Julkaistu 
Aimo Salonen

Nimekäs joukko päättäjiä vaatii suorasoiton palauttamista

Mika Kinnunen (vasemmalla), Paula Lehikoinen ja Mauri Väisänen haluavat lakkauttaa MYKin ja saada tilalle aikoinaan toimivaksi osoittautuneen suorasoitto-oikeuden. Aimo Salonen Mika Kinnunen (vasemmalla), Paula Lehikoinen ja Mauri Väisänen haluavat lakkauttaa MYKin ja saada tilalle aikoinaan toimivaksi osoittautuneen suorasoitto-oikeuden.

Kolme joensuulaista vammaisaktiivia sai 1 500 allekirjoittajaa, joukossa ministereitä ja kansanedustajia, vetoomukseensa.

 

Joensuussa on kerätty 1 500 allekirjoittajan vetoomus, jossa vaaditaan vaikeavammaisille suorasoitto-oikeuden palauttamista vammaispalvelulain mukaisiin matkoihin. Allekirjoittajien joukossa on nykyisiä ja entisiä kansanedustajia, ministereitä, puoluejohtajia ja europarlamentaarikkoja.

Nimiä keränneet aktivistit Mauri Väisänen, Mika Kinnunen ja Paula Lehikoinen luovuttivat vetoomuksensa Siun soten valtuustolle torstaina Joensuussa.

– Järjestelmä toimi, kun vammaiset saivat soittaa vapaasti valitsemalleen, luotettavaksi ja ammattitaitoiseksi tiedetylle taksiyrittäjälle. Vaikeudet alkoivat, kun Matkojen yhdistelykeskus MYK perustettiin. Kun MYK siirtyi Siun sotelle, ongelmat pahenivat, Paula Lehikoinen tiivistää.

Harmia aiheuttaa vielä Siun soten määrittelemä odotusaika, joka nykyisin on puolitoista tuntia.


Laki ei velvoita kilpailutukseen

Vetoomuksessa muistutetaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnosta, jossa painotetaan, että voimassa oleva lainsäädäntö ei velvoita kuntia toteuttamaan vammaispalveluja julkisina hankintoina.

– Palvelusetelin tai muun vastaavan sitoumuksen kautta asiakas valitsee tuottajan ja kunta valvoo, että tuottaja täyttää asetetut edellytykset. Näin järjestetyt palvelut eivät ole hankintaa, joten sitä ei tarvitse myöskään kilpailuttaa, vetoomustekstissä todetaan.

– Taksiliitolla on laatujärjestelmä. MYK-keskuksen taksikeskukselle välittämien tilausten ehdot aiheuttavat sen, etteivät vammaiset kuulu tämän laatujärjestelmän piiriin. He ovat siis toisen luokan kansalaisia.

Vetoomuksen laatijat toteavat, että MYK-keskuksen ja Kelan kilpailutus yhdessä taksiuudistuksen kanssa on aiheuttanut monien vastuullisten invataksiyritysten toiminnan lopettamisen.

– Se näkyy heti palvelujen laadussa, saatavuudessa ja jopa turvallisuudessa.


Nimiä Orposta Haavistoon

Paula Lehikoinen sanoo, että MYK ruuhkautuu, ja se iskee pahiten nimenomaan vaikeavammaisiin.

– On kuulunut puhetta, että kyydit eivät kelpaa vammaisille. Kyllä ne kelpaisivat, jos kalusto olisi asiallista. Minulle kipupotilaana esimerkiksi on tuskaa matka autolla, jossa jousitukset eivät ole asianmukaiset.

Osa vetoomuksen allekirjoituksista on saatu netin kautta, suurin osa erilaisista yleisötilaisuuksista. Lehikoinen kehuu varsinkin Mauri Väisästä, joka esitteli asiaa toreilla ja areenoilla niin tasavallan huippupoliitikoille kuin muillekin kansalaisille.

Vaalikevät sai poliitikot liikkumaan ja toi hyvän saaliin. Omat allekirjoituksensa antoivat muiden muassa Petteri Orpo, Kimmo Kivelä, Pekka Puska, Ville Niinistö, Miapetra Kumpula-Natri, Osmo Kokko, Markku Kauppinen, Mauri Pekkarinen, Sanna Antikainen, Seppo Eskelinen, Sari Essayah, Tarja Cronberg, Hannu Hoskonen, Riitta Myller, Markku Eestilä, Pekka Haavisto, Eero Reijonen, Paavo Väyrynen, Merja Mäkisalo-Ropponen, Krista Mikkonen, Hanna Huttunen, Matti Semi, Kari Kulmala ja Jussi Wihonen.


"Uusi kilpailutus tuo muutoksia"

Siun soten valtuuston puheenjohtaja Pentti Keskisalo (sd.) otti vetoomuksen vastaan ennen valtuuston torstaista kokousta ja totesi, että asia merkataan kokouksen pöytäkirjaan ja menee valmisteluun.

– Nythän meillä on uusi kilpailutus, ja se tuo muutoksia asioihin, Keskisalo totesi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä