Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Pianisti ja hänen poranteränsä

Janne Mertanen näkee mahdollisuuksia sekä torilavassa että siinä, että Joensuun Musiikkijuhlat ajoittuvat juuri alueen muiden festivaalien alle. Kuva: Aimo Salonen Janne Mertanen näkee mahdollisuuksia sekä torilavassa että siinä, että Joensuun Musiikkijuhlat ajoittuvat juuri alueen muiden festivaalien alle. Kuva: Aimo Salonen
Mikä sitten on pianonsoiton merkitys poranterälle?

Pianisti Janne Mertanen purskahtaa nauruun.

–  Sitä tietysti on vaikea sanoa, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että varmasti soittaminen ja musiikin harrastaminen lisäävät luovuutta.

Puhe on Mertasen johtamien Joensuun Musiikkijuhlien tämän vuoden teemasta.

Sunnuntaina 7. heinäkuuta Joensuun torilavalla järjestetään aiheesta paneelikeskustelu, jonka yksi osanottaja on lääketiedettä opiskellut yrittäjä Visa Sippola, jonka Mertanen oppi tuntemaan vuosia sitten yhtenä Suomen lahjakkaimmista pianisteista.

Sittemmin lääketiede vei miehen, joka opiskeluaikoinaan teki oivalluksen, joka vei hänet yrittäjäksi. Teknologiajulkaisu MIT Technology Review on nostanut hänet jopa yhdeksi Euroopan 35 lupaavimmasta alle 35-vuotiaasta uudistajasta.

–  Käsittääkseni hän oli seuraamassa aivokirurgista toimenpidettä, jossa oli käynyt ilmi poranterän ongelma, Mertanen kertoo.

–  Niinpä hän keksi perustaa firman, joka alkoi kehittää poranterää, jolla pystytään käsittelemään kudosta hellemmin ja tekemään vaativampia leikkauksia.

Musiikkijuhlien paneelissa luovuudesta keskustelevat Sippolan lisäksi valotaiteilija Kari Kola, aivotutkija Tanja Linnavalli ja opetuskäytänteiden kehittäjä Pekka Peura.

–  Keskustelun ydin pyritään pitämään siinä, miten jokainen meistä voi omassa arjessaan kehittää luovuutta, Mertanen kertoo.

–  Arkielämässäkin luovuus auttaa yhdistelemään asioita ja näkemään suurempia kokonaisuuksia. Se on hyvin monisyinen tapahtuma  –  ei pelkästään valkoisten ja mustien koskettimien painamista.

Pian paneelikeskustelun jälkeen torilavalla nähdään Luovat nuoret: Nuorten pianoakatemia -konsertti, jossa esiintyvät perjantaina ja lauantaina Mertasen mestarikurssille osallistuvat Suomen lahjakkaimmat nuoret pianistit.

–  Konsertti on luontevaa järjestää silloin, kun mestarikurssi on ohi, ja kun torilavalle voi nyt tuoda flyygeleitä kaksinkin kappalein, Mertanen kertoo.

Luovuus-teema näkyy Mertasen mukaan Musiikkijuhlilla muun muassa lauantaina konservatorion salissa koettavassa viulisti Sergey Malovin konsertissa.

–  Malov ei soita pelkästään viulua vaan myös alttoviulua ja kaikkia näitä barokin instrumentteja, joita aika harva enää nykyisin soittaa, Mertanen huomauttaa.

–  Hän improvisoi ja soittaa esimerkiksi Paganinia sähköisesti vahvistettuna. Jazzpuolella on itsestäänselvyys, että näin tehdään, mutta klasaripuolella se ei ole vielä kovin yleistä.

Mertanen kehottaakin katsomaan Musiikkijuhlien sivuilta löytyvältä videolta, minkä säväyksen sähköisen soitto tuo Niccolo Paganinin kapriiseihin.

–  Enemmänkin se kuulostaa sähkökitaralta, Mertanen toteaa.

Mertanen pitää Malovia jopa mahdollisuutena saada aiempaa enemmän myös nuorta yleisöä kuuntelemaan klassista musiikkia.

–  Jonkin verran nuoria toki käy, mutta vielä ei Suomessa ole näkyvissä, että heidät saisi liikkeelle rock-festivaalien tavoin. Meille on mahdollisuus, että meidän festivaalimme on juuri ennen kuin Joensuun seudut muut festivaalit alkavat, Mertanen pohtii.

–  Malovissa on karismaa, virtuositeettia ja sähköä, joka saa viulunsoiton kuulostamaan erilaiselta kuin koskaan aikaisemmin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä