Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Eläimet eivät ole meitä varten

Veganismi ja herääminen eläinten oikeuksiin tekivät joensuulaistuneesta Remo Vilkosta aktivistin. Maaliskuussa hän perusti Joensuuhun maailmanlaajuisen Anonymous for the Voiceless -eläinoikeusjärjestön paikallisjaoston.  Kuva: Tiina Sormunen Veganismi ja herääminen eläinten oikeuksiin tekivät joensuulaistuneesta Remo Vilkosta aktivistin. Maaliskuussa hän perusti Joensuuhun maailmanlaajuisen Anonymous for the Voiceless -eläinoikeusjärjestön paikallisjaoston. Kuva: Tiina Sormunen
Maaliskuussa Joensuussa aloitti uusi, maailmanlaajuisen Anonymous for the Voiceless -eläinoikeusjärjestön paikallisryhmä. Huhtikuussa 2016 Australiassa perustetulla, katuaktivismiin erikoistuneella järjestöllä on vapaaehtoisryhmiä yli 450 kaupungissa ympäri maailmaa.

Suomessa AV-jaostoja on kuusi: Joensuun ohella toimintaa on Helsingissä, Jyväskylässä, Paimiossa, Turussa ja Tampereella.

AV kannattaa täysin vegaanisia periaatteita ja vastustaa spesismiä eli lajisortoa. Joensuun jaoston perustaja Remo Vilkko, 24, tiivistää järjestön ydinarvoiksi eläinten vapautuksen, totuuden, oikeudenmukaisuuden ja opettamisen.

– Emme hyväksy eläinten hyväksikäyttöä missään muodossa. Eläimet ovat täällä meidän kanssamme, eivät meitä varten, hän täydentää.

AV-järjestön katuaktivismin perustana ovat rauhanomaiset, taideinstallaation kaltaiset Cube of Truth -tapahtumat. Demonstraatiot koostuvat kahdesta osasta. Osa mustiin pukeutuneista ja anonymous-naamareihin sonnustautuneista, muodostelmaan asettuneista aktivisteista kannattelee kuutioita, joiden sisällä on esimerkiksi tabletti tai tietokone, jonka näytöllä pyörivä videomateriaali kertoo, miten eri tavoin ihmiskunta käyttää eläimiä hyödyksi.

Suomalaiset AV-ryhmät näyttävät tapahtumissaan kotimaassa kuvattua materiaalia muun muassa teurastamoista, tuotantoeläinten kasvatuksesta ja teuraskuljetuksista, eläinkokeista ja sirkuseläimistä.

Demonstraation tarkoituksena on herättää mielenkiintoa ja tuoda eläinten hyväksikäyttö näkyväksi.

– On vaikeampi sulkea silmiään tai kieltää sitä, kun hyväksikäyttö on silmien edessä. Suomessa kuvatun materiaalin myötä ei voi myöskään käyttää tekosyytä, ettei tällaista tapahdu meillä tai meillä asiat olisivat paremmin.

– Monessa suhteessa varmaan ovatkin, mutta silti tappaminen on tappamista ja hyväksikäyttö aina hyväksikäyttämistä, Vilkko huomauttaa.

Cube of Truth -demonstraation toinen osa koostuu aktivisteista, jotka lähestyvät videoita katsomaan jääneitä ihmisiä ja kysyvät heiltä, millaisia ajatuksia ja tunteita videomateriaali herättää. Tavoitteena on keskustelun kautta saada ihminen pohtimaan omia kulutusvalintojaan ja kannustaa veganismiin.

Joensuun AV-jaosto on Suomen nuorin ja ryhmän toiminta on vasta alkutekijöissään, mutta se on jo ehtinyt järjestää yhden Cube of Truth -tapahtuman. Joensuun ensimmäinen, lauantaina 27. huhtikuuta kävelykadulla järjestetty demonstraatio oli järjestäjilleen hyvin opettavainen.

– Se oli päivänä hieman huono. Aurinko paistoi, joten näytöistä ei nähnyt hirveästi mitään. Seuraavalle kerralle olemme ottaneet sen asian huomioon, Vilkko mainitsee.

Seuraava Cube of Truth -demonstraatio muotoutuu Joensuuhun kesäkuussa. Tarkkaa päivämäärää Vilkko ei ole vielä miettinyt.

Neljä vuotta sitten Imatralta Joensuuhun opintojen perässä muuttanut Vilkko arvelee olleensa vegaani suurin piirtein vuoden ja neljä kuukautta. Jo sitä ennen hän oli ollut kiinnostunut kasvisruokavaliosta, mutta ei niinkään eettisistä syistä.

Herätyksen eläinten oikeuksiin Vilkko sai katsottuaan elokuvia ja dokumentteja, jotka kertoivat ihmisen julmuudesta muita eläimiä kohtaan.

Vilkosta alkoi tuntua, ettei hän halua enää osallistua lajisortoon, joka on hänen mielestään samanlaista syrjintää kuin vaikka rasismi tai seksismi.

– Ehkä se oli kypsynyt jossain tuolla jo jonkin aikaa, mutta lopullinen päätös oli helppo, Vilkko muistelee.

Vähitellen häneen tarttui myös halu auttaa ja tehdä jotain eläinten oikeuksien eteen. Nettiä selatessaan Vilkko sattui bongaamaan kuvia AV:n tapahtumista maailmalla ja tykästyi niiden ammattimaiseen visuaalisuuteen ja tyylikkyyteen. Videotuottajana työskentelevä Vilkko ilahtuikin huomatessaan, että järjestöllä on ryhmiä myös Suomessa.

Tosin joensuulaisnäkökulmasta kaikki mielenkiintoinen oli edelleen liian kaukana. Niinpä Vilkko päätti perustaa Joensuuhun oman AV-jaoston, vaikkei hänellä ollut minkäänlaista aktivismitaustaa entuudestaan.

– En muutenkaan ole sellainen henkilö, joka lähtisi vetämään tällaista toimintaa, mutta kun kukaan muukaan ei sitä tehnyt, piti itse syöksyä paikalle. Opetteluahan tämä on ollut minullekin, Vilkko kuvailee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä