Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Vaihtoehtomalli ei mene muottiin

Jennamiia Jokela (vasemmalla) ja Noora Väyrynen poseerasivat jo rennon tottuneesti Joensuun Undergroundissa. Hanna-Mari Lappalainen Jennamiia Jokela (vasemmalla) ja Noora Väyrynen poseerasivat jo rennon tottuneesti Joensuun Undergroundissa.

Joensuulainen Noora Väyrynen ja liperiläinen Jennamiia Jokela ovat mukana Underground Model 2019 -kilpailun semifinaalissa.

Ammattivalokuvaajan linssin edessä poseeraaminen kasvattaa itsevarmuutta – sen tietävät joensuulainen Noora Väyrynen, 25, ja liperiläinen Jennamiia Jokela, 29, jotka ovat mukana Underground Model 2019 -kilpailun semifinaalissa. Molemmat naiset ovat käyneet kuvauttamassa itseään joensuulaisen valokuvaajan Janne Kuivalaisen studiossa, ja Väyrysellä kuvauksien myötä kohonnut itsetunto johti mallikilpailuun hakemiseen.
– Ajattelin hakea sinne, koska ei tällainen 157,5-senttinen kääpiö voi hirveän moneen kilpailuun osallistua. Ei minusta Miss Suomea tule, Väyrynen nauraa.
Jokelaan Underground model -kilpailun tyylin kolahti heti sen omalaatuisuuden vuoksi.
– En ole itse ihan mallinmitoissa, mutta sillä ei ole tässä kilpailussa väliä, vaan tyylillä ja asenteella mennään eteenpäin, Jokela kuvaa.

Autoja ja kustomointia
Pohjoiskarjalaiset ovat niittäneet menestystä Underground Model -kilpailussa aiemminkin: Veera Vuoristo voitti kilpailun kaksi vuotta sitten, ja Jaana Tasma ylsi finaaliin vuonna 2015.
Kilpailun voittajasta tulee perinteisesti Underground Storen mainoskasvo seuraavalle vuodelle, minkä lisäksi maine ja kunnia voivat poikia monelle myös työkeikkoja.
Väyrynen kertoo keikkailevansa promootiohommissa eri autotapahtumissa, kuten American Car Show’ssa ja Motonet-kiertueella. Kesäkuun alussa on luvassa FPDA:n Drifting-tapahtuma Kuopiossa.
Myös itse mallikilpailun finaali järjestetään autotapahtuman yhteydessä 20. heinäkuuta Big Wheels -tapahtumassa Pieksämäellä. Autot, moottoripyörät ja niiden kustomointi onkin perinteisesti liitetty vaihtoehtokulttuuriin.
– Meiltäkin löytyy kotoa -56-vuoden Buick. Kasaamme sen uudestaan ja laitamme sitä mieheni kanssa minkä kerkeämme. Kiiltokuva-autoa siitä ei tule, vaan rosoisuutta saa löytyä, Jokela myhäilee.

Persoona pelissä
Väyrynen ja Jokela ovat mukana mallikilpailun semifinaalissa kahdeksan muun naisen kanssa. Heistä viisi valitaan finaaliin 3.6. alkavassa yleisöäänestyksessä. Naiset kuvaavat semifinaaliporukan koostuvan toinen toistaan persoonallisemmista henkilöistä, joiden yhteishenki kilpailussa on ollut huippuluokkaa.
Voittajaa naiset eivät uskalla povata, koska kilpailussa ei etsitä tiettyyn muottiin mahtuvaa henkilöä – ainoa kriteeri on kantaa tyylinsä ylpeänä.
Omat valttikortit muista erottautumiseksi on helppo nimetä.
– Tyyli ja asenne. Pukeutuminen ja autojutut ovat olleet muutenkin minulle niin ominaisia, Jokela toteaa.
Väyrynen kuvaa erottautuvansa kilpailussa räväkällä persoonallaan.
– Olen välillä itse auringonpaiste, mutta osaan myös avata suuni. Lisäksi promohommien myötä esiintyminen on jo minulle tuttua.

Arkiminä vs. alter ego
Monella Underground Model -kilpailun osallistujista on erikseen niin sanottu arkiminä ja alter ego: alter ego on se laitettu, näyttävä puoli, jolle moni perustaa jopa oman sometilin. Väyrysen ja Jokelan mukaan arkiminän ja alter egon väliin ei voi kuitenkaan vetää tarkkaa rajaa.
– Pukeudun ja menen ihan fiiliksen mukaan. Töihin laittaudun tietysti ihan minimaalisesti, mutta kukapa ei laittautuisi vaikkapa vapaa-ajalla ulos lähtiessään? Kaikkihan me teemme sitä, Jokela pohtii.
Molemmat naiset ovat ryhtyneet rakentamaan alter egojaan kilpailun myötä, mutta toistaiseksi sometilit on perustettu kokonaisten minien varaan.
– Minulle on tullut somessa paljon kommentteja siitä, että olen pinnallinen ja diiva ja vaikka mitä muuta, minkä vuoksi välillä purppasen Instagramissa, että te ette tunne minua, Väyrynen naurahtaa.
– Kaikki näyttää somessa niin kiillotetulta, että olen ruvennut tuomaan myös oikeaa itseäni esille ilman meikkiä esimerkiksi. Oikeastihan kuljen tuolla ilman meikkiä, tukka nutturalla ja kumpparit jalassa puolet ajasta.
Sekä Väyrynen että Jokela pitävät voittona jo sitä, että he ovat päässeet tutustumaan koko semifinaalipoppooseen. Nälkä on kuitenkin kasvanut syödessä.
– Totta kai kaikki meistä haluavat finaaliin, mutta pessimisti ei pety. Olenkin sanonut kaikille, että en mene sinne voittamaan vaan häviämään, Väyrynen tuumaa.
Vaikka tie finaaliin ei avautuisikaan, aikovat naiset mennä katsomaan finaalin heinäkuussa Pieksämäelle. Molemmat myöntävät kuitenkin mahdollisesti edessä olevan finaalin jännittävän jo, sillä tiedossa on, että ainakin jotakin täytyy lavalla ihmisten edessä esittää.
– Varmaan aika luovasti saa valita, mitä tekee, Jokela pohtii.
– Suunsoittoa voin esittää, Väyrynen lisää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä