Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Loiskeita Linnunlahden laguunissa

Artur Borovskikh antoi räjähtäviä näytteitä wakeboardingin ilmatempuista. Kuva: Helen Hyttinen Artur Borovskikh antoi räjähtäviä näytteitä wakeboardingin ilmatempuista. Kuva: Helen Hyttinen
Wakeboarding eli vesilautailu on kasvattanut suosiotaan Suomessa, ja myös Joensuussa nähtiin sille sopiva markkinarako. Natali ja Artur Borovskikhin Wake4Break-virkistyspuisto sijaitsee Linnunlahden uimarannan välittömässä läheisyydessä.

–  Ajatus yritykseen lähti oman harrastuksen pohjalta. Kävimme paljon Ukkohallassa, mutta sinne on matkaa, mikä hankaloitti harrastamista, Natali Borovskikh kertoo.

–  Halusimme myös tuoda enemmän urheilutarjontaa Joensuuhun.

Wakeboarding vaatii weikkaajalta liikkuvuutta, tasapainoa ja voimaa, ja harrastamisen myötä myös kehittää näitä ominaisuuksia. Mikä lajissa on parasta?

–  Se, että kunto nousee nopeasti, Artur Borovskikh naurahtaa.

–  Lajin haastavuus ja omien taitojen kehittymisen huomaaminen motivoivat myös, pari vuotta lajia harrastanut asiakas Pauli Havukainen tuumaa.

Natalin mukaan jokainen voi tehdä lajista itselleen sopivan.

–  Wakeboarding on monipuolinen vesiurheilulaji. Harrastajat tekevät hurjiakin temppuja, mutta aloittelijat voivat vain kruisailla rataa edestakaisin.

Ensikertalaista neuvotaan varustautumaan rohkeudella ja tavallisilla uintikamppeilla.

–  Hyvä mieli kannattaa ottaa mukaan, Artur hymyilee.

–  Ja pyyhe ja uimahousut, Havukainen lisää.

Yrittäjien mukaan moni onnistuu ensiyrityksellä liukumaan pitkän matkaa suoraan. Ensimmäisiä vaikeuksia tuottavat kääntymiset.

–  Startit onnistuvat, mutta kun kääntyessä pitäisi nojata takakantilla oikein, silloin moni kaatuu, Artur selittää.

Vedessä kaatumiset eivät kuitenkaan tee kipeää, joten kynnys uuteen yritykseen on usein matalampi.

–  Toisin on esimerkiksi lumilautailussa, siinä kaatuminen yleensä sattuu, talvisin rinteessä viihtyvä Havukainen toteaa.

Natalin mukaan oppiminen on nopeaa, ja etenkin lapset omaksuvat lajin niksit helposti.

–  On hienoa nähdä, kun ihmiset saavat onnistumisen kokemuksia, Natali hymyilee.

Asiakkaita Wake4Breakilla käy lajin harrastajista lapsiperheisiin ja polttariporukoihin. Ilosaarirockiin tulevilla weikkaajilla on tänä vuonna mahdollisuus osallistua ensimmäistä kertaa järjestettäviin WakeJameihin.

–  Kyseessä on ystävällismielinen kisa, ei liian vakava. Tarkoitus on, että jokainen voi käydä näyttämässä, mitä osaa, Natali selittää.

Festariyhteistyön lisäksi Wake4Break järjestää usein esimerkiksi NeitiWakeja, jotka on tarkoitettu vain naisille.

–  Toivomme seudulle lisää lajin harrastajia, ja etenkin naisia olisi hienoa saada enemmän mukaan.

–  Haluamme madaltaa kynnystä tutustua lajiin, ja meille on tärkeää, että jokainen lähtee täältä hyvillä mielin. Alkujännitys ei haittaa, me kyllä neuvomme, Natali vakuuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä