.

Sunnuntaina 13. lokakuuta Joensuuhun saapuvaa Satumaan kuningas -kiertuetta Hirvonen odottaa hyvillä mielin. Joskus nuorempana konserttitilanteet, joissa ihmiset vain istuvat ja katsovat, olivat hänelle pienoisia shokkeja, mutta nykyään Hirvonen osaa jo nauttia esiintymisestä.

Palon laulamiseen hän löysi uudestaan nelisen vuotta sitten, kun tuli tarve pysähtyä ja miettiä, mitä hän elämällään haluaa oikeasti tehdä.

–  Sitten aloin rakentaa tätä vielä kerran. Se, miten aistit yleisön kanssa, hengität samaa ilmaa, ehkä se palo ja intohimo tulivat sitä kautta, Hirvonen kuvailee.

Tänä kesänä Hirvonen on kiertänyt Suomen tanssilavoja nuorekkaan Onnentähti-orkesterinsa kanssa. Settilista on koostunut takuuvarmasta tanssimusiikista, ja Hirvonen on ripotellut sekaan muun muassa foksia, humppaa, valsseja, twistiä ja tangoa iskelmää ja rock and rollia unohtamatta.

–  Ohjelmisto on aika monipuolinen, ja siitä olen kyllä saanut kiitosta, hän lisää.

Lauantaina Hirvonen Onnentähtineen saapuu Liperin lavalle, jossa tangokuningas epäilee käyneensä vain kerran aiemmin. Ja siitäkin kerrasta on pyörähtänyt jo tovi, sillä hän laskeskelee olleensa silloin 20-vuotias ja juuri tangokuninkuuden voittanut.

–  Muistan, kun olin menossa lavalle ja soitin bändille, että monelta siellä alkaa keikka. He vastasivat, että minun pitäisi kohta olla siellä. En muista, paljonko matkaa oli jäljellä, mutta puin esiintymisvaatteet autossa päälle, oli hitonmoinen kiire. Viisi minuuttiakohan minä myöhästyin, mutta vedin sen ajan sitten yli, Hirvonen naurahtaa.

Siltä reissulta Liperin lavasta ei muistikuvia jäänyt, mutta Itä-Suomeen Hirvosesta on aina ollut mukava tulla. Onhan tangokuningas itsekin osin karjalainen, sillä hänen isovanhempansa ovat lähtöisin Lumivaarasta.

Mutta entäs ne Kari Hirvosen Timantit, onko ryhmän jäseniä Liperissä?

–  Voi voi, kun en minä oikein tiedä, en ole niin syvällisesti tutkinut. Toivottavasti on, tangokuningas vastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä