Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Onnettomuus teki lemmikkihoitolasta totta

Yrittäjä Netta Turtiaisen pyörittämän Liperin lemmikkihoitolan tilat ovat Käsämän entisessä koulussa, jossa viihtyvät myös hänen ensimmäiset asiakkaansa Max, Riffi ja Tici. Kuva: Tiina Sormunen Yrittäjä Netta Turtiaisen pyörittämän Liperin lemmikkihoitolan tilat ovat Käsämän entisessä koulussa, jossa viihtyvät myös hänen ensimmäiset asiakkaansa Max, Riffi ja Tici. Kuva: Tiina Sormunen
Juhannusviikolla keskiviikkona avajaisiaan viettänyt Liperin lemmikkihoitola on yrittäjä Netta Turtiaisen mukaan herättänyt paljon mielenkiintoa. Liperin Käsämässä sijaitsevan hoitolan avajaisissa kävi muutamia kymmeniä ihmisiä, ja vanhaan kyläkouluun remontoitu lemmikkihoitola sai paljon kehuja sekä siisteydestä että avarista tiloista. Haastattelupäiväksi sovittuna torstaina yksi hoitolan koirapuolen yksiöistä on jo varattuna, sillä siinä asuvat Turtiaisen ensimmäiset asiakkaat, koirat Max, Riffi ja Tici.

– Heti pääsin työntouhuun. Muutamia varauksia on tullut jo nyt heinäkuun loppuun asti, mutta toki vapaitakin paikkoja on vielä, Turtiainen kertoo.

Lemmikkihoitolasta 34-vuotias Turtiainen oli ehtinyt haaveilla kauan, mutta vasta ratsastusonnettomuus teki siitä totta. Kolme vuotta sitten hän putosi hevosen selästä niin pahasti, että niska meni niin sanotusti rikki. Istumatyötä Turtiainen ei pystynyt enää tekemään, joten yhdeksän vuotta tilitoimistoyrittäjänä työskennellyt liperiläinen oli uuden edessä.

Ammattia piti vaihtaa.

– Ajattelin sitten tehdä elämäntavasta ammatin. Olen ollut syntymästä asti eläinten kanssa tekemisissä, muun muassa kolmevuotiaana aloin ratsastaa, ja meillä on ollut aina kissoja ja koiria, eläintenhoitajaksi tänä kesänä valmistunut Turtiainen täsmentää.

Eläinrakkauden ohella lemmikkihoitolan perustamiseen motivoi tarve. Lähialueilla ei ole montaa paikkaa, jonne ihmiset voisivat viedä lemmikkejään lomiensa tai työpäiviensä ajaksi, eikä Liperin puolella ollut ennen Turtiaisen yritystä yhtään. Tänä päivänä lemmikkihoitolapalveluille on kysyntää, sillä eläinten hyvinvoinnista on tullut omistajille aiempaa tärkeämpää.

– Mietin hoitolan perustamista myös itseni kautta, että mitä palveluita olen vailla omien lemmikkieni kanssa, kaksi koiraa, kissaa, hevosta ja kania omistava Turtiainen lisää.

Käsämän entiseen kouluun remontoidussa Liperin lemmikkihoitolassa on seitsemän hoitopaikkaa koirille, 11 kissalle sekä omat tilat jyrsijöille. Lemmikkien päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluvat ruokailu kaksi kertaa päivässä, vesien vaihto kerran päivässä sekä ulkoilut ja lenkitykset. Liikuntaa on tarjolla sekä sisätiloissa että ulkona, sillä koulun liikuntasaliin rakentuu parhaillaan treenipaikka tekonurmineen, ja pihalla olevaa isoa urheilukenttää rajaa pian kaksi metriä korkea panssariaita.

– Ja lenkkimaastothan meillä ovat ihan mielettömät, leveitä metsäpolkuja on kilometritolkulla. Meillä alkaa käydä täällä myös koirahieroja aina sovittuina päivinä, Turtiainen paljastaa.

Lemmikkihoitolaan voi viedä myös hieman aremman lemmikin, sillä Turtiaisella on kokemusta hyvin monenlaisista eläinyksilöistä. Omia eläimiään hän kertoo kouluttavansa positiivisen vahvistamisen kautta.

Hoitolatoiminnan viimein käynnistyttyä Turtiainen kuvailee oloaan hyväksi. Lemmikkihoitolan myötä yksi asia on maalissa.

Mutta minne yrittäjä vie nyt omat eläimensä hoitoon lomiensa ajaksi?

– Tänne tuon. Verkostoiduin koulussa, ja muutama opiskelukaveri alkaa tehdä lemmikinhoitoa toiminimellä, joten onneksi on tuuraajia, ja ammattitaitoisia sellaisia, Turtiainen vastaa naurahtaen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä