Julkaistu    |  Päivitetty 
Helen Hyttinen

Yhdessä yli kaikkien rajojen

Maiju Seppänen (edessä vasemmalla), Pirkko Pölönen, Arto Pippuri, Iiris Brocke sekä takarivin Eeva Lakka (vasemmalla), Senni Hirvonen ja Tuija Vartiainen-Gomez kertoivat elokuussa järjestettävästä Parafestista. Kuva: Marko Puumalainen Maiju Seppänen (edessä vasemmalla), Pirkko Pölönen, Arto Pippuri, Iiris Brocke sekä takarivin Eeva Lakka (vasemmalla), Senni Hirvonen ja Tuija Vartiainen-Gomez kertoivat elokuussa järjestettävästä Parafestista. Kuva: Marko Puumalainen
Joensuun Parafestyhdistys ry yhteistyökumppaneineen järjestää festivaalinsa tänä vuonna 15.–17. elokuuta. Kävijämäärän odotetaan olevan samaa luokkaa kuin edellisenäkin vuonna, eli noin 2  500–3  000 ihmistä.

Teemana on ”Yli rajojen!”. Parafest tekeekin yhteistyötä Culture Open -hankkeen kanssa, joka osallistaa vammaisia ja maahanmuuttajia kulttuuripalveluihin ja -tapahtumiin Joensuussa ja Petroskoissa. Tapahtuman avajaisia vietetään Joensuun uudistuneella torilavalla, mutta tapahtuman tarjonta alkaa Taidekeskus Ahjossa jo 31. heinäkuuta nuorten taiteilijoiden animaatio- ja installaatioesityksellä ”Vallattomien valtakunta”.

Ahjon lisäksi ohjelmaa järjestetään esimerkiksi taidemuseo Onnissa, Pohjois-Karjalan museo Hilmassa, ravintola Sointulassa sekä kaupunginteatterissa.

Festivaali julistaa kulttuurin kuuluvan kaikille, ja siksi muun muassa esteettömyyteen on kiinnitetty tapahtumapaikoilla huomiota.

–  Esteettömyys ja saavutettavuus ovat tärkeitä teemoja, sanoo Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden projektikoordinaattori Henna Karhapää.

–  Parafest on saavuttanut toimintansa tasokkuudella niin huikean maineen itärajan takana, että Petroskoissa ollaan ryhdytty jo suunnittelemaan kaupungin omaa Parafestia, Karhapää paljastaa.

Joensuun Parafestyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Arto Pippurin mukaan nähtäväksi jää, mikä taho festivaalin Petroskoissa tulee järjestämään.

–  Sieltä kovasti kyseltiin, miten Parafest meillä on toteutettu. Meillähän on asiaan perehtynyt yhdistys sekä laaja yhteistyökumppaneiden verkosto, mutta Venäjän puolella tällaisia ei vielä ole.

–  Kerroin, miten asiat meillä Joensuussa tehdään, mutta en minä missään vaiheessa vihjaissutkaan, että heidän tulisi tehdä samalla tavalla, Pippuri naurahtaa.

Culture Open -hankkeen yhteydessä Joensuu ja Petroskoi järjestävät taiteilijavaihdon.

–  Taiteilijavaihto alkaa venäläisten taiteilijoiden saapumisella Joensuuhun elokuussa, ja myöhemmin suomalaisia taiteilijoita lähtee vuorostaan Petroskoihin esiintymään, Henna Karhapää kertoo.

Parafestilla on tarjolla valtava kattaus kaikenlaisia kulttuurielämyksiä ilmaiseksi.

Heinäkuussa aukeava näyttely ”Vallattomien valtakunta” esittelee muun muassa lyhytelokuvia sekä grafiikka- ja installaatioteoksia. Tuoreet näyttelyteokset on työstetty Taiteen edistämiskeskuksen erityisapurahalla, ja näyttelyn toteuttavat yhteistyönä Parafest, hämeenlinnalainen Kettuki ry sekä Vertaistaiteilijat-hanke.

Näyttelyssä on mukana myös joensuulainen näkövammainen ”enkelimaalari” Pirkko Pölönen, joka on maalannut jo kuutisen vuotta akryylitauluja.

Kuvataiteen lisäksi festivaalilla pääsee tutustumaan ”Sanavirta”-kirjallisuusklubin vieraaseen Jonna Monoseen, joka on luonut uraa näkövammaisena dekkaristina. Kirjallisuusklubilla esiintyy Monosen ohella Pohjois-Karjalan Invalidien luovan kirjoittamisen ryhmän jäseniä. Myös Parafestyhdistyksen hallitukseen kuuluva Iiris Brocke esiintyy Sointulassa.

–  Mielestäni on tärkeää järjestää esiintymistilaisuuksia, sillä nämä mahdollisuudet ovat tavattoman hyvin aktivoineet Pohjois-Karjalan vammaisryhmiä, Brocke kertoo.

Musiikki- ja tanssiesityksiä on Parafestilla runsaasti, ja avajaisissa esiintyy niin tanssiryhmä kuin räppärikin. Taiteilijavaihdon ansiosta Joensuuhun saapuvat esiintymään myös laulaja Fatima Bogdanova sekä saksofonisti Konstantin Zverev Ko-yhtyeineen.

Perjantaina esiintyvät ”Maakunnan talentit”, joiden joukkoon lukeutuu Akseli Muhosen, Senni Hirvosen ja Samu Niemeläisen musiikkiryhmä. Senni Hirvonen on ollut eri tavoin mukana festivaalissa sen perustamisvuodesta 2011 lähtien.

–  Mielestäni Parafest on vähän niin kuin vammaisten oma Pride. Festivaalilla tuodaan ylpeästi esille sitä, mitä me olemme, Hirvonen muotoilee.

Parafestilla on myös muun muassa seminaareja, näytelmä sekä sähkömoporalli, ja koko ohjelma on luettavissa tapahtuman kotisivuilta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä