Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Radio on ystävä, jota kuunnellaan vaikka öljylampun tuoksussa

Tuttu radioääni ja hetkeen sopiva biisi saavat uppoutumaan syvälle kesän tunnelmaan. Kuva: Aimo Salonen Tuttu radioääni ja hetkeen sopiva biisi saavat uppoutumaan syvälle kesän tunnelmaan. Kuva: Aimo Salonen
Toimittaja Sarah Laukkanen teki aikoinaan Ylelle ohjelmasarjan Ihmisiä kesäyössä, johon hän haastatteli muiden muassa poliiseja ja kulttuuri-ihmisiä.

–  Kaikki kertoivat kesäiseen yöhön liittyviä ajatuksiaan  –  siitä, miten se houkuttaa valvomaan, haahuilemaan ajatuksissaan huoneesta toiseen. Astelemaan pitkin pihamaata pysähtyneeseen suviyön tunnelmaan juuttuneena, Laukkanen kertoo.

Poliisit kertoivat Laukkaselle siitäkin, millaista on tehdä työtä pohjoiskarjalaisessa kesäyössä: millainen ristiriita syntyy, kun kauneimman kesäyön tunnelman murtaa henkirikos.

–  Kesäinen yö kauneimmillaan, utu pellolla, eteisessä ruumis ja lapset sohvalla rivissä kuin linnunpoikaset, Laukkanen kertaa poliisien kertomaa.

–  Se herätti kyllä paljon ajatuksia, tuo poliisien kertomus. Mutta ylipäätään jäi jutuista mielikuva, että kesäinen yö herättää meissä paljon ajatuksia, pysäyttää, koskettaa, soittelee sielussa sellaisia sointuja, joita emme muulloin itsessämme kuule.

Liina Mustonen on pyörittänyt joensuulaista paikallisradiotoimintaa kohta 20 vuotta.

–  En ikinä ajattele juttelevani ”ihmisille”, vaan yhdelle tai kahdelle kuuntelijalle, ystävälle, Mustonen sanoo.

–  Kokemus voi olla todella intiimi, ja oikean biisin soiminen perään voi yhdistää juontajan ja kuuntelijan ihan erityisellä tavalla.

Mustonen sanoo yrittävänsä antaa kuuntelijalle jotain arjen harmauteen ja tiedonnälkään, muttei kikkailemalla, vaan niin kuin tuttavalle kertoisi.

–  Taitava radiopersoona herättää tunteet ja ajatukset suoraan osoittelematta, piirtää ne pehmein vedoin mieleen kuin huomaamatta, toteaa puolestaan Sarah Laukkanen.

Keitä sitten ovat suomalaisten rakastamat radiopersoonat?

Heili kysyi asiaa Facebookissa ja sai runsaasti vastauksia. Moni nosti esiin Perttu Häkkisen, elokuussa 2018 pyöräilyonnettomuudessa kuolleen toimittajan, joka ehti työskennellä monella eri kanavalla.

Jake Nymankin mainittiin ja Pekka Laine, jonka Ihmemaa saa ihmiset sunnuntaisin radioiden ääreen. On Susanna Vainiolaa, Pekka Sauria, Jorma Kallenautiota.

–  Radiopersoona oli Holle Holopainen ja hänen hahmonsa Leo Eläin ja Kapteeni Sika, muistelee Timoi Munne 1980-luvun alkupuolen Rockradiota, jota kuunneltiin kuin iltahartautta.

Kesä on oma erityinen juttunsa radionkuuntelussa.

–  Lapsena mökillä kuuntelin Luontoradiota öljylampun valossa. Oli oma fiiliksensä siinä. Ja kuunnelmat, etenkin scifi-jutut, muistelee Janne Sund.

Kuunnelmista päästään yhteen kaikkien aikojen radioklassikkoon, Pekka Lipposen ja Kalle Kustaa Korkin seikkailuihin.

–  Viisi minuuttia puoliltapäivin joka päivä, sitten kerran viikossa annos putkessa, kertaa Osmo Oinonen.

Radio yllättää aina. Et tiedä koskaan, mitä sieltä tulee. Avartuu suorastaan väkisin, huomauttaa Riitta Nyberg.

Ari Salo kertoo aloittaneensa radion kuuntelun 56 vuotta sitten ja oppineensa muun muassa sen, mikä on sinfoniaorkesteri.

Mutta milloin alkoi Suomessa Yöradion aika  –  se, jolloin tuli tutuksi rallatus Suomen Yöradio valvoo?

–  Rinnakkaisradiossa oli 1978 eka Yöradio muistaakseni Hannu Taanilan toimittamana, Ari Salo muistelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä