Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Lemmikin olo mukavaksi maalla, merellä ja ilmassa

Eläinlääkäri Jussi Hyvönen tutkailee Sissi-kissan vointia. Omistaja Vesa Loukola rauhoittelee potilasta. Kuva: Sara Korppila Eläinlääkäri Jussi Hyvönen tutkailee Sissi-kissan vointia. Omistaja Vesa Loukola rauhoittelee potilasta. Kuva: Sara Korppila
Kesällä moni pakkaa laukut, ihmiset ja eläimet jonkinlaiseen kulkupeliin ja suuntaa lomamatkalle koti- tai ulkomaahan. Matkapahoinvointi on tuttu ilmiö ihmiselle, mutta yhtä lailla sitä voi kokea nelijalkainen perheenjäsen. Ihmisen kohdalla kyse on korvan tasapainoelimen ärsytyksestä, mutta lemmikin pahoinvointi johtuu usein stressistä.

– Pienillä koiranpennuilla tasapainoelin ei ole vielä täysin kehittynyt, jonka vuoksi ne saattavat oksentaa lyhyelläkin automatkalla. Myöhemmin kyse voi olla enemmän siitä, onko eläin tottunut matkustamiseen vai ei, Joen Eläinlääkäriaseman Jussi Hyvönen kertoo.

Koiraa tai kissaa voi pelottaa matkustaminen itsessään tai tietty kulkuväline. Siksi olisi tärkeää alkaa totuttaa eläintä autoon, junaan, veneeseen tai mihin tahansa matkustustapaan pennusta lähtien.

– Iäkkäämpikin eläin voi tottua matkustamiseen, kun sitä vain harjoitellaan ja toistetaan tarpeeksi, Hyvönen kannustaa.

Eläimen matkapahoinvoinnin oireita oksentelun lisäksi ovat yleinen hermostuneisuus, läähättäminen, vinkuminen ja muu ääntely sekä levoton liikehdintä ja tärinä. Matkapahoinvointia kokevat yleisimmin koirat ja kissat. Hyvösen mukaan koirat saattavat oksentaa kissoja herkemmin, sillä ne näkevät ympärilleen enemmän kuin kopassaan lymyävät maukujat.

– Ihmistä voi kehottaa katsomaan autossa eteenpäin, mutta koiralle tai kissalle tämä neuvo ei välttämättä mene niin hyvin jakeluun, Hyvönen hymähtää.

Eläimelle annettavat matkapahoinvointilääkkeet rauhoittavat ja hillitsevät oksentamista. Sivuvaikutuksia yleisimmillä pahoinvointilääkkeillä ei juurikaan ole.

– Tärkeintä on antaa lääke hyvissä ajoin esimerkiksi edellisenä iltana, jolloin lääkkeen vaikutukset ehtivät alkaa elimistössä. Myös matka-aamuna tuntia tai paria aiemmin annettu lääke tehoaa. Mitä enemmän pystyy ennakoimaan, sen parempi, Jussi Hyvönen opastaa.

Kissoille ja koirille käyvät pitkälti samat lääkkeet, jotka määrätään aina painon mukaan. Eläimen ikä ei vaikuta lääkkeen ottamiseen ja harvemmin sairaudetkaan.

– Tehokkaita lääkkeitä on olemassa erityisesti reseptilääkkeiden puolella. Vapaasti ostettavia valmisteitakin on, mutta ne ovat määritelty enemmän ravintolisiksi, Hyvönen kuvaa.

Matkapahoinvointipotilaita käy Joen Eläinlääkäriasemalla melko harvoin, vaikka asiakkaat aiheesta jonkin verran soittelevat.

– Omistajat eivät välttämättä halua antaa lemmikille reseptilääkettä kovin herkästi, vaan kokeilevat muita tapoja pahoinvoinnin helpottamiseksi. Luonnolliset keinot onkin aina hyvä kokeilla ensin läpi, vaikka lääkkeet ovatkin hyvin siedettyjä, Hyvönen sanoo.

Matkustamisesta kannattaa pyrkiä tekemään eläimelle mahdollisimman turvallinen ja rauhallinen tapahtuma. Tutun hajuinen riepu tai lempilelu voi tuoda turvaa takapenkin karvaturrille, samoin tuttu ihminen vieressä.

Autoon, eläimen turkkiin tai kantokoppaan voi suihkuttaa myös feromonivalmistetta, jonka tuoksu tyynnyttää eläintä. Kissoille ja koirille on omat valmisteensa, sillä feromonit ovat lajisidonnaisia.

– Myös tietyt ruokavalmisteet sisältävät rauhoittavia ainesosia ja täten auttavat hyvin stressi- ja käytöshäiriöoireisiin. Ruoan antaminen tulee kuitenkin aloittaa jopa kuukautta tai paria ennen matkaa, joten ex tempore -matkailuun tapa ei sovellu, Jussi Hyvönen sanoo.

Joskus koira voi pelätä autoa niin paljon, ettei se suostu sellaisen kyytiin ollenkaan. Pelon syyksi saattaa riittää yksikin ikävä matkustuskokemus. Opettaminen on keino tähänkin vaivaan, mutta toisinaan pelko käy liian suureksi. Tällöin eläinlääkäri saattaa myöntää vahvaa rauhoittavaa. Yleisesti ottaen monille lemmikeille riittää huomattavasti lievempi valmiste.

– Lemmikkien matkustaminen on lisääntynyt viime vuosien aikana. Ihmiset saattavat lähteä lomillaan ulkomaille, tai asua talvikuukaudet lämpimässä. Eläimet kulkevat mukana, joten on tärkeää saada niiden matkustamisesta mahdollisimman mukavaa, Hyvönen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä