Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Torilta Kauheen kautta MM-Norjaan

Juhannusviikolla Miika Kirmula aloitti päivänsä kahvittelemalla Joensuun torilla. Kuva: Aimo Salonen Juhannusviikolla Miika Kirmula aloitti päivänsä kahvittelemalla Joensuun torilla. Kuva: Aimo Salonen
Juhannus edessä, Jukola takana. Milläpä mietteillä Kalevan Rastin ja Suomen maajoukkueen suunnistaja Miika Kirmula katseli torstaina Joensuun toria?

–  Kivaltahan tämä näyttää. Joka aamu olen täällä kahvilla käynyt, Kirmula vastasi.

”Joka aamulla” mies tarkoitti aikaa Jukolan viestin ja juhannuksen aatonaaton välissä, jonka ajan hän oli viettänyt Joensuussa. Edessä oli MM-katsastukset ensin juhannusaattona Kolvananuuron tuntumassa Kauheen maastossa Kontiolahdella ja sitten juhannuspäivänä Suonenjoella.

–  Suunnistajalle Joensuu olisi ihanteellinen paikka, jos talvi vain olisi lyhyempi. Täällä on hyvät maastot, mutta lunta on vielä silloin, kun muualla on jo paljas maa. Kirmula pohti.

Salon seudulla suunnistamaan oppinut Angelniemen Ankkurin kasvatti siirtyi Kalevan Rastiin kaudeksi 2018.

Tämän kesän maailmancup-avaus antoi viitteitä, että Kirmula on noussut uudelle tasolle, jolloin häneltä voi odottaa maailman huippujen joukossa vakiosijoituksia kymmenen parhaan joukossa. Juhannusaaton MM-katsastuksenkin hän voitti Kauheen maastossa.

Onko Kalevan Rastiin siirtymisellä ollut merkitystä kehitykselle?

–  Kyllä varmasti, Kirmula vastaa.

–  Leirejä on aiempaa enemmän ja niillä olen päässyt treenaamaan samantasoisten kavereiden kanssa. Siinä saa aika paljon palautetta.

Kasvattavia ovat jo oman seuran sisäiset harjoitusstartit.

–  Jos vaikka yhteislähtötreeneissä juostaan lyhyitä pätkiä, esimerkiksi kolme kertaa kaksi kilsaa, niin saman tien näkee palautteen, Kirmula kertoo.

–  Yksin jos vetää, saattaa tuntua, että vetää hyvin, mutta yhteislähdöissä sitten näkeekin, että kaveri menee edellä ja on löytänyt paljon paremmat reitit.

Kehitykseen vaikuttaa sekin, että Kalevan Rastin mukana Kirmula on päässyt Tiomilan, Jukolan ja muiden viestien kärkitaistoihin mukaan.

–  Henkisesti on tullut aika tiukkoja paikkoja, kun on joutunut isoon seuraan ja heti ankkuriosuudelle, Kirmula huomauttaa.

Vuonna 2014 Kirmula voitti Bulgariassa nuorten maailmanmestaruuden keskimatkalla. Nyt näyttää siltä, että elokuussa mieheltä voi odottaa hyviä otteita aikuistenkin kisoissa Norjassa.

–  Kehittymiseen on vaikuttanut varmaan eniten se, että suunnistus on tullut varmemmaksi ja sujuvammaksi, Kirmula pohtii.

–  Kyllähän junnuissa on fyysisesti pirun kovia kavereita, mutta kisassa se ei välttämättä näy tulostaululla.

Kauheen raskaita maastoja Kirmula piti hyvänä tapana valmistautua Norjan MM-kisoihin.

–  Katsastusmaastoissa on samoja elementtejä MM-maastojen kanssa. On pitkiä nousuja ja raskaampaa maastopohjaa ja mäkiä pitää jaksaa myllätä ylös.

Ennen kisoja Suomen joukkue käy Norjassa kahdella valmistautumisleirillä.

–  Uskon, että Norjassa on yksinumeroinen sija mahdollinen keskimatkalla ja pitkällä matkalla. Viestissä sitten lähdetään tietenkin hakemaan pitkästä aikaa sitä mitalia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä