Julkaistu 

Nuorten mielestä Joensuun keskusta on tylsä ja turvaton

Lisää vihreyttä, penkkejä ja häiriökäyttäytymisen valvontaa, toivoivat nuoret keskustaan. Aimo Salonen Lisää vihreyttä, penkkejä ja häiriökäyttäytymisen valvontaa, toivoivat nuoret keskustaan.

Virta – Joensuun kaupunkikeskustayhdistys ry kysyi nuorilta, mitä mieltä he ovat Joensuun keskustasta ja torialueesta. Vastaus oli tyly: tylsä, karu ja turvaton.

Vastauksissa nousi erityisesti esille se, että nuoret olivat Joensuun keskustan suhteen pahoillaan torialueen uudistuksista, kasvillisuuden vähäisyydestä sekä levottomasta ja turvattomasta ilmapiiristä.

Enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että rauhallisia hengailupaikkoja löytyy keskustasta liian vähän. Kehuja keskusta sai suuresta määrästä pyörätelineitä, kauniista joenrannasta, palveluiden runsaudesta ja viihtyisästä kirjastosta.

Suuri osa kyselyyn vastanneista nuorista kertoi kokevansa keskustan alueen autioksi, tylsäksi ja harmaaksi. Värejä, taidetta, kulttuuria sekä iloista tunnelmaa kaivattiin lisää. Uudistettua toria pidettiin useissa vastauksissa avaruutensa vuoksi epämiellyttävänä, joissakin jopa ahdistavana tai pelottavana.

Vastaajista enemmistö ajatteli, että keskustassa ei ole tarpeeksi hengailupaikkoja. Kehitystoiveissa toistui rauhallisten ja varjoisten istuskelualueiden lisääminen. Penkkejä on monien mielestä liian vähän. Nurmialueita toivottiin useasti. Myös roskakorien ja siistien vessojen lisäämistä ehdotettiin. Osa toivoi myös huonolla säällä oleskeluun soveltuvia paikkoja ja uusia palveluita sekä tapahtumia.

Monet kokivat keskustan liian levottomaksi alueeksi rauhalliseen oleiluun. 43 prosenttia vastaajista kertoi todistaneensa keskustassa ikäviä tapauksia, kuten suurten porukoiden meluisaa riitelyä, ahdistelua, perään huutelua, häiritsevää tuijottamista, roskaamista, juopottelua, huumeiden käyttöä, liian äänekästä musiikin toistamista ja tappeluja.

Nuoret toivoivat torille tarkempaa valvontaa, häiriökäyttäytymisen vähentämistä sekä apua ja paikkoja syrjäytyneille nuorille sekä päihdeongelmaisille.

Anonyymiin kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 35 12–25-vuotiasta nuorta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä