Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Mieti reitti ja polkaise matkaan

Kaisa Hiltunen hujautti itsekin useasti liukumäestä poikansa Paavon perässä.  Kuvat: Helen Hyttinen Kaisa Hiltunen hujautti itsekin useasti liukumäestä poikansa Paavon perässä. Kuvat: Helen Hyttinen
Keväällä Karjalan Heili teki Facebookissa kyselyn kaupungin parhaista perhepyöräilykohteista, ja vastausten yhteydessä nousivat esiin myös leikkipuistokierrokset.

Kaisa Hiltunen ihastui Kotkan Sokos-hotellista saamaansa paikallisten leikkipuistojen karttaan, ja on sittemmin pyöräillyt Joensuussa jälkikasvu kyydissään jopa seitsemän eri leikkipuiston kautta yhden päivän aikana.

–  Aikaisempina kesinä, kun Paavo oli pienempi, tosi monen puiston kierros oli meille tavallinen.

–  Karsikosta pyöräilimme ekaan, Kanavapuiston leikkipuistoon, siitä Pohjoiseen rantapuistoon, Jääkärinpuistoon ja Jokiasemalle huoltotauolle ja eläimiä katsomaan. Paluumatkalla saatoimme käydä Vekarapuistossa, Ystävyydenpuistossa ja ortodoksisen kirkon takana Ristipuistossa, Hiltunen luettelee.

–  Sää toki vaikuttaa siihen, millaiselle kierrokselle lähdetään.

Ajatus leikkipuistokierroksista lähti runsaasta luppoajasta, etenkin lomakausina.

–  Piti keksiä kivaa tekemistä. Elämme Paavon kanssa kaksistaan, ja aina kesäloman alkaessa tulee pitkä tauko päiväkodista. Pälkähti vain päähäni, että tällä laillahan saa paljon aikaa ja energiaa kulumaan, Hiltunen tuumaa.

–  Paavon kanssa opeteltiin jo vaille vuoden vanhana pyörän kyydissä istumista. Pienempänä tuo perillinen välillä nukahtikin pyörän kyydissä, mikä määritti reitin pituutta ja ajankulua.

Tänä vuonna poika kuitenkin ilmoitti äidilleen olevansa liian iso nököttämään lastenistuimessa, sillä se on ”vauvojen juttuja”.

–  Paavo täyttää kohta viisi, joten istuin alkoikin käydä jo liian ahtaaksi. Elämme nyt tämmöistä välivaihetta, kun pojan oma pyöräilyvaihe on vielä edessä, Hiltunen pohtii.

–  Onneksi meillä on nyt auto käytössä, pääseehän sitä välillä silläkin.

Parasta leikkipuistoa tiedusteltaessa Paavo nimeää Vekarapuiston ja Jääkärinpuiston leikkipaikat ykkösiksi.

–  Jääkärinpuistossa on sellainen poljettava juttu, joka kiinnostaa kovasti, Kaisa Hiltunen selittää.

–  Sen puiston sulkemisesta olen tosin valitettavasti kuullut huhuja.

Hiltunen neuvoo muita vanhempia suunnittelemaan reitit etukäteen, jotta sopivien kohteiden etsiminen ei vie aikaa itse leikkimiseltä.

–  Ja ettei ketään ala sitten kiukuttaa, Hiltunen hymyilee salavihkaa.

–  Kannattaa lähteä liikkeelle hyvin ravittuna ja pitää huoltotaukoja. Lapsen ikäkin tulee huomioida esimerkiksi vaipanvaihdon kannalta. Meillä on aina vesipullo ja pientä evästä mukana, mutta käymme myöskin syömässä ja vessassa Jokiasemalla tai pääkirjastolla.

Pyöräily on itsessään jo liikunnallinen tapa siirtyä leikkipaikoille, mutta Kaisa Hiltunen kannustaa toisenlaiseenkin liikuntaan leikkipuistokierrosten yhteydessä.

–  Kehottaisin vanhempia menemään avoimin mielin mukaan leikkivälineisiin, jos mitenkään taipuu. Siinä saa pientä kesäliikuntaa, kun lisäpainon kanssa polkemisen päälle vielä vähän mönkii telineissä. Sen jälkeen voi käydä koko porukalla syömässä hyvin ansaitut jätskit, Hiltunen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä