Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Rokkitäky tuo VR-kuhinaa

Rami Saarikorpi ja Veikko Miettinen esittelivät Metlan talosta tehtyä 3D-mallinnusta. 
Kuva: Helen Hyttinen Rami Saarikorpi ja Veikko Miettinen esittelivät Metlan talosta tehtyä 3D-mallinnusta. Kuva: Helen Hyttinen
Pohjois-Karjalasta löytyy virtuaalialan osaamista. Teknologian ja bisneksen verkostoitumisen edistämiseen tähtäävä Illusion -tapahtuma pidetään Joensuun Tiedepuistossa tänä vuonna 11.–12. heinäkuuta, ja paikalle tulee sekä puhujiksi että vieraiksi alan kovimpia ammattilaisia. Tapahtuma on tarkoituksella liitetty Ilosaarirockin yhteyteen.

–  Illusion on tavallaan kokoontumisajot alan eri toimijoille, kuten peliartisteille, ja siksi siinä on tämä rokkikytkös, yritysvalmentaja Timo Ruohio Business Joensuun yrityskiihdyttämöstä selittää.

–  Pohjois-Karjala on sen verran pitkän matkan päässä monelle osallistujalle, että rokki toimii myös ikään kuin täkynä, ilmakuvausta ja 3D-mallinnuksia tekevän FlyFoton Rami Saarikorpi lisää.

Tapahtuman järjestämisen taustalla on halu kehittää pohjoiskarjalaista liiketaloutta kotimaisella ja kansainvälisellä tasolla, ja virtuaaliteknologioissa on edelleen paljon valjastamatonta potentiaalia. Keskeisenä teemana Illusionissa on tänä vuonna visualisointi.

–  Yrityksillä on aika vähän tietoa siitä, mitä kaikkea esimerkiksi 3D-tekniikoilla voidaan tehdä, kertoo Business Joensuun kehityspäällikkö Veikko Miettinen.

–  Arkkitehtuuri on yksi sellainen ala, joka jo hyödyntää visualisointisovelluksia melkein kaikessa. Isot objektit, kuten rakennuskompleksit tai vaikkapa metsäkoneet, on helpompi hahmotella ja niihin voidaan lisätä sisältöä virtuaalisesti. Tulevia trendejä ovat varmasti ainakin matkailualan visualisointisovellukset, Miettinen ennustaa.

Tiedepuistossa kehiteltäviä sovelluksia voidaan hyödyntää myös esimerkiksi opetuskäytössä, kirurgiassa tai vaikka pelkotilojen hoidossa.

–  VR-teknologiaa on käytetty esimerkiksi korkean paikan kammon hoitoon. Potilaan on helpompi työstää pelkojaan, kun hän tuntee fyysisesti olevansa maassa kiinni, mutta samalla VR-laitteet simuloivat korkeaa paikkaa, selittää Itä-Suomen yliopiston tutkija Harri Karhu.

Business Joensuu ja Itä-Suomen yliopisto ovat rakentaneet Tiedepuistoon yhteishankkeena VR LABin, jossa yritykset pääsevät kokeilemaan erilaisia visualisointiteknologioita käytännössä.

–  VR LABissa yritykset saavat testata ideoitaan, ja täällä voidaan tehdä isojakin kokeiluja hyvin pienin kustannuksin. Tiedepuistossa halutaan tehdä isosti, Timo Ruohio kertoo.

Illusion on tapahtumana maakunnalle ja sen elinkeinoelämälle tärkeä.

–  Meidän on pysyttävä kärryillä siitä, mitä muualla Suomessa ja maailmalla tehdään. Olemme kuitenkin aika kaukana kaikesta täällä Pohjois-Karjalassa, Veikko Miettinen sanoo.

–  Esimerkiksi uusia pohjoiskarjalaisia matkakohteita ei hirveän usein synny, ja virtuaaliteknologialla voitaisiin kehittää sekä uusia että nykyisiä matkailuyrityksiä niin, että ne säilyisivät elinvoimaisina.

–  Minkä tahansa yrityksen, jota visualisointi kiinnostaa, kannattaa osallistua Illusioniin. VR LAB:issa sitten testataan ja selvitellään, mitä kaikkea pystytään toteuttamaan, Miettinen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä