Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Mustarastas, älä laula

Saariston puoti Liperissä kello 1.49. Aimo Salonen Saariston puoti Liperissä kello 1.49.

Suviyö voi olla täynnä tunnetta, vaikka yksinäisen taivaltajan seurana olisi ainoastaan Yöradio.


Näin äänteli kettu.

Yksinäisen ajelijan mieleen palautuu Sleepy Sleepersin heittämä herja kaukaa 80-luvulta. Olivat pojat käyneet Amerikoissa asti ja kuunnelleet sikäläisiä kanavia ja ilkkuivat nyt Suomen yleisradion kuuluttajalle, joka kertoi, mikä luontoääni oli juuri kantautunut eetteriin.

Nyt on aamuyö kesällä 2019. Auto lähestyy Rääkkylää ja kello puoli kolmea. Nytkin on seurana Ylen Radio Suomi ja Kettu – nimittäin kirjailija Katja Kettu, joka puhuu juuri niistä asioista, jonka takia Karjalan Heili lähti tälle ajelulle läpi yön.


Levottomuus

Kesäyö tekee levottomaksi.

Kun valo täyttää luonnon ja kaipaus mielen, ihminen haluaa toista ihmistä. Tällainen yö tuo kokemusten janon, ja jos toista ihmistä tai suurta kokemusta ei ole tarjolla, pitää levottomuus purkaa vaeltamalla sinne, missä muihin kulkijoihin saattaa törmätä.

Hiljainen vain on tämä yö. Arvinsalmen lossille osui samaan aikaan toinenkin auto, muuten ei ole näkynyt ristin sielua missään. Kuoringan hassutteluvideon jälkeen tosin tuli yllätyskoukkaus Outokumpuun.

– On miulla siinä kaista.... voi hyvä elämä. Tuu kahville.

Messenger kilahti pian Facebookiin laitetun uintivideon jälkeen, ja pitihän ystävän kutsua noudattaa.


Kaipaus

Nyt ollaan jo Paksuniemessä ja mielessä hautuu se, mitä Katja Kettu sanoi äsken yöradiossa.

– Ihminen kaipaa kesällä rakkautta. Ei välttämättä rakkautta jotakin tiettyä ihmistä kohtaan, vaan ylipäätään rakkautta.

Puhui Kettu siitäkin, miltä tuntuu, kun alaston iho aistii veden. Aallot saavuttavat Paksuniemen rannan ja taivaanranta punertaa auringonnousua ennakoiden.

Olisipa uintikaveri.


Pari valvojaa

Joku muukin valvoo. Kaksi ihmistä on tykännyt puoli tuntia aikaisemmin Facebookiin laitetusta Arvinsalmen lossivideosta. Paksuniemen videoon ei enää reagoi kukaan ihan heti.

Vielä tuntia aikaisemmin Messengerin vihreät pampulat olivat juorunneet, että levottomimmat valvojat olivat yhteyksissä toisiinsa. Nyt pompulatkin näyttävät nukkuvan.

Paksuniemessä puoli kolmelta höpötellyt jutut kaipauksesta ja yöllisistä viesteistä ja Katja Ketun rakkauspuheista kuitenkin koskettavat. Peukutuksia alkaa kertyä, kun ihmiset pari–kolme tuntia myöhemmin heräilevät uuteen aamuun.

Kaunein palaute avautuu sähköpostista.

– Tunnelmointisi kesäyöstä olivat suloisia sanoja F.E. Sillanpäänsä ja Eeva Kilpensä lukeneelle.


Blackbird

Yön lumous rikkoutuu, kun auto sujahtaa rampista isolle tielle. Nouseva aurinko valaisee liian kirkkaasti, ja muuten vielä tyhjällä tiellä jyrisevät rekat muistuttavat arjesta. Ennen Reijolaa näkyy jopa kaivinkone tekevän työtään tien laidassa.

Selkien tiellä lumous palautuu.

Pellon yllä oleva usva saa nousemaan autosta. Kello on 3.52, linnut laulavat. Harmittaa, että huono maalaispoika ei ole ikinä vaivautunut opettelemaan yöllisten laulajien ääniä.

Radiossa laulaa Norma John mustarastaasta.


Now you remind me
of something I’ll never have
So blackbird don’t sing
Blackbird don’t sing


Kittilän kaaos

Vellu Salminen, joka on ollut tänä yönä seurassani torstain viimeisestä tunnista saakka, alkaa viritellä ihmisiä perjantaihin.

– Tänään on tulossa kaunis kesäpäivä koko Suomeen ja aurinko on noussut koko maassa...

Salminen jatkaa studiossa, mutta lähetyksen nimi muuttuu Yöradiosta Varhaisaamuksi. Viiden jälkeen Salminen saa valtakunnalliseen lähetykseen hetkeksi seurakseen Petri Rinteen, joka saapuu aloittamaan Helsingin aamua.

– Nämä ovat niitä päiviä, jolloin aurinko paistaa, kun menee nukkumaan, ja kun herää, niin taas se paistaa, Rinne toteaa.

Puoli kuuden uutiset arvelee, että tänään Kittilän kunnan kaaos saataneen päätökseen.


Koleus hillitsi

Uusi päivä alkaa Torikahviosta.

– Poliisit eivät tänä aamuna tulleet kahville, mutta minusta tämä oli tavallista rauhallisempi yö, Jari Päivänurmi sanoo.

– Johtuu varmaan koleudesta. Tavallisesti tuolla torilla olisi tähän aikaan jo täysi hulabaloo päällä.


Karjalan Heili kiersi kesäyötä torstai-illasta 27. kesäkuuta perjantaiaamuun 28. kesäkuuta. Matkan varrella kuvatut videot on katsottavissa Heilin Facebookissa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä