Julkaistu    |  Päivitetty 
Jouni Postari

Rakkaus on rajaton

Iita ja Minttu Jouni Postari Iita ja Minttu

Heili heittäytyi jälleen Ilosaarirokin keskuuteen kysymään yhtä kalluppikysymystä. Kysymys kuului: Mikä sinulle on kaikkein rakkainta? Vastauksia ja vettä sateli koko viikonlopun ajan.

Toimittaja oli niin hätäinen, että jopa ennen rokkia etsiytyi Utran kesäteatterin takahuoneeseen juttelemaan näyttelijä Eija Vilpakselta asiaa. Eijahan luetteli spontaanikarjalaisella luonteellaan nopeasti: 1. Elämää, 2. luontoa, 3. lapsiani, 4. läheisiä. Mutta nopeasti hän halusi korjata vastauksensa järjestyksen. Korjaus on seuraava: Eka on toka, toka on neljäs, kolmas on eka ja neljäs on kolmas. Mutta kaikki siis rakkaita.

Sitten mentiin juuri ennen rokkia ravintola Sointulaan ja tutustuttiin Pohjois-Irakista lähtöisin olevaan kurdiin Diller Wahab Marfiin. Hän on asunut Suomessa 11 vuotta ollen naimisissa suomalaisen Marian kanssa. Diller vastasi: Rakkainta on Suomi, Suomen laki – kaikista ihmisistä tulee välittää väristä ja uskonnosta huolimatta – vaikka olenkin itse ateisti.

Itse rokkialueella ensimmäinen jututettava oli kontiolahtelainen somettaja Bettina Peltoniemi. Hänelle rakkainta on se, että itse voi hyvin henkisesti ja fyysisesti. Sen jälkeen tulevat läheiset ja kaikki muut.

Heinäveteläiselle Pekka Hakalistolle tämä oli 36. Ilosaarirokki. Hänelle rakkainta on ihmisten välinen yhteisöllisyys ja se, että huonoissakin tilanteissa on aina joku joka välittää ja huolehtii.

Cyde Hyttiselle rakkain asia oli heti selvä: ”Se on Hanna-vaimoni. 20 vuotta oltu aviossa, eikä yhtään riitaa ole vielä ollut.”

Nilsiäläiselle Iita Partaselle ja maaninkalaiselle Minttu Korhoselle rakkainta on se, että saa olla ihmisiä lähellä ja tietää, että ne oikeasti välittää.

Elokuvaohjaaja Arto Haloselle ystävyys ja ykseys rakentaa yksilön ja yhteisön sekä perusteet globaalin maailman kehittymiselle. Se linkittyy rakkauden energiaan.

Kallelle kaikista rakkainta on, kun rakkain on vierellä ja tuntee rakkauden tunteen. Silloin ymmärtää tärkeiden asioiden korvaamattomuuden. Silloin sydän elää. Ja kun nukahtaa rakkaan viereen, niin silloin nukkuu hyvin.

Argentiinasta 30 vuotta sitten Suomeen tullut, nykyisin Rovaniemellä asuva Leo oli saapunut Joensuuhun vanhoja 90-luvun muistoja lämmittelemään. Rakkainta Leolle on oma vaimo. Mutta hänelle rakkaus ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Hyvä suhde täydentyy käsi kädessä vihan ja rakkauden kanssa tanssien.

Lahdesta rokkiin talkoolaiseksi tulleelle Mikko Nissiselle rakkainta oli oma perhe, vanhemmat ja veljet.

Aikoinaan Karjalan Neidoksi valitulle Satu Toivaselle rakkainta taasen oli ”minä itse”, koska jos et arvosta itseäsi, et voi arvostaa muita. Kohtele siis muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan, valisti Satu.

Lappeenrantalaiselle Jussille rakkainta ovat hänen neljä lastaan. ”Heitä en vaihtaisi, heidän eteensä tekisin kaikkeni”, hän vakuutti.

Niin ikään Lappeenrannan suunnasta tullut pariskunta Tiia ja Juha saivat päätettäväkseen, kumpi on rakkaampi. Yhteisen pohdinnan päätteeksi vaimo osoittautui rakkaammaksi.

Ghanasta Joensuuhun yliopistoon kemiaa opiskelemaan tullut nuori neitokainen Edem rakasti eniten sitä, että saa olla iloinen ja onnellinen koko ajan. Lisäksi rakasta hänelle juuri sillä hetkellä oli DJ Snake.

Päivi Turtiainen-Laakkonen oli rakkaimmasta asiasta hyvin yksimielinen: ”Perhe on rakkain, se on siinä. Rakkaus on tärkeää, ilman rakkautta ei ole mitään”.

Ympäristöministeri Krista Mikkoselle rakkainta on läheiset ja se että pystyy elämään läheisten kanssa niin, ettei ole huono omatunto.

 

Edit. Korjattu Cyde Hyttisen vaimon nimi Hannaksi 18.7.2019 klo 14.30.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä