Julkaistu 
Tiina Sormunen

Hanhia ja lapsuuden seikkailuiloa

Kuva-artesaaniopiskelija Helmi Ylisirniön (vasemmalla) ja kuva-artesaani Lotta Puurulan mielestä Itä-Suomeen mahtuisi nykyistä enemmän muraaleja. Seinämaalauksen toteuttaminen Polvijärven Vaparin seinään on heidän mielestään ainutlaatuinen kesätyö. Tiina Sormunen Kuva-artesaaniopiskelija Helmi Ylisirniön (vasemmalla) ja kuva-artesaani Lotta Puurulan mielestä Itä-Suomeen mahtuisi nykyistä enemmän muraaleja. Seinämaalauksen toteuttaminen Polvijärven Vaparin seinään on heidän mielestään ainutlaatuinen kesätyö.

Kuva-artesaaniopiskelija Helmi Ylisirniö ja kuva-artesaani Lotta Puurula maalasivat Polvijärven ensimmäisen muraalin Vaparin seinään.

Kulkijoitahan Polvijärven kirkonkylän kylkeen rakennetulla Juuantiellä riittää tavallisestikin, mutta kesäkuussa raitilla kävi hieman isompi hulabaloo. Sen aiheuttajaa ei voi olla huomaamatta, sillä sen verran isokokoinen muraali eli seinämaalaus vapaa-aikatalo Vaparin seinään valmistui.
Ohikulkijoiden kiinnostuksen huomasivat myös Polvijärven ensimmäistä muraalia kolmen viikon ajan maalanneet kuva-artesaaniopiskelija Helmi Ylisirniö, 17, ja keväällä kuva-artesaaniksi valmistunut Lotta Puurula, 21.
– Kaikki sanoivat, että tuleepa hieno. Paitsi kerran eräät pikkupojat sanoivat, että mikä tuo on, hyi helevetti, ja juoksivat ohi. Se nyt taitaa olla ainoa negatiivinen palaute, Ylisirniö ja Puurula nauravat.

Kunta pitää näkyä
Miten Outokummussa asuva kaksikko päätyi viettämään kesäkuunsa mastolavalla Polvijärvellä? Ylisirniön mukaan taustalla on pitkänpuoleinen tarina.
Kaikki juontaa alkunsa siihen, kun eräs heidän luokkakavereistaan sai pestikseen toteuttaa Polvijärven kunnan viestintäsihteerin toimistoon pienen maalauksen. Viestintäsihteeri oli sitten kysynyt tältä luokkakaverilta, sattuisiko hän tietämään, olisiko kukaan kiinnostunut muraaliprojektista. Ylisirniön ja Puurulan opiskelukaveri naputteli luokan yhteiseen Whatsapp-ryhmään viestin: Jos haluat tehdä seinämaalauksen, soita tähän numeroon.
– Ajattelin, että no, minäpä soitan. Soitin, ja he pyysivät, voisinko lähettää portfolion. Ilmeisesti he tykkäsivät siitä, Ylisirniö taustoittaa.
Muraalin suunnitteluun he saivat suhteellisen vapaat kädet, vaikka kunnanhallitus pohjustikin työtä omilla toiveillaan. Kuntalaiset esittivät, että seinämaalauksessa tulisi näkyä Polvijärvi jollain tapaa, luonto ja ehkä vapaa-aikatalon käyttäjäkuntaakin. Toiveena oli raikkautta ja nuorekas, hyvän mielen maalaus. Toiveiden pohjalta Ylisirniö teki viisi eri luonnosehdotusta, joista kunnanhallitus valitsi mieleisensä.
Ja se valmistui kesäkuun lopussa Vaparin seinälle. Tekijät itse ovat sitä mieltä, että jokainen katsoja saa tulkita muraalia ihan omalla tavallaan, mutta kyllähän maalauksesta Polvijärven huomaa. Ihmishahmojen ja metsän lisäksi muraalissa ovat mukana taidemaalari Ahti Hammarin vuonna 1953 suunnittelemasta kunnan vaakunasta tutut hanhet.
– Noin muutoin halusin tuoda sitä nuorekkuutta, lapsuuden seikkailuiloa ja unenomaisuutta. Tavoitteena on, että kun muraalia katsoo, siitä tulee hyvä mieli, Ylisirniö luonnehtii vielä nimetöntä muraaliaan.

Törkeästi aurinkorasvaa
Muraali on sekä Ylisirniölle että Puurulalle ensimmäinen laatuaan. Opintojensa aikana molemmat ovat kyllä tehneet seinämaalauksia sisätiloihin, Ylisirniö muun muassa Outokumpu oy:n entisessä pääkonttorissa ja Puurula outokumpulaisessa opiskelija-asuntolassa, mutta ulkopinnoille he eivät olleet aiemmin tehneet mitään. Eivätkä todellakaan mitään näin suurta.
Siksi he ovatkin hivenen ihmeissään, kun seinämaalaus edistyi aikataulussaan ja yllättävän ongelmitta. Ainoa, mihin he eivät olleet osanneet täysin varautua, on ollut sää. Varsinkin hellepäivinä, auringon paahtaessa Vaparin kulmalle kuuden tunnin työpäivät olivat ihan mahdottomia. Silloin ei auttanut, vaikka olisi kuinka törkeän paljon aurinkorasvaa, Tokmannilta hankitut aurinkolasit ja lippis sekä vesipullo. Väsymys iski joka tapauksessa liian aikaisin.
– Ja joitakin viikkoja sitten oli niin kylmiä päiviä, ettei aamusta pystynyt tekemään mitään, kun vain tärisi tuulen takia, Ylisirniö lisää.
Kaikesta huolimatta molemmat pitävät muraalin maalausta ”aika hyvänä” ja hyvin opettavaisena kesätyönä, sillä vastaavanlaisia työtarjouksia ei ihan jokaisen kohdalle satu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä