Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Polkujuoksu uuteen nousuun

Sotkuman Polkujuoksussa on voinut valita perinteisesti neljän kilometrin, 7,3 kilometrin ja 21 kilometrin matkojen väliltä itselleen sopivimman. Kuva pitkän sarjan lähdöstä vuodelta 2017. Ilpo Paananen Sotkuman Polkujuoksussa on voinut valita perinteisesti neljän kilometrin, 7,3 kilometrin ja 21 kilometrin matkojen väliltä itselleen sopivimman. Kuva pitkän sarjan lähdöstä vuodelta 2017.

Helatorstaina järjestettävän Sotkuman Polkujuoksun uskotaan piristyvän paikallisten seurojen yhteistyöllä.

Viitisen vuotta Sotkuman Polkujuoksu -nimellä kulkenut tapahtuma järjestettiin yli 25 vuoden ajan Polvijärven Vauhdin toimesta, kunnes hiipuneet osallistujamäärät alkoivat vaatia toimenpiteitä. Voitto Parikka Polvijärven Vauhdista tiedusteli toiselta paikallisseuralta, Sotkuman Hakalta, yhteistyöhalukkuutta, ja vastaus oli heti valmiina.
– Sanoimme, että ilman muuta, kertoo Sotkuman Hakan sihteeri Jill Bessendorffer-Pelli.
Bessendorffer-Pellin mukaan Sotkuman Hakalla on tiivis ja ahkera talkooporukka, mutta nykyisin sekään ei tahdo enää riittää.
– Meille on todella tärkeää päästä tekemään yhteistyötä muiden seurojen kanssa, sillä yhdessä olemme aina vahvempia, Bessendorffer-Pelli toteaa.

Tänä vuonna illalla
Jill Bessendorffer-Pellin mukaan viime vuonna tapahtumassa oli nelisenkymmentä osallistujaa, mikä on takavuosia huomattavasti vähemmän.
– En muista tarkkoja kävijämääriä, mutta polkujuoksuun osallistuminen on ollut omassa perheessänikin perinne jo monta vuotta, ja määrä on laskenut vuosi vuodelta, Bessendorf-Pelli kertoo.
Polvijärven Vauhdin ja Sotkuman Hakan yhteistyöllä tapahtuman toivotaan lähtevän uuteen nousuun ja myös paikallisten toivotaan osallistuvaan tapahtumaan entistä ahkerammin.
– Olemme mainostaneet tapahtumaa aiempaa aktiivisemmin, ja tänä vuonna järjestämme tapahtuman illalla, jolloin toivottavasti useampi ehtisi mukaan, Bessendorffer-Pelli toteaa.

Viime vuoden liikuttaja
Sotkuman Haka palkittiin viime vuonna Polvijärven vuoden liikuttajana. Perusteluissa mainittiin seuran olevan esimerkillinen kuntalaisten liikuttaja Polvijärvellä ja seuran nostaneen muutaman viime vuoden aikana omassa toiminnassaan liikunnan harrastajamäärät uudelle tasolle Sotkumassa.
Jill Bessendorfer-Pellin mukaan kaikki lähti liikkeelle tarpeesta.
– Ensin kylän miehet tahtoivat pelata lentopalloa porukalla ja samoihin aikoihin paikalliset lapset toivoivat toimintaa Sotkuman kylällä. Minua pyydettiin lentopallotaustaisena valmentamaan, ja siitä se lähti.
Vähitellen seuran toiminnassa on aloitettu lapsille ja nuorille monipuolisesti erilaisia palloilukerhoja ja lentopallosta innostuttiin niin, että lapset piti jakaa kahteen ryhmään.
– Sen kautta myös naiset löysivät toisensa ja alkoivat pelata sählyä porukalla, välillä taas olemme käyneet juoksemassa yhdessä. Seurallamme on myös sulkapallovuoroja, Bessendorfer-Pelli luettelee.

Omalla kylällä
Jill Bessendorffer-Pellin mukaan Sotkuman vain muutamia vuosia vanhan koulun vuoksi monet vanhemmat toivoivat, että lapsille ja nuorille voitaisiin järjestää toimintaa nimenomaan paikallisesti omalla kylällä, missä pienillä paikallisseuroilla puolestaan on suuri merkitys.
– On tärkeää, että lapset pääsevät esimerkiksi koulun jälkeen itsenäisesti urheilemaan pyörällä tai kävellen, eikä kaikilla vanhemmilla välttämättä ole varaakaan ajaa lapsiaan usein Joensuuhun asti harrastamaan, Bessendorffer-Pelli toteaa.
Sotkuman kylälle on muuttanut jonkin verran asukkaita myös kauempaa, joten paikallinen urheiluseura toimii Bessendorffer-Pellin mukaan mainiona tapana saada uusia tuttavuuksia.
Sotkuman Hakan osallistumismaksut on pidetty mahdollisimman matalina muun toiminnan ollessa ilmaista, jotta raha ei olisi kenellekään este päästä liikkumaan. Talkoolaisten apu toiminnan ylläpitämisessä on korvaamatonta.
– Sen vuoksi yhteistyö seurojen kanssa on tärkeää. Kannustamme lapsiammekin osallistumaan välillä myös muiden seurojen toimintaan, Bessendorffer-Pelli kertoo.
Sotkuman Haka on onnistunut muutaman viime vuoden aikana liikuttamaan paikallisia lähes vauvasta vaariin.
– Olemme saaneet toimintaamme mukaan porukkaa hyvin, mutta itse asiassa eläkeläiset puuttuvat vielä. Se onkin seuraavana tavoitteena, Bessendorffer-Pelli nauraa.
Hanna-Mari Lappalainen

Sotkuman polkujuoksu järjestetään Sotkuman maastossa 30.5.2019 kello 18. Kilpailukeskuksena toimii Sotkuman koulu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä