Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Popkatu palaa ykkösmestaan

Venla Mutanen (vasemmalla) ja Cecilia Riikonen ilakoivat Popkadun palaamista juurilleen kuvaushetkellä juuri alkaneen Kulttuuritorin edustalla. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Venla Mutanen (vasemmalla) ja Cecilia Riikonen ilakoivat Popkadun palaamista juurilleen kuvaushetkellä juuri alkaneen Kulttuuritorin edustalla. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen
Edelliset kaksi vuotta torityömaan ympärillä juhlinut Popkatu-kaupunkifestivaali pääsee pitkästä aikaa levittäytymään torille, mihin Popkadun työryhmä on suhtautunut hyvillä mielin.

– Ekana vuonna torin mentyä remonttiin kesä oli vähän kaoottinen, Popkatu-yhdistyksen puheenjohtaja Cecilia Riikonen muistelee.

– Kaikki piti miettiä uudestaan. Se oli toki kivaa, mutta vedimme itsemme aika piippuun, Riikonen toteaa.

Viime vuonna palettia muutettiin hieman kompaktimpaan muotoon edellisestä vuodesta oppineena, ja tänä vuonna kokonaisuuteen on tehty torin myötä jälleen pieniä muutoksia.

– On ihanaa päästä takaisin torille, sehän on ollut meidän ykkösmesta kautta aikojen. Nyt meillä on myös kunnon lava, viime vuonna meillä oli vain se Joensuun kaupungin tarjoama liikuteltava lava, Riikonen naurahtaa.

Riikosen mukaan Joensuussa olisi ollut tarjolla muitakin esiintymislavoja, mutta ydinkeskustassa ei yhtäkään  –  mitä Popkatu kaupunkifestivaalina olisi luonnollisesti vaatinut.

– Nyt saamme järjestettyä isompaa ohjelmaa kerralla isommalle yleisölle, Popkatu-yhdistyksen varapuheenjohtaja Venla Mutanen iloitsee.

Naiset ovat tyytyväisiä myös siihen, että uuden torin myötä Popkadun omat myyntikojut palaavat keskustaan.

– Torityömaan aikaan meillä ei oikeastaan ollut kojuja ollenkaan, koska kojut eivät mahtuneet keskustaan muiden torikauppiaiden joukkoon, Riikonen kertoo.

Tänä vuonna yksi Popkadun kantavista teemoista on naiset. Cecilia Riikosen ja Venla Mutasen mukaan mallia on haettu muista pohjoismaisista festivaaleista, joissa sukupuolijakaumaan ja tasa-arvoon on kiinnitetty viime aikoina huomiota. Suomesta muun muassa Ruisrock on jo kertonut tasa-arvon toteutuvan festarilla tänä vuonna siinä määrin, että 50 prosentissa festivaalin esiintyjäryhmistä on edustettuna naisia tai muunsukupuolisia.

– Nyt Popkadulla on noin puolessa esiintyjäkokoonpanoista mukana vähintään yksi nainen. Emme ole laskeneet, mikä jakauma on ollut aiempina vuosina, mutta tämä on ensimmäinen vuosi, kun kiinnitämme asiaan varsinaisesti huomiota, Mutanen kertoo.

Toinen festarin kannatinaisoista on sanataide, jota pilotoitiin pienemmässä mittakaavassa viime vuonna Teatteriklubilla. Tänä vuonna sanataide on vahvasti edustettuna sekä torstaina että perjantaina, ja kokonaisuus on siirretty Teatteriklubilta uudelle torille.

– Toki sanataide kattaa alleen paljon eri taiteenmuotoja, kuten rap-musiikkia. Popkadulla on sinänsä aina ollut sanataidetta, mutta tänä vuonna sen ympärille on kehitetty kokonainen teema, Mutanen kertoo.

Naisten mukaan Popkadulla on tänä vuonna mukana suuri joukko uusia esiintyjiä, joista he itsekään eivät ole kuulleet. Esiintyjiä on kaikkiaan noin kahdeksankymmentä.

– Ohjelmatiimi on tehnyt tosi hyvää duunia kasatessaan ohjelmaa. Se on totaalisen täynnä yllätyksiä, Cecilia Riikonen toteaa.

Toki ohjelmaan kuuluu paljon vanhoja tuttujakin kokonaisuuksia, kuten ainoa alusta asti mukana ollut kilpailu Alanko katutähdeksi? Kilpailun esityksiä nähdään Popkadun yhteydessä kahdella lavalla Popkatu-viikon torstaina ja perjantaina. Voittaja julkistetaan perjantaina kello 14.

Riikosen mukaan myös perinteinen Lastenpop tullaan järjestämään viime vuoden tapaan pohjoisessa Rantapuistossa Suvantosillan ja Teatteriravintolan välisellä alueella.

– Lastenpop järjestettiin vuosikaudet taidemuseon pihalla, minkä vuoksi monet etsivät sitä pitkään viime vuonna, Riikonen kertoo.

Riikonen ja Mutanen odottavat tämän vuoden Popkatua innokkain mielin.

– Meidän kesämme huipentuu aina siihen, kun Popkatu pyörähtää käyntiin. Kannustan ihmisiä lähtemään avoimin mielin liikenteeseen ja tsekkaamaan, mitä missäkin tapahtuu, Riikonen vinkkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä