Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Kaupungin olohuoneissa on vaihtoehtoja

Nevicate räjäytti La Barren Surmakujan käyntiin 11.7.2019. Helen Hyttinen Nevicate räjäytti La Barren Surmakujan käyntiin 11.7.2019.

Maineikkaan ravintola Kerubin lisäksi Joensuussa on useita muita kuppiloita, joissa järjestetään säännöllistä keikkatoimintaa. Karjalan Heili kartoitti näiden paikkojen luonneprofiileja.

 

Sointulan vakiovarustukseen kuuluu piano, jolla pianisti Kemal Achourbekov taiten soittaa sekä klassista että viihteellistä musiikkia.

–  Voisi sanoa, että Kemal on maailman taitavin kapakkapianisti, Sointulan omistaja Heidi Latola kehaisee.

Syys- ja talvikaudella Sointulassa käy pari kertaa kuussa pieniä esiintyjiä joka puolelta Suomea, ja vaihtoehtomusiikki on vahvasti edustettuna.

–  Me ehkä täytämme pienen musiikillisen tyhjiön Joensuussa, Latola tuumaa.

Yrittäjä kuvailee pubia ihmisiä yhteentuovaksi paikaksi, jonne saa piipahtaa vaikka vain keskustelemaan tai alakerran gallerian näyttelyitä katsomaan.

–  Mielestäni ravintolan voi nähdä laajemmin kuin pelkkänä ravintolana,  Latola kertoo.

–  Sanoisin, että tämä on sellainen rauhallinen, monipuolisen kulttuurin paikka, vakiasiakas Ismo Lehikoinen kuvailee.

 

Marks Rock Clubilla ovat edustettuina kaikki rock- ja metallimusiikin alalajit, ja hämyisiin kellaritiloihin rakennettu yökerho puoltaa tummempaa tunnelmaa.

–  Marks on Joensuun myöhäisillan olohuone, ravintolapäällikkö Anni Sutinen kuvailee.

Marksissa kohtaavat kanta-asiakkaat: punkkarit, hevarit ja rokkarit. Asiakaskunta koostuu pääosin 20–40-vuotiaista, mutta Sutisen mukaan vanhempikin rock-henkinen sukupolvi viihtyy. Asiakkailta baari on saanut hyvää palautetta sekä musiikista, keikkajärjestelyistä että yleisestä meiningistä.

 

Tuulaakin ulkolavalla soivat bilebändit, 60–70-lukulainen rokki ja juurimusiikkikin.

–  Bändit ovat yleensä paikallisia, ja asiakkaiden vinkkejä kuunnellaan, kertoo yrittäjä Irene Tontti.

Tuulaakin puitteet veden äärellä ovat melko ainutlaatuiset näin joensuulaisittain, sillä ravintolan vanhimmat osat ovat 1890-luvulta.

–  Meitä on sanottu kaupungin kesäolohuoneeksi, ja koemme olevamme hyvin matalan kynnyksen paikka. Tänne on helppoa ja ilmaista tulla, ja moni jää laiturille kuuntelemaan keikkoja matkallaan ravintolan ohi.

–  Vaikka asiakkaita on laidasta laitaan, profiloidumme ehkä vähän aikuisemman väen paikaksi. Ennen kaikkea haluamme kuitenkin, että meidät tunnetaan pitkäaikaisena ja monipuolisena live-musiikin tarjoajana, Tontti summaa.

 

La Barren kakkoskerroksen keikkatiloissa kuullaan sitä, mitä ei muualla ole. Yrittäjät Petri ja Marjaana Raatikainen kertovat Barren olevan underground-baari, jossa on paljon genrejä ja aloittelevia bändejä edustettuina.

–  Herättää ylpeyttä, kun monesti näkee Ilosaarirockin esiintyjälistassakin nimiä, jotka ovat meillä tehneet ensikeikkansa, Marjaana Raatikainen toteaa.

–  Noin kolmasosa keikoista on tuttujen omin voimin järjestämiä, ja aina ovat hoitaneet hommat vimpan päälle, Petri Raatikainen kiittelee.

La Barreen löytävät tiensä niin nuoremmat kuin vanhemmat asiakkaat, ja heiltä kuullut bänditoiveet muovaavat ravintolan tunnelmaa. Stage on etusijalla, sillä se on baarin keskeisin juttu.

–  Sisustus on syntynyt eletystä elämästä. Asiakkaat tykkäävät siitä, että muuttuvassa Joensuussa Barre säilyy ennallaan, Marjaana Raatikainen kertoo.

 

Las Palmasissa on kaikkea sitä, mikä kulkee iskelmälipun alla. Ravintolassa järjestetään sekä perinteisiä tansseja että bileiltoja.

–  Palmasin palmujen alla ei pakota ranteet ja voit tulla semmoisena kuin olet, ravintolapäällikkö Outi Pohjoranta täräyttää.

Karaoke kuuluu vahvasti asiaan, joko yhdellä tai kahdella laulupuolella. Etelän henkeen sisustetuissa klubimaisissa puitteissa mahtuu kirjava asiakaskunta varmastikin humppaamaan, huojumaan tai ihan vain istumaan, valintansa mukaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä