Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Dostojevskia, dekkareita ja pahojen poikien tarinoita

Ari Santalan mukaan vanhat dekkarit ja fantasia ovat kesällä antikvariaatissa haluttua tavaraa. Hanna-Mari Lappalainen Ari Santalan mukaan vanhat dekkarit ja fantasia ovat kesällä antikvariaatissa haluttua tavaraa.

Kirja kainaloon ja vintille, laiturille tai riippumattoon lukemaan. Tämän kesän suosikkeihin lukeutuu runsaasti dekkareita, fantasiaa sekä pahojen poikien elämäkertoja.

Pokkarit ovat jokakesäisiä kirjasuosikkeja, joiden odotetaan saapuvaksi kauppoihin lomakauden alkaessa ja joita haravoidaan kirjastosta kovakantisten seasta. Reissuun tahdotaan pokkari, koska se ei paina paljoa ja sen voi tarvittaessa heivata matkalaukusta tuliaisten tieltä.
– Melkein joka päivä täällä käy asiakkaita, jotka kertovat olevansa lähdössä matkalle ja kaipaavat pokkareita matkalukemiseksi, kertoo antikvaarisen kirjakauppa Antikva Eetun yrittäjä Ari Santala.
Kesä on antikvaarisen kirjakaupan kulta-aikaa. Antikvariaatissa on pokkareille oma nurkkauksensa, josta osa asiakkaista käy kerralla kassikaupalla pokkareita – eritoten romantiikkaa.
– Eräs asiakas on tuonut Kuusamosta saakka tänne välillä muutaman kassillisen romantiikkapokkareita ja ottanut taas muutaman kassillisen mukaan, kun kuulemma lähempää ei saa, Santala kertoo.
Santala antaa piut paut sille, että toiset eivät kehtaa lukea rakkausromaaneja siksi, että riman pitäisi olla lukemisessa korkeammalla.
– Ei tämä ole yhtään sen huonompaa kirjallisuutta. Se on viihdettä siinä missä muukin.

Antikvariaatissa myös klassikot ovat kesäisin haluttua tavaraa: Tolstoin Anna Karenina ja Dostojevskin Rikos ja rangaistus häviävät Santalan mukaan aina hyllystä.
– Ymmärrän kyllä miksi etenkin Rikos ja rangaistus kuuluu maailman kirjallisuuden helmiin, se on mielestäni yksi parhaista kirjoista.
Antikvariaatista myös dekkarihaukka löytää sellaisia ikisuosikkeja kuin Lee Childin dekkarit sekä Agatha Christien teokset, jotka ovat Santalan mukaan ”idioottivarmoja”.
– Ja heille, jotka ovat lukeneet jo kaiken, sanon, että kokeilepas tuota, sanoo Santala ja osoittaa rivillistä jännityskirjailija James Pattersonin teoksia.
– Joitakin asiakkaita olen jo saanut hurahtamaan näihin, he lukevat joka ikisen, Santala tuumaa.

Dekkarit ovat tämän kesän ylintä kastia uutuuksienkin joukossa: Joensuun Suomalaisen kirjakaupan myymälävastaava Jaana Tanskasen mukaan pokkareistakin dekkareita menee kaikkein eniten.
– Pohjoismaisia dekkariuutuuksia tulee jatkuvasti, ja niiden suosio on ihan jokakesäinen juttu, Tanskanen kertoo.
Tämän hetken suosikkeihin kuuluu Jørn Lier Horstin Hylkiöt, jossa rannalle alkaa ajelehtia irtonaisia vasempia jalkoja, ja rikostutkija William Wistingin, joka myös Norjan Wallanderina tunnetaan, on selvitettävä mysteeri.
Jännityksen ystävä löytää myös paikallisten kirjailijoiden teoksista helposti etsimänsä: tällä hetkellä kysyttyjä ovat Tuomas Liuksen uutuustrilleri Lanka palaa sekä Jouko Ahdin Sudentappaja-trilogian päätösosa Yli rajan.
Fiktiivisen sijasta mieluummin tositapahtuviin uppoutuva voi puolestaan löytää jännittävää kesälukemista elämäkerroista, joiden ykkösiä ovat nyt Tanskasen mukaan niin sanottujen pahojen poikien tarinat, kuten Wanted Janne ”Nacci” Tranberg sekä Arvokuljetusryöstäjä – Matti Sarenin mafiaelämä.

Tiettyjen elämäkertojen ja tietokirjojenkin suosittuudesta huolimatta fiktiivinen kirjallisuus on sekä Ari Santalan että Jaana Tanskasen mukaan kesälukemisen ykkönen. Jännityksen sijasta nasevaa dialogia ja sopivan terävää parisuhdedraamaa kaipaava voi mieltyä uuteen Anna-Leena Härkösen Kenraaliharjoitukseen, kun taas historiannälkäiseen saattaa upota Johanna Venhon suureen suosioon noussut esikoisromaani Ensimmäinen nainen.
– Härkösen suosiota osaa jo odottaa aina kesän alussa. Venhon romaanin menestys puolestaan tuli keväällä mukavana yllätyksenä, Tanskanen tuumaa.
Kansainvälisistä suosikeista moni tarttuu Tanskasen mukaan Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjaan, jonka uusin teos Varjon sisar on sarjan ensimmäinen kovakantinen.
– Seitsemän sisarta -teokset ovat viihderomaaneja, joissa kuljetaan tässä päivässä, mutta syvennytään samalla sisarten taustoihin ja mennään aina 1800-luvulle saakka. Sarja on juonenkäänteiltään sellainen, että kaikki jatkavat lukemista, Tanskanen naurahtaa.

Fantasia on kesäkauden suosikki sekä antikvariaatissa että Suomalaisessa kirjakaupassa. Uutuuksista fantasian ja Harry Pottereiden ystävät ovat mieltyneet Jessica Townsedin Nevermoor-sarjaan, jossa seurataan Morrigan Korpin taivalta maagisessa Nevermoorissa.
Antikvariaatistakin löytää vain muutaman vuoden vanhoja fantasiateoksia, joista Ari Santalan mukaan eräs tämän hetken suosikeista on Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin tieteisfantasian kolmas osa Pitkä Mars, jossa erakkokeksijä Willis Linsay suunnittelee löytöretkeä Pitkään Marsiin.
– Pratchettia kysytään melkein joka päivä. Fantasian skaala on ylipäätään todella laaja, ja sitä lukevat ihmiset murrosikäisistä viisi-kuusikymppisiin saakka – sekä suomeksi että englanniksi, Santala summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä