Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Sopiva sekoitus tervaa ja savua

Timo Kettunen esittelee kellaria, jossa on viskinharrastajien ostamia henkilökohtaisia tynnyreitä. KuvaT: Aimo Salonen Timo Kettunen esittelee kellaria, jossa on viskinharrastajien ostamia henkilökohtaisia tynnyreitä. KuvaT: Aimo Salonen
Viskintekijä Timo Kettunen paljastaa, että savuinen se on.

–  Se on semmoinen lempeä  –  ei niin tiukan savuinen, että tulisi silmille, Kettunen täsmentää.

–  Jos muistat Terva-Leijona -pastillien  maun, niin tässä on vähän saman tyylinen jälkimaku. Siinä on savua ja tervaa sopivasti.

Valamon viskiä alettiin kehittää vuonna 2011, ja jo muutama vuosi sitten oli maistiaisia saatavissa. Ne olivat kuitenkin tuotekehityseriä  –  jotain aivan muuta kuin se juoma, josta Kettunen nyt puhuu.

–  Valamon tislaamon virallista makua pääsee testaamaan vasta nyt kesällä, kun heinäkuussa tulee Alkoon 2  000 pullon erä, Kettunen sanoo.

Tuotekehityseriä on ollut saatavissa Valamon luostarin oman Trapesa-ravintolan lisäksi joissakin yksittäisissä viskiravintoloissa. Karjalan Heilin mies esimerkiksi maistoi ensimmäisiä eriä jonakin Tapaninpäivänä vuosia sitten Kolin Ryynäsellä.

Miten se poikkesi siitä viskistä, jota saa ostaa heinäkuusta lähtien Alkosta?

–  Minäpä kun en tiedä, mitä sinä olet maistanut, Kettunen nauraa.

–  Nyt kun on savuinen viski, niin tuotekehityserissä semmoisia ei ollut ollenkaan. Nyt on tulossa aivan toisen tyyppinen viski kuin ne aikaisemmat.

Tuotekehitysprosessin aikana testattiin monenlaisia erilaisia asioita: maltaita, mäskäyssysteemejä, käymissysteemejä, hiivoja, tislausta, tynnyreitä...

–  Meillä oli, jos ei nyt ihan tuhansia, niin ainakin satoja erilaisia pieniä eriä  –  myös savuisia, mutta makuuprofiililtaan erilaisia viskejä, Kettunen kertoo.

Ja miksi tislaamo sitten päästi ravintoloihin saakka eriä, jotka olivat vasta osa tuotekehittelyä?

–  Kun tieto viskistämme levisi, alkoi kauhea kysyntä, Kettunen vastaa.

–  Halusimme maistattaa ihmisillä, millaista meiltä on tulossa. Viskin ystävät ymmärtävät, kun heille kertoo, minkä ikäistä he maistelevat, ja he antavat anteeksi nuoruuden ja terävyyden. Voi siitä kuitenkin aistia, millaiseksi se kehittyy.

Kettunen vie katsomaan Valamon kellaria, joka on täynnä pieniä tynnyreitä, joista jokaisen kyljessä on pieni nimilaatta.

–  Nämä ovat harrastajien ostamia henkilökohtaisia tynnyreitä. Asiakkaat voivat käydä koska tahansa maistamassa omaa viskiään.

Valamon viskiä on odotettu.

–  Viskin harrastus lisääntyy koko ajan, Kettunen toteaa.

–  Ihmiset hakevat persoonallisia makuja, ja nimenomaan single maltin eli yhden tislaamon viskien kysyntä kasvaa.

Kettunen huomauttaa, että se on tämä meidän ihana some, joka välittää nopeasti tietoa.

–  Jossakin päin maailmaa jos joku harrastaja on maistanut hyvää viskiä, ja jos bloggarit kirjoittaa, että siellä on älyttömän hyvä viski, niin kysyntä on kansainvälistä heti huomenna.

Valamon myymälästä ei luostarin tislaamon omaa viskiä saa Suomessa ylipäätään muualta kuin Alkosta ja viskiravintoloista.

Viinitilat ovat lobanneet järjestönsä Viiniyrittäjät ry:n kautta pitkään liköörinmyyntioikeuden puolesta, mutta toistaiseksi tuloksetta.

–  Kerran se oli jo menossa läpi, mutta ministeri Sirkka-Liisa Anttila veti sen pois, vaikka se oli jo ministerityöryhmässä hyväksytty, Kettunen muistelee.

–  Suomen viranomaiset pelkää EU:ta, kun Suomella on tämä monopoliasema. Ne pelkää, että jos ne antaa meille vielä lisää myönnytyksiä, ne joutuvat purkamaan vielä koko monopolin.

Kettunen naurahtaa, että eihän hän pahakseen pistäisi, jos Valamon myymälästä saisi joskus viinien lisäksi viskiäkin.

–  Olisihan se hienoa, ja siihenhän tässä ollaan menossa, mutta etanan askelinhan se systeemi muuttuu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä